Skocz do zawartości

Hatsushimo - Aoshima, 1:700

filipsg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w moim pierwszym warsztacie okrętowym

Na swój pierwszy konkretniejszy okręcik wybrałem Hatsushimo (初霜- Pierwszy Mróz), czwarty z serii nisczycieli typu Hatsuharu. Nie mogę powiedzieć że ma mało detali... bo wcale ich nie ma. Ale to oznacza więcej zabawy Do okrętu kupiłem już japońskie relingi Abera, i sam też mam zamiar w miarę możliwości trochę poprawek wprowadzić. Na razie złożyłem kadłub który trzeba było przeszpachlować w całości, i nabudówkę z mostkiem.

DSC01025_zps67c8a90d.jpg

DSC01026_zps94a243ee.jpg

Podczas oglądania zdjęć okrętu i planowania budowy, naszła mnie masa pytań co do budowy Po pierwsze, zastanawiam się jak zrobić linoleum na pokładzie. Myślałem o położeniu cienkich drucików prostopadle do osi kadłuba które robiłyby za odstępy między poszczególnymi fragmentami linoleum. Drugi problem to kolejność składania. Lepiej jest najpierw skleić jak najwięcej i prysnąć całość TS-66 (Kure gray) i potem malować szczególy i linoleum czy na przykład relingi zostawić na koniec, żeby ułatwić sobie malowanie?

Model ma sporo uproszczeń, ale najbardziej razi mnie brak kotwicy. Spróbuję czegoś poszukać w sklepach albo zrobić samemu. Czy ktoś z Was ma zdjęcia lub rysunki kluz na tych niszczycielach?

Wszelkie rady i krytyka mile widziana, liczę na Waszą pomoc

Pozdrawiam!

IJN rośnie w siłę

Co do modelu to ja osobiście nawet wolę brak detali, niż sytuację, w której najpierw muszę je usunąć, żeby zdetalować dokładniej. Ale... ja przynajmniej nie mam takich zdolności manualnych, żeby samodzielnie dorabać szczegóły dlatego gorąco polecam fototrawone dodatki. Same relingi to może być ciut za mało.

Co do malowania to oczywiście lepiej skleić co się da. Jeśli masz linoleum to logicznie jest najpierw je pomalować i dopiero wtedy kadłub, bo będziesz miał mniejszą powierzchnię do maskowania. W 350 i 700 zdaje się też są gotowe fototrawione listwy do linoleum. Druciki będziesz musiał szlifować, żeby nie miały okrągłego przekroju.

Ja osobiście najpierw maluję pokład, maskuję, wklejam relingi i maluję resztę ale na pewno nie jest to jedyna możliwość.

Kibicuję.

IJN rośnie w siłę

Ku chwale Cesarza

Wiem że fototrawionki dużo ułatwiają, ale też dużo kosztują, a moje środki finansowe są raczej skromne. Lista zakupów na razie rozszerzyła się o polistyren i drzwi okrętowe, a mój plan minimum zakłada bulaje, drzwi, relingi, linoleum, kotwice i kabel demagnetyzacyjny (i tu właśnie nie wiem jakiej średnicy drutu użyć). Ale plan minimum służy do tego żeby go przekroczyć

Przeglądam modele japońskich niszczycieli z Tamki, Aoshimy i Hasegawy i nie dość że wszystkie są na w miarę jednakowym poziomie detali (...jakich detali?), i nawet projekty pudełek są podobne. Wszyscy przepakowali od Tamki?

doublepost, mógłbym prosić admina o usunięcie jednego?

Edytowane przez Gość

IJN rośnie w siłę

Ku chwale Cesarza

Wiem że fototrawionki dużo ułatwiają, ale też dużo kosztują, a moje środki finansowe są raczej skromne. Lista zakupów na razie rozszerzyła się o polistyren i drzwi okrętowe, a mój plan minimum zakłada bulaje, drzwi, relingi, linoleum, kotwice i kabel demagnetyzacyjny (i tu właśnie nie wiem jakiej średnicy drutu użyć). Ale plan minimum służy do tego żeby go przekroczyć

Przeglądam modele japońskich niszczycieli z Tamki, Aoshimy i Hasegawy i nie dość że wszystkie są na w miarę jednakowym poziomie detali (...jakich detali?), i nawet projekty pudełek są podobne. Wszyscy przepakowali od Tamki?

Witam,

Bede sledzil z przyjemnoscia.....

Odnosnie pokladu i listew do linoleum: ostatnio popelnilem takie malenstwo i ostal mi sie jeden poklad zapasowy jako fototrawka. Chetnie oddam w dobre rece. ;)

Ja wykonalem imitacje listew w nast sposob:

Zaprojektowalem i wytrawilem poklad z imitacja podzialu pokladu, szyn, listew oraz innych drobiazgow. Material: blaszka mosiezna 0,2mm

Pomalowalem calosc obszaru linoleum w kolorze linoleum

Delikatnie nozem zdjalem farbe z listew odslaniajac mosiadz

Efekt wg mnie bardzo dobry

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=28621

Poklady maja zmienione ustawienie tylnej armaty, nadbudowki oraz srodokrecia. Opieralem sie na publikacji Profilii Morskich. Wymaga to wiec nieco plac plastycznych na modelu

Powodzenia bo to byl bardzo waleczny Japonczyk

Och, to właśnie Twojego Hatsushimo obrałem sobie za niedościgniony wzór Aż muszę spytać, to ten sam, stareńki model czy nowe wydanie ,,super detail?"

Pokład z chęcią przygarnę, jak mówiłem- więcej majsterkowania, więcej zabawy

Ku mojej wielkiej radości odkryłem że w zestawie jednak są kotwice, i w końcu znalazłem jak powinny wyglądać śluzy, a raczej jak wyglądają na bliźniaczym Ariake:Ariake_II.jpg

Wygląda na to że są to po prostu wgłębienia w kształcie kotwicy.

Dzisiaj na próbę zrobiłem igłą lekarską trzy bulaje żeby mniej więcej zorientować się jaki powinny mieć wymiar, po porównaniu ze zdjęciami wydaje mi się że są w porządku. Wiem, że ostatni jest mocno ,,opadnięty" w dół, no ale nie takie rzeczy się poprawia.

DSC01028_zps86339d41.jpg

Jak tylko wyszpachluję do reszty kadłub biorę się za prostowanie go, bo cały dziób na linii wodnej znacząco się wygina w górę.