targ4 Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Witam, jestem początkującym modelarzem, tzn postanowiłem w wolnych chwilach coś tam dłubać, chciałem zapytać sie czym nakładać szpachlę na model bo mam kilka miejsc to zaszpachlowania, czy jakąś specjalną szpachelką czy można zwykłymi patyczkami np. od lodów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Musisz kupić specjalną "łopatkę", kosztuje ok 50 zł, niczym innym nie nałożysz szpachli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
targ4 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Share Napisano 25 Lutego 2013 A jak ona dokłądnie wygląda, gdzie można dostać, bo na allegro coś znalazłem i są jakieś plastikowe, a na mojehobby.pl gdzie kupuje nie które rzeczy do modelowania też nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Hehe, żartowałem, zadałeś nie mądre pytanie to dostałeś stosowną odpowiedź. Ogarnij się chłopie, szpachlę możesz nałożyć czymkolwiek, nawet palcem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) istnieje zestaw małych plastikowych szpachli do nakładania ale ja obchodziłem się bez niego dość długo używając wspomnianego patyczka lub wykałaczek, taki zestaw możesz zakupić choćby tutaj;) ostatnio opanowałem jak dla mnie nową sztukę nakładania płynnej szpachlówki Gunze za pomocą strzykawki z igłą, ku mojemu zdziwieniu świerza szpachlówka przechodzi nawet przez wąską igłę 0,35-co to daje? Jeśli nabierze się wprawy można nakładać szpachlę w szczeliny tak iż optymalizujemy szlifowanie praktycznie do minimum. Należy mieć w zanadrzu ściereczkę nasączoną rocińczalnikiem aby ewentualnie usuwać nadmiar wylanej szpachlówki. Edytowane 25 Lutego 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
targ4 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Share Napisano 25 Lutego 2013 Ok dzięki za odp, myślałem jednak że jakieś specjalne narzędzie do szpachlowania jakoś ułatwia pracę, ale będę próbował tym co mam pod ręką , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Proszę bardzo - jeśli spodziewasz się jakiegoś nadzwyczajnego rozwiązania to go praktycznie nie ma. Rozumiem że Twoje pytanie powstało podczas problemów z nakładaniem standardowej masy szpachlowej? Poniewaz jak wspomniałem w poście wyżej sposób z ciekłą szpachlą Gunze moim zdanie bardzo optymalizuje prace. Zakup strzykawki i igły to symboliczny wydatek - jedynie szpachlówka jest droga ale moim zdaniem każdy modelarz powinien mieć ją w swoim warsztacie - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Dobrym rozwiązaniem są narzędzia do nakładania szpachli dentystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
targ4 Napisano 25 Lutego 2013 Autor Share Napisano 25 Lutego 2013 Nom te narzędzia dentystyczne , mogą być przydatne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Nie ma co się szarpać finansowo na jakieś narzędzia do nakładania szpachli; w mojej opinii lepiej kupić dobrą szpachlówkę osobiście polecam tamiy'a white putty - nakłada się/obrabia dużo łatwiej niż używana wcześniej humbrola. Dodatkowo pomyśl nad szpachlą w płynie, wraz z leveling thinnerem ostatnio nie używam nic innego. Nakładasz taką szpachlę w zagłębienie np. wykałaczką (jest w płynie więc wypełnia ubytek samoczynnie) , następnie wacikiem nasączonych thinnerem przecierasz po miejscu szpachlowanym i potem zostaje ewentualna poprawka i lekkie szlifowanie. Przy większych ubytkach, nierównościach powierzchni (np. połączenie centropłatu z kadłubem w samolotach) nakładasz jej większą ilość zostawiasz do wyschnięcia (nawet do 12h) i potem łatwo i równomiernie można ją zeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 A nawet jesli musisz nalozyc duzo zwyklej szpachli ,nie tej zmywalnej ,zaklejasz tasma miejsca tak ze zostawiasz tylko miejsce na szpachle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
targ4 Napisano 26 Lutego 2013 Autor Share Napisano 26 Lutego 2013 Ale nadmiar tej szpachlówki w płynie, idzie np usunąć rozcieńczalnikiem, pewne to jest ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Ale nadmiar tej szpachlówki w płynie, idzie np usunąć rozcieńczalnikiem, pewne to jest ?? Oczywiście przed wyschnięciem; tak jak opisałem to w poście powyżej, Zdravko również o tym pisze! Dokładniej czytaj posty które Ci ludzie piszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Poza wymienionymi już narzędziami, do nakładania szpachli używam często starych, zużytych ostrzy do cięcia. W przypadku płaskich powierzchni idzie bardzo ładnie i równo nałożyć nimi szpachlę. Przy obłych elementach dobrze sprawdzają się blaszki metalowe (np. po piwie) lub nawet w miarę sztywna tekturka. Patent z nakładaniem strzykawką Surfacera Gunze zastępuję odpowiednim zamaskowaniem obrzeży szczeliny i nakładaniem specyfiku czymś, co akurat mam pod ręką (stary pędzelek, wykałaczka). Dodatkowo do miejsc, na których po szlifowaniu będzie trzeba odtwarzać jakieś linie podziału lub nity, moim zdaniem nadaje się tylko klej CA (np. zwykły Superglue). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Za nakładacz dentystyczny zapłaciłem 8 zł, więc to nie jest chyba astronomiczny wydatek, a przydatność narzędzia duża. Nie tylko do szpachli, ale np. do dociśnięcia elementów w trudno dostępnych miejscach. Dodatkowo kupiłem jeszcze zgłębnik (7,50 zł) - też się często przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iroquois Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 Jeśli chodzi o narzędzia do nakładania szpachli - Italeri ma bardzo fajny zestaw trzech dwustronnych szpatułek.: http://www.mojehobby.pl/products/Set-of-3-Stainless-Steel-Carvers.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 ooo.. a tego nie widziałem wygląda ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi