Piotr_P Napisano 17 Kwietnia 2013 Share Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam. Zakupiłem sobie jakiś czas temu model Su-7 z KP i bardzo zainteresował mnie temat zrzutu bomby imitacyjnej IAB-500 w manewrach 10-11 marca 1968 z polskiego Su-7. Czy ma ktoś może zdjęcia samolotu z którego zrzucono ten ładunek? Już nawet nie pytam o zdjęcie podwieszonej bomby pod polskim SU-7 bo to pewnie do dziś jest tajne. Interesuje mnie zrobienie modelu właśnie w takiej konfiguracji i pomogło by mi takie zdjęcie lub chociaż jakieś informacje o numerze burtowym tego Su-7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Oj Piotrze, wątpię aby ktoś z tutaj zaglądających znał odpowiedź na to pytanie... Ba, podchodzę do tego bardzo sceptycznie i moim zdaniem poznanie numeru bocznego tej maszyny może być bardzo trudne. Trzeba by dotrzeć do świadków tamtego wydarzenia z 3 PPLMB. Jeśli dobrze kojarzę o tym epizodzie był wątek na lotnictwo.net.pl, musisz poszukać. Jeśli Ci na tym bardzo zależy, pisz do Panów z LAF, oni szykowali monografię Su-7 i chwalili się dotarciem do wielu pilotów tych maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2013 i tak upadają marzenia.... z tym pisaniem to odpuszczę bo będę czekał jak na odpowiedź o Mig-23 z muzeum powsińskiego. Nikt nie zna jego historii i brak jest zdjęć z pułku. a o tej monografii to już gdzieś czytalem już dawno ale też się chyba nie doczekam.... z drugiej strony może jednak spróbować.....tyko ten LAF to czego skrót ? aha i ten wątek na lotnictwo.net to jakiś ogólny wątek o Su-7 czy jakiś inny o uzbrojeniu itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Lotnicza Agencja Fotograficzna. http://www.laf-aeromax.pl/publikacje.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Panowie z LAF są bardzo życzliwi i chętnie pomagają. Mi ostatnio podali przebieg służby UM 9353 i wyszukują pewne zdjęcie. Znalazłem ten wątek, ale źle zapamiętałem ten jest o Ił-28 Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2013 O ...dziękować dziękować... z linku wypada ,że zrzucono to z Iła-28 czy było kilka zrzutów nibyatomówek ,w tym ze Su-7?..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Z dużą dozą pewnosci ;) zrzuty ,,polskiej bomby atomowej,,z Ił-28 to chyba te dwa razy .Trenowano ,,podrzut,, na Mig-21, Su-7 i Su-20 za pomoca bomb P-50 , a imitatory podwieszano pod samoloty tam gdzie stacjonowały. Zrzuty ćwiczebne ,moge powiedziec o Su-20 ,nasi piloci trenowali na pasie taktycznym specjalnie do tego przystosowanym koło Lidy w ówczesnym ZSRR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2013 czyli nici z IAB-500 pod SU-7.......ale Ił-28 tez leżakuje więc...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Nie, możesz śmiało podwiesic pod Su-7 , zarowno personel naziemny jak i latajacy musiał sie z tym czyms zapoznac i jak napisałem IAB y podwieszano w miejscach stacjonowania czyli dla Su-7 to Bydgoszcz. Takim newralgicznym lotniskiem dla naszych NBJ było lotnisko w Nadarzycach ,ze wzgledu na magazyny broni jadrowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2013 w takim razie będzie ćwiczenie podwieszania bomb jądrowych Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 Ten artykuł zapewne czytałeś: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=654799 Z niego wynika, że zrzucano takie bomby wiele razy i w różnych miejscach. Ciekawe jak było naprawdę... Zrzuty bomby atomowej ćwiczyli nie tylko w Lidzie, ale także przy każdych większych ćwiczeniach wojskowych - czy to na poligonie w Nadarzycach, Drawsku czy Żaganiu. To, co spadało na poligon, to była IAB, 500-kilogramowa imitacja. Imitowała nawet atomowy grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2013 teraz już czytałem :-) swoją drogą znalazłem gdzieś artykuł o budowie polskiej bomby atomowej nawet nie wiedziałem wczesniej o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 teraz już czytałem :-) swoją drogą znalazłem gdzieś artykuł o budowie polskiej bomby atomowej nawet nie wiedziałem wczesniej o tym. Jakieś szczegóły (link)? Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2013 to chyba było to http://www.polityka.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=399&Itemid=38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 21 Kwietnia 2013 Share Napisano 21 Kwietnia 2013 Dziękować! Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anda Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 w plutonie szkolnym sekcji elaboracji rakiet w COSSTWL w Oleśnicy w latach 80 byliśmy uczeni budowy IAB 500 jej uzbrajania oraz podwieszania do samolotu. Była też na ekspozycji w salach wykładowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi