Jump to content

Figurki w 1/48 - rzeźbione od podstaw i nie tylko

robert.bednarczyk
 Share

Recommended Posts

W ramach kontynuowania autoprezentacji, a w szczególności zademostrowania spektrum moich modelarskich zainteresowań teraz trochę figurek w 1/48. Ostatnio pochłania mnie robienie ich od podstaw albo prawie od podstaw, łamanie, wyginanie, cięcie, wymiana rąk i nóg i tworzenie tego co mi wpadnie do głowy. Oto niektóre przsykłady.

Na początek dwaj "Żołnierze Wyklęci" , którzy wg założenia mają stanowić elementy dioramy p/t "Potyczka z NKWD". Ten pierwszy to moja robota w ok. 60% - kurkę wyrzeźbiłem od podstaw, pistolet też, choć na bazie PPS 43, głowa i dłonie z różnych zestawów. Ten drugi, ze stenem, to już niemal w całości moja robota, z wyjątkiem głowy (choć rogatywka też od podstaw), dłoni, butów i broni.

p1131338.jpg

p1131343.jpg

p1131344.jpg

A tu moja próba odtworzenia wyglądu Georga Preddy,ego na bazie figuki z żywicznego zestawu PJ Production. Model nadal w warsztacie ale figurka już gotowa.

p1011303.jpg

Na koniec trochę rózności z gotowych zestawów Jaguara i Evolution Miniatures.

p1011285.jpg

p1011291r.jpg

p1011301.jpg

Znałem kiedyś jednego Roberta Bednarczyka, za czasów licealnych (1993-1997) mieszkał w Nowym Sączu i to zwróciło moją uwagę

Figurki na nieosiągalnym dla mnie poziomie, szacunek!

Znałem kiedyś jednego Roberta Bednarczyka, za czasów licealnych (1993-1997) mieszkał w Nowym Sączu i to zwróciło moją uwagę

Figurki na nieosiągalnym dla mnie poziomie, szacunek!

Bednarczyków w Polsce sporo właśnie w górach i na lubelszczyźnie. Ja z tych z lubelszczyzny .

Dzięki za dobre słowo ale nie zgadzam się z twierdzeniem co do "nieosiągalnego poziomu". Te moje figurki 1/48 ostatnio faktycznie sprawiają dużo radości i satysfakcji ale zapewniam Cię, że nie zawsze tak było. To kwestia "chcenia" i treningu. Pozdrawiam. RB.

masz potencjał, znakomite figurki. strach pomysleć co pokażesz następnego :-)

Dzięki - może jeszcze dorzucę coś z "archiwaliów" bo moje tempo budowy modeli, z uwagi na ciagły brak czasu, jest dramatycznie powolne.

Mam od kogo się uczyć . Moje są na znacznie niższym poziomie. Dopiero zaczynam (vide "Trofeum Dywizjonu 303").

Ale jako, że w planach kolejna diorama to będę podglądał

Aż się zawstydziłem jak dziewczę młode. A na marginesie - zajrzałem na "Trofeum Dywizjonu 303" ale chciałbym się dowiedzieć czegoś wiecej - czy to był Twój jednorazowy wypust, czy jakieś inne figurki odlałeś ? Pomysł bardzo mi sie podoba, a wykonanie też wygląda ok. choć fotka malutka. Czy zajmujesz się rzeźbieniem i odlewaniem figurek ? Napisz coś więcej. RB.