mysiek13 Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich Chciałbym pokazać nieco progresu przy Diamondzie. Model b. trudny, dużo przeróbek, szlifowania, pasowania, detalowania etc... Dokumentacja z "Axis-Allies" i z netu. Teraz jestem przy największym problemie - jaki kamuflaż mu zaserwować. Fotki na których się wzoruję - oczywiście II Korpus Polski z Italii lata 1944-45: WG mnie "kamo" powinno być - podstawowy piaskowy (sand) do tego łaty czarne? - ciemno brązowe? - olive drab?. Koncepcyjnie wzoruję się na pojazdach z Afryki Płn i Włoch ( Shermany, Granty, Crusadery, Morrisy itd) które miały analogiczne malowania. JAkie są Wasze porady w tym temacie? Co z wnętrzem szoferki - piaskowy czy OD??? Model i elementy czekające na szary "acrylic-polyurethane primer" czyli podkład Vallejo. Pozdrawiam i prosze o komentarze Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Ładne cacuszko...pełen szacunek za 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Pięknie to wygląda Jeśli chodzi o kolor - skłaniałbym się ku pisakowemu z ciemno-szarymi łatami. Wydaje mi się ,że wnętrze powinno być OD . Też planuję ten model , również w polskich barwach ale w kolorze OD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Daj znać Hubercie czy potrzebujesz dokumentacji do niego - sporo sie naszperalem i chętnie sie podziele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Diamond został "psikniety" primerem Vallejo - używam go w ogóle bez rozcieńczania. Trzeba uważać żeby później zbytnio go nie obrabiać, jest bardzo wrazliwy na szlifowanie i potrafi odłazic płatami :( Wg mnie nawet nieźle wyszedł, powierzchnia była przygotowana dośc dobrze - nie widac zbytnich farfocli, rys czy wad powierzchni ( oczywiście w miejscach niewidocznych po złożeniu, pomalowaniu, zbrudzeniu coś tam widać) Po informacjach z kilku forów modelarskich zdecydowałem się na "light mud" plus "blue black", a wnętrze kabiny "olive drab" . Prosze o komentarze, krytykę i uwagi Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 I pomyśleć, że to skala 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Bardzo fajnie wygląda czekam na malowanie Chyba dzisiaj puszczę maila do Rumunowa w sprawie zamówienia. Kiedy planujesz zacząć Scammella ? Ja swojego niedawno ukończyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich Hubercie - patrząc wstecz, chyba bym się nie zdecydował na walkę z Diamondem po raz kolejny, ze względu na masę roboty. Ale Ty jesteś doświadczony modelarz to dasz radę. Zdecydowanie po tym modelu będę chciał iść w coś szybkiego i łatwego dla odprężenia. Scammel czy MACK NO wg mnie jest jednym z ich najlepszych modeli, a Diamond z detalami plasuje się raczej w dole tabeli. Zdecydowanie najgorszy z WESPE jest Leyland. Kolor bazowy na autku - pierwszy raz malowałem serią Panzer Aces (dostępne w Modelworld na 3 maja w Katowicach od ręki )- bardzo miłe wrażenie, rozcieńczane starą wódką Luksusową do aero ok, dobre krycie. Na bazę poszła pędzlem mieszanina czarnego i niebieskiego w stos ok 2/1. Wnętrze Olive Fadded type z Lifecolor kładziony pędzlem. Teraz czas na "washa" i malowanie tablicy rozdzielczej, opon plus elementów - mam nadzieję do końca tygodnia coś popchnąć Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 22 Kwietnia 2013 Share Napisano 22 Kwietnia 2013 Elegancko- zestawienie kolorów trafne. Mam nadzieję, że wash świetnie uwypukli dużą ilość szczegółów- zwłaszcza tylnej części pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 23 Kwietnia 2013 Share Napisano 23 Kwietnia 2013 Bardzo fajnie wygląda po malowaniu Jedyne do czego mógłbym się przyczepić : lekko poszarpane krawędzie łat - warto to poprawić . Haha- skamel wbrew pozorom nie jest taki świetny : Pamiętam Twojego Macka - był przy nim świetny , trawiony grill - miałbyś jeszcze jeden na zbyciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Poszukam we czwartek grilla , jak wrócę z delegacji - znajdę to wysle;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 Fajnie by było - mam ten model i zależałoby mi na takim detalu - ten rumuński jest hmmm.. mało fajny ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Kwietnia 2013 Share Napisano 24 Kwietnia 2013 bardzo ładnie ale przejedź jeszcze po krawędziach łatek pędzelkiem 00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2013 Najpierw odpowiedzi: Hubert72 - szukałem tej blaszki ale na razie nie znalazłem, jest jeszcze garaż i w tym tygodniu przejrze tam pudełka Andrzeju - zgodnie z Twoja sugestia poprawiłem brzegi łat retuszerskim pędzelkiem 00, na oko wyglądaja ok ale na zdjęciach widac że jeszcze musze powtórzyc ten zabieg Teraz relacja z postepów: Diamond dostał "łosze" Vallejo czarny i jasny szary, linki pomalowane Gun Metalem Humbrola, białe elementy, narzędzia etc... Teraz czas na drobne poprawki i podmalowania kolorem bazowym Light Mud, bardzo delikatne odrapania Gun Metalem z Model Mastera ( bardzo ciemny) rozjaśnionym Gun Metalem Humbrola (średni) oraz duuuuuuużooooo piaskowego jako filtry, przykurzenie aero oraz pigmenty... Kierowcy wybrani, detale podmalowane - niedługo w kabinie i "na pace" zacznie się spory ruch Proszę o komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 W których miejscach używałeś jasnoszarego washa? Na ciemnych powierzchniach? Jak dla mnie zbyt mocny wash- zwłaszcza na prawych drzwiach. Może filtry i pigmenty to przygaszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2013 Jasnoszary był tylko na ciemnych powierzchniach. Zdecydowanie będzie przygaszony jeszcze czarnym, ale potem piaskowe filtry i pigmenty mysle że go całkowicie przykryją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 Fakt, trochę dziwnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 30 Kwietnia 2013 Share Napisano 30 Kwietnia 2013 Hubert72 - szukałem tej blaszki ale na razie nie znalazłem, jest jeszcze garaż i w tym tygodniu przejrze tam pudełka Jeśli się znajdzie to świetnie - będę wielkim dłużnikiem . Kalek do Diamonda rozumiem nie przewidujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 28 Maja 2013 Autor Share Napisano 28 Maja 2013 Witam z rana i chciałbym zaprezentować trochę postepu przy Diamondzie. Zostały dodane odrapania, ślady eksploatacji oraz pigmentoza piaskowym Agamy i light rust MIGA, utrwalona fixerem MIG-a ( osobiscie niezbyt go lubię za wysychanie na połysk, ale pigmenty trzyma dość mocno co mu trzeba przyznać). Do Diamonda dojdą jeszcze figurki, bambetle i kompresor na pakę, drobne detale oraz reszta olinowania. W międzyczasie zrobił się też kolega dla Diamonda, uszkodzony GMC ( mix PST )i Airfixa , którego Wrecker będzie ciągnął piaszczystą, włoską drogą. Prosze o komentarze i pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Pięknie! Można by się pokusić o jakies mikroodrapki na wreckerze. Rozumiem że jakaś scenka się szykuje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 to prawda, zdrapek by się nieco przydało. dałbyś radę zrobić tak, żeby liny podtrzymujące ruchome ramiona wyglądały na obciążone (napięte)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 29 Maja 2013 Autor Share Napisano 29 Maja 2013 Dzieki za uwagi - mi sie wydaje, że obic jest w sam raz, nie chciałem przesadzić własnie z obiciami... Może rzeczywiscie trochę na burtach od paki, błotnikach i zderzakach dodam Co do lin - temat niestety bardzo trudny - kilka razy je przeklejałem - na poczatku wyglądają ok - napięte, ale same ramiona są dość elastyczne i niestety poddają się po czasie co powoduje efekt zwisu - większy/mniejszy raz na dole , raz na górze - zależy co przyklejałem najpierw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 29 Maja 2013 Share Napisano 29 Maja 2013 Może coś mi umknęło, ale gdzie są szyby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 29 Maja 2013 Autor Share Napisano 29 Maja 2013 do szyb to jeszcze Panie daleeekoooo, dalekoooo - jeszcze tablica rozdzielcza kierownica i kierownicy się kończą, a szyby będą po nich, w planach oczywiścię są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 12 Lipca 2013 Autor Share Napisano 12 Lipca 2013 Postęp "po latach" - do tego stanu model doprowadziłem z miesiąc temu , ale nie miałem go czasu obfotować :-> Dodane oszklenie, reflektory, drobnica, kompresor i pakunki na pace... Chyba skończony, ale na pewno znajdziecie jeszcze miejsca do poprawki... Aha linki holownicze nie dodane - będą razem z zawieszonym na nich, holowanym i uszkodzonym GMC... Do tego wstępnie pomalowany domek żywiczny z Airfixa, który będzie z dodatkami stał na małej dioramce z Diamondem Proszę o uwagi i pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi