Kuba Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Zwiezda to dla mnie przede wszystkim najprzenajlepsze modele Bf 109 F. Bawarski latawiec w doskonałej odsłonie wykonany na wschodzie za rozsądne pieniądze i z najwyższą jakością. Można? Można. Ale o Himmel der Bayern innym razem, teraz coś rodzimej Zwiezdowskiej produkcji. Kiedy Zwiezda ogłosiła wydanie Jaka 3 chciałem go przynajmniej raz skleić. Kupiłem od razu dwa... Poniżej efekty prostej, typowo PZPR* budowy gdzie postawiłem na ciekawe malowanie kompensujące prostą bryłę płatowca. Montaż jest banalny, dlatego zaczynam od malowania: Pierwsze próby z testorsami. Russian underside blue i RLM 65. Podobne tonacje. Jak to zagra? Spód nr 1 - lekko pastelowy i jasny...chyba nie tak ma być! Poprawka, kontrasty... I efekt lepszy, kolor bardziej błękitny, głębszy. Zostaje. Wybrałem malowanie z czerwonym nosem. Dlatego nos pomalowałem w nastepnej kolejności: Biała Tamiya, kryje ślicznie i świetnie się poleruje. Efekt przewidywalny, po prostu jest biało... Pod czerwoną farbę pomalowałem kreski dwóch kolorów - hull red i potem na poprawkę czarny. Cieniowanie. I dalej już kamuflaż z góry: Maskowanie nosa... I gotowa góra. Sprężarka aż parzyła, chwilę się zeszło ale w miarę mam to, co chcę. Niejednolita powierzchnia. Coś, co mógł namalować prosty lakiernik z prymitywnym pistoletem pomniejszone do skali i gotowe do dalszych zabiegów. Kupiłem wspaniałe kalkomanie Begemot, poniżej bardzo słabe zdjęcie z nakładania kalkomanii: Obecnie model już stoi na podwoziu i powoli zmierza ku cieniowaniu i innym magicznym zabiegom. Więcej pewnie dopiero pod koniec tygodnia... K. *Prosto Z Pudełka Robiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzu Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Pod czerwoną farbę pomalowałem kreski dwóch kolorów - hull red i potem na poprawkę czarny. Cieniowanie. Ten Hull Red na zdjęciach wygląda na kolor bakelito-podobny, mam dobre wrażenie że nada się do malowania siedzeń w spitach ? I gotowa góra. Sprężarka aż parzyła, chwilę się zeszło ale w miarę mam to, co chcę. Niejednolita powierzchnia. Coś, co mógł namalować prosty lakiernik z prymitywnym pistoletem pomniejszone do skali i gotowe do dalszych zabiegów. Bardzo ładnie Ci to wyszło, fajny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Kuba i soviety Koniec świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Ten Hull Red na zdjęciach wygląda na kolor bakelito-podobny, mam dobre wrażenie że nada się do malowania siedzeń w spitach ? Nie wiem czy nie będzie za ciemny, ten hull red to aż taki bordowy kolor. Można spróbować, czemu nie ale chyba ten plastik z jakiego montowano siedzenia Spitfire był bardziej brązowy. Z drugiej strony podobno sam materiał potrafił się różnić kolorem... Niedługo będę malował dwa fotele Spita to wtedy spróbuję dobrać jakiś kolor. Opiszę to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vis13 Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Dobre to! Jak mniemam kupiłeś dwa, aby drugiemu odsłonić silnik? Warto Rozumiem, że będziesz jeszcze cieniował? Będziesz stosował nowatorskie techniki w stylu wysmarowania modelu rozkruszoną w domowym tłuczku kredką? Krytycznym momentem techniki jest wpukiwanie w powierzchnie pozostałości kredki, opanujesz ten element i będzie z górki. Zwróć uwagę ze nowe style maja imponujący potencjał dostrzegany przez pokaźne grono entuzjastów. Fotogramami tez nie musisz się przejmować, dostrzegam, że Twoja prezentacja na zdjęciach ma zupełnie drugorzędne znaczenie. Można dostrzec oczami wyobraźni jak efekty Twojej pracy działają dynamicznie, jak powierzchnia modelu zmienia się wraz z położeniem oczu wyobraźni ukazując bogactwo i różnorodność barw i odcieni. Oczywiście przeobrażenia zajdą także w wypadku zmiany odległości od modelu, co znakomicie można dostrzec zmieniając perspektywę i kąt nachylenie owych oczu. Osobiście nie mam sumienie wymagać od Ciebie lepszych fotografii, możesz robić je ciemku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Miły dla oka Jaczek na którego koniec czekam juz pare miesiecy.Widze ze bede musiał poszukac sobie innego malowania a wiem ze Polak miał byc.Powodzenia w pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Przepraszam gdzie można nabyć te kalki?Są dostępne w Polsce?Jak śliczny akurat czytam "Berlin 1945 Upadek":) Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Tak, kalkomanie można kupić w Jadarze. Tam kupiłem swoje. Cena ok 80 PLN jak pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Karaya ma po 55,- http://www.karaya.pl/pl/-/0/yakovlev-yak-3-family-b48-025.html?ref=%2Fpl%2Fsearch.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi