Skocz do zawartości

Diamond Wrecker - Wespe Models - 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich

Chciałbym pokazać nieco progresu przy Diamondzie. Model b. trudny, dużo przeróbek, szlifowania, pasowania, detalowania etc... Dokumentacja z "Axis-Allies" i z netu.

Teraz jestem przy największym problemie - jaki kamuflaż mu zaserwować. Fotki na których się wzoruję - oczywiście II Korpus Polski z Italii lata 1944-45:

image004.gif

image002.gif

WG mnie "kamo" powinno być - podstawowy piaskowy (sand) do tego łaty czarne? - ciemno brązowe? - olive drab?. Koncepcyjnie wzoruję się na pojazdach z Afryki Płn i Włoch ( Shermany, Granty, Crusadery, Morrisy itd) które miały analogiczne malowania. JAkie są Wasze porady w tym temacie? Co z wnętrzem szoferki - piaskowy czy OD???

DSCF9883_zps739e54c1.jpg

DSCF9879_zps4c50beeb.jpg

DSCF9880_zps12bf7645.jpg

DSCF9884_zps4cfd203a.jpg

DSCF9882_zpsbe4fccee.jpg

DSCF9878_zps77d2fe6a.jpg

DSCF9890_zpsa93674cc.jpg

Model i elementy czekające na szary "acrylic-polyurethane primer" czyli podkład Vallejo.

DSCF9898_zps3b5bb337.jpg

Pozdrawiam i prosze o komentarze

Michal

Napisano

Pięknie to wygląda Jeśli chodzi o kolor - skłaniałbym się ku pisakowemu z ciemno-szarymi łatami. Wydaje mi się ,że wnętrze powinno być OD . Też planuję ten model , również w polskich barwach ale w kolorze OD

Napisano

Diamond został "psikniety" primerem Vallejo - używam go w ogóle bez rozcieńczania. Trzeba uważać żeby później zbytnio go nie obrabiać, jest bardzo wrazliwy na szlifowanie i potrafi odłazic płatami :( Wg mnie nawet nieźle wyszedł, powierzchnia była przygotowana dośc dobrze - nie widac zbytnich farfocli, rys czy wad powierzchni ( oczywiście w miejscach niewidocznych po złożeniu, pomalowaniu, zbrudzeniu coś tam widać:))

Po informacjach z kilku forów modelarskich zdecydowałem się na "light mud" plus "blue black", a wnętrze kabiny "olive drab" .

DSCF9901_zps4be2cfe9.jpg

DSCF9903_zps89e2e49f.jpg

DSCF9908_zpsc10b2e67.jpg

DSCF9906_zps731bd459.jpg

DSCF9904_zps2c1ac41b.jpg

Prosze o komentarze, krytykę i uwagi Michał

Napisano

Bardzo fajnie wygląda czekam na malowanie Chyba dzisiaj puszczę maila do Rumunowa w sprawie zamówienia. Kiedy planujesz zacząć Scammella ? Ja swojego niedawno ukończyłem

Napisano

Witam Wszystkich

Hubercie - patrząc wstecz, chyba bym się nie zdecydował na walkę z Diamondem po raz kolejny, ze względu na masę roboty. Ale Ty jesteś doświadczony modelarz to dasz radę. Zdecydowanie po tym modelu będę chciał iść w coś szybkiego i łatwego dla odprężenia. Scammel czy MACK NO wg mnie jest jednym z ich najlepszych modeli, a Diamond z detalami plasuje się raczej w dole tabeli. Zdecydowanie najgorszy z WESPE jest Leyland.

Kolor bazowy na autku - pierwszy raz malowałem serią Panzer Aces (dostępne w Modelworld na 3 maja w Katowicach od ręki )- bardzo miłe wrażenie, rozcieńczane starą wódką Luksusową do aero ok, dobre krycie.

DSCF9914_zps3abd51ad.jpg

DSCF9913_zps1cafd64c.jpg

Na bazę poszła pędzlem mieszanina czarnego i niebieskiego w stos ok 2/1. Wnętrze Olive Fadded type z Lifecolor kładziony pędzlem.

DSCF9915_zps58909a93.jpg

DSCF9920_zpsb9fd54e0.jpg

DSCF9918_zpsf59c3022.jpg

DSCF9917_zps78b582b3.jpg

Teraz czas na "washa" i malowanie tablicy rozdzielczej, opon plus elementów - mam nadzieję do końca tygodnia coś popchnąć

Pozdrawiam Michał

Napisano

Elegancko- zestawienie kolorów trafne. Mam nadzieję, że wash świetnie uwypukli dużą ilość szczegółów- zwłaszcza tylnej części pojazdu.

Napisano

Bardzo fajnie wygląda po malowaniu Jedyne do czego mógłbym się przyczepić : lekko poszarpane krawędzie łat - warto to poprawić . Haha- skamel wbrew pozorom nie jest taki świetny :

skamel_zpsaffedf0a.jpg

Pamiętam Twojego Macka - był przy nim świetny , trawiony grill - miałbyś jeszcze jeden na zbyciu ?

Napisano

bardzo ładnie ale przejedź jeszcze po krawędziach łatek pędzelkiem 00.

Napisano

Najpierw odpowiedzi:

Hubert72 - szukałem tej blaszki ale na razie nie znalazłem, jest jeszcze garaż i w tym tygodniu przejrze tam pudełka

Andrzeju - zgodnie z Twoja sugestia poprawiłem brzegi łat retuszerskim pędzelkiem 00, na oko wyglądaja ok ale na zdjęciach widac że jeszcze musze powtórzyc ten zabieg

Teraz relacja z postepów:

Diamond dostał "łosze" Vallejo czarny i jasny szary, linki pomalowane Gun Metalem Humbrola, białe elementy, narzędzia etc... Teraz czas na drobne poprawki i podmalowania kolorem bazowym Light Mud, bardzo delikatne odrapania Gun Metalem z Model Mastera ( bardzo ciemny) rozjaśnionym Gun Metalem Humbrola (średni) oraz duuuuuuużooooo piaskowego jako filtry, przykurzenie aero oraz pigmenty... Kierowcy wybrani, detale podmalowane - niedługo w kabinie i "na pace" zacznie się spory ruch

DSCF9929_zpsedbf0eaf.jpg

DSCF9934_zpsc62b3b91.jpg

DSCF9931_zpsec429b5e.jpg

DSCF9941_zps51f6e7d4.jpg

DSCF9939_zps2d648d99.jpg

DSCF9937_zps8d2096d5.jpg

Proszę o komentarze

Napisano

W których miejscach używałeś jasnoszarego washa? Na ciemnych powierzchniach?

Jak dla mnie zbyt mocny wash- zwłaszcza na prawych drzwiach. Może filtry i pigmenty to przygaszą.

Napisano

Jasnoszary był tylko na ciemnych powierzchniach. Zdecydowanie będzie przygaszony jeszcze czarnym, ale potem piaskowe filtry i pigmenty mysle że go całkowicie przykryją...

Napisano
Hubert72 - szukałem tej blaszki ale na razie nie znalazłem, jest jeszcze garaż i w tym tygodniu przejrze tam pudełka

Jeśli się znajdzie to świetnie - będę wielkim dłużnikiem .

Kalek do Diamonda rozumiem nie przewidujesz ?

• 4 weeks later...
Napisano

Witam z rana i chciałbym zaprezentować trochę postepu przy Diamondzie.

Zostały dodane odrapania, ślady eksploatacji oraz pigmentoza piaskowym Agamy i light rust MIGA, utrwalona fixerem MIG-a ( osobiscie niezbyt go lubię za wysychanie na połysk, ale pigmenty trzyma dość mocno co mu trzeba przyznać). Do Diamonda dojdą jeszcze figurki, bambetle i kompresor na pakę, drobne detale oraz reszta olinowania. W międzyczasie zrobił się też kolega dla Diamonda, uszkodzony GMC ( mix PST )i Airfixa , którego Wrecker będzie ciągnął piaszczystą, włoską drogą.

DSCF9960_zpse3a487a1.jpg

DSCF9946_zps8e55c4f4.jpg

DSCF9945_zps55b18531.jpg

DSCF9966_zps9015aaff.jpg

DSCF9952_zps49ae0bd8.jpg

DSCF9955_zpsefa8ae98.jpg

DSCF9956_zpse7725e8b.jpg

DSCF9961_zps15f9f62d.jpg

DSCF9963_zps474c2c70.jpg

DSCF9968_zpsd27d1862.jpg

DSCF9971_zps30717661.jpg

DSCF9972_zps230327e4.jpg

DSCF9974_zpsa12b8201.jpg

DSCF9973_zps5a2992c0.jpg

Prosze o komentarze i pozdrawiam Michał

Napisano

to prawda, zdrapek by się nieco przydało. dałbyś radę zrobić tak, żeby liny podtrzymujące ruchome ramiona wyglądały na obciążone (napięte)?

Napisano

Dzieki za uwagi - mi sie wydaje, że obic jest w sam raz, nie chciałem przesadzić własnie z obiciami... Może rzeczywiscie trochę na burtach od paki, błotnikach i zderzakach dodam

Co do lin - temat niestety bardzo trudny - kilka razy je przeklejałem - na poczatku wyglądają ok - napięte, ale same ramiona są dość elastyczne i niestety poddają się po czasie co powoduje efekt zwisu - większy/mniejszy raz na dole , raz na górze - zależy co przyklejałem najpierw...

Napisano

do szyb to jeszcze Panie daleeekoooo, dalekoooo - jeszcze tablica rozdzielcza kierownica i kierownicy się kończą, a szyby będą po nich, w planach oczywiścię są

• 1 month later...
Napisano

Postęp "po latach" - do tego stanu model doprowadziłem z miesiąc temu , ale nie miałem go czasu obfotować :-> Dodane oszklenie, reflektory, drobnica, kompresor i pakunki na pace... Chyba skończony, ale na pewno znajdziecie jeszcze miejsca do poprawki...

DSCF9992_zps2e1b804a.jpg

DSCF0008_zpsbacea262.jpg

DSCF0013_zpsd513bbaf.jpg

DSCF0009_zpsa0238a4f.jpg

DSCF0007_zps976145d5.jpg

DSCF9999_zps09eabd44.jpg

DSCF9997_zpsc541d1a6.jpg

DSCF0001_zps3b7f6ff3.jpg

DSCF9987_zps7e61dd0d.jpg

Aha linki holownicze nie dodane - będą razem z zawieszonym na nich, holowanym i uszkodzonym GMC...

Do tego wstępnie pomalowany domek żywiczny z Airfixa, który będzie z dodatkami stał na małej dioramce z Diamondem

DSCF0020_zpse38a9d31.jpg

DSCF0022_zps3730d15c.jpg

DSCF0021_zps728af1a8.jpg

DSCF0018_zpsab43c10d.jpg

Proszę o uwagi i pozdrawiam Michał