Skocz do zawartości

MI-24 z Pruszcza Gdańskiego

BALROG

Rekomendowane odpowiedzi

Mam po Pawliku model MI-24 z Trumpetera w skali 1:35

Dziś się dowiedziałem że chciał go zrobić w barwach lotnictwa polskiego z jednostki w Pruszczu Gdańskim, czyli z jednostki z jego miasta

czy są gdzieś dostępne kalki w skali 1:35 do polskiej wersji

I czy posiadacie jakieś fotki lub inne dokumentacje

Będę wdzięczny za pomoc bo wolałbym zrobić tak jak chciał Pawlik

Pepsi_Adam nie znam się na śmigłowcach raz tylko widziałem MI-24 w akcji na poligonie w drawsku no i raz leciałem to wszystko ( chociaż w sumie nie wiem czy my jeszcze jechaliśmy czy już lecieliśmy bo było nisko )

Wiedziałem tylko że to MI-24 i jakie ma uzbrojenie

Nie interesowałem sie jakie ma silniki i która to modernizacja

Dowiadywałem sie w jednostce bo szukam typu D/W by za dużo nie przerabiać

Choć już widzę że podwozie jest do dupy

Chciałbym zrobić go z jednostki w Pruszczu ale jeśli sie nie uda to zrobię z innej jednostki ale w polskim malowaniu

Czy ma ktoś namiar na firmę Montex-detal bo to raczej nie to samo co Montex-masck

W razie czego, to mam trochę zdjęć "461", chociaż jego aktualne malowanie jakoś specjalnie atrakcyjne nie jest.

033.jpg

Ok, pomogę. Zaczynamy na wstępie od fotografii modelu- na jakim etapie jesteś? Druga sprawa- na tym etapie wybierz wersję W, czy D? Uzbrojenie w modelu masz do wersji W- to w zasadzie jest wyznacznikiem, reszta to kosmetyka. Wybierz również konkretny egzemplarz z danego okresu (kamuflaż, czy zielony, a jeśli zielony to przed modernizacją, czy po (zielona kabina, czy czarna)).

Masz tu trochę zdjęć:

http://www.airplane-pictures.net/operator.php?p=1113

No to pokaż mi wersję DW skoro się tak upierasz......

JA sie nieznam ale gość mi wyjaśnił że modernizowano D do standartu W i dostawały oznaczenie DW

Jeśli tak nie jest to zrobię jakiegoś ciapaka w wersji MI-24W z Inowrocławia

Wprowadził Cię w błąd. Do żadnego standardu W, D nie zmodernizowano. Obie wersje pozostawiono z tym samym uzbrojeniem jakie było, doposażono tylko w nowe środki łączności i dostosowano do NVG. Wg logiki tego faceta skoro powstała wersja DW, to zmodernizowane W jak by się miały nazywać WD? A może WW? Nazwy pozostały stare.

Zdaje się, że tylko jeden egzemplarz (731?) jest jakąś hybrydą W i D. O ile się nie mylę, to po wypadku do wersji W wstawiono elementy (belkę ogonową i skrzydła?) od D. Ale oznaczenie i tak pozostało W.

Tu jest spis naszych Mi-24: http://gdziewojsko.wordpress.com/listy/mi-24

Nie jest prawdą, że śmigłowca z Pruszcza mają "archaiczne silniki" w porównaniu do W z Inowrocławia.

Żeby nie wchodzić w szczegóły spora część wersji D ma takie same silniki jak wersja W.

Generalnie pozostałe "archaiczne" silniki mają taką samą moc, nawet większy resurs godzinowy, ale inną charakterystykę wysokościową.

Były na terenie naszego kraju trzy egzemplarze "przejściowe" pomiędzy wersją D i W. Z mocowaniem do rozpraszaczy gazów wylotowych, z piankowym wypełnieniem zbiorników paliwa (w teorii samozasklepiającym się) z wersji W jednak z systemem uzbrojenia i z instalacją paliwową zbiorników dodatkowych z wersji D. Został się tylko jeden.

Poszczególne serie 103,110,220,340,410 różnią się od siebie małymi, lub większymi szczegółami.

EDIT-chociaż mówienie W Polsce o wersji DW jest nadinterpretacją, niepotwierdzoną żadną dokumentacją

584, 585 i w darze od NAL był 586 o ile dobrze pamiętam. Z jakichś powodów kadłub był sobie w WZL, potem go nie było. To było chwilę po lądowaniu na Groniku i rozbiciu W. Nie mam wiedzy, ale może został zużyty do poskładania 731.

EDYCJA:Podzwonię i popytam, bo w spisach DDR brak takiej maszyny (586), a jestem niemalże pewien że taką skorupę widziałem około 1999 roku na Lublinku.

Edytowane przez Gość