Piotr_P Napisano 17 Kwietnia 2013 Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam. Zakupiłem sobie jakiś czas temu model Su-7 z KP i bardzo zainteresował mnie temat zrzutu bomby imitacyjnej IAB-500 w manewrach 10-11 marca 1968 z polskiego Su-7. Czy ma ktoś może zdjęcia samolotu z którego zrzucono ten ładunek? Już nawet nie pytam o zdjęcie podwieszonej bomby pod polskim SU-7 bo to pewnie do dziś jest tajne. Interesuje mnie zrobienie modelu właśnie w takiej konfiguracji i pomogło by mi takie zdjęcie lub chociaż jakieś informacje o numerze burtowym tego Su-7 Cytuj
young Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Oj Piotrze, wątpię aby ktoś z tutaj zaglądających znał odpowiedź na to pytanie... Ba, podchodzę do tego bardzo sceptycznie i moim zdaniem poznanie numeru bocznego tej maszyny może być bardzo trudne. Trzeba by dotrzeć do świadków tamtego wydarzenia z 3 PPLMB. Jeśli dobrze kojarzę o tym epizodzie był wątek na lotnictwo.net.pl, musisz poszukać. Jeśli Ci na tym bardzo zależy, pisz do Panów z LAF, oni szykowali monografię Su-7 i chwalili się dotarciem do wielu pilotów tych maszyn. Cytuj
Piotr_P Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Napisano 18 Kwietnia 2013 i tak upadają marzenia.... z tym pisaniem to odpuszczę bo będę czekał jak na odpowiedź o Mig-23 z muzeum powsińskiego. Nikt nie zna jego historii i brak jest zdjęć z pułku. a o tej monografii to już gdzieś czytalem już dawno ale też się chyba nie doczekam.... z drugiej strony może jednak spróbować.....tyko ten LAF to czego skrót ? aha i ten wątek na lotnictwo.net to jakiś ogólny wątek o Su-7 czy jakiś inny o uzbrojeniu itp ? Cytuj
KRYSTEK Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Lotnicza Agencja Fotograficzna. http://www.laf-aeromax.pl/publikacje.php Cytuj
young Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Panowie z LAF są bardzo życzliwi i chętnie pomagają. Mi ostatnio podali przebieg służby UM 9353 i wyszukują pewne zdjęcie. Znalazłem ten wątek, ale źle zapamiętałem ten jest o Ił-28 Link Cytuj
Piotr_P Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Napisano 18 Kwietnia 2013 O ...dziękować dziękować... z linku wypada ,że zrzucono to z Iła-28 czy było kilka zrzutów nibyatomówek ,w tym ze Su-7?..... Cytuj
em Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Z dużą dozą pewnosci ;) zrzuty ,,polskiej bomby atomowej,,z Ił-28 to chyba te dwa razy .Trenowano ,,podrzut,, na Mig-21, Su-7 i Su-20 za pomoca bomb P-50 , a imitatory podwieszano pod samoloty tam gdzie stacjonowały. Zrzuty ćwiczebne ,moge powiedziec o Su-20 ,nasi piloci trenowali na pasie taktycznym specjalnie do tego przystosowanym koło Lidy w ówczesnym ZSRR. Cytuj
Piotr_P Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Napisano 18 Kwietnia 2013 czyli nici z IAB-500 pod SU-7.......ale Ił-28 tez leżakuje więc...... Cytuj
em Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Nie, możesz śmiało podwiesic pod Su-7 , zarowno personel naziemny jak i latajacy musiał sie z tym czyms zapoznac i jak napisałem IAB y podwieszano w miejscach stacjonowania czyli dla Su-7 to Bydgoszcz. Takim newralgicznym lotniskiem dla naszych NBJ było lotnisko w Nadarzycach ,ze wzgledu na magazyny broni jadrowej. Cytuj
Piotr_P Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Napisano 18 Kwietnia 2013 w takim razie będzie ćwiczenie podwieszania bomb jądrowych Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj
Jacko Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 Ten artykuł zapewne czytałeś: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=654799 Z niego wynika, że zrzucano takie bomby wiele razy i w różnych miejscach. Ciekawe jak było naprawdę... Zrzuty bomby atomowej ćwiczyli nie tylko w Lidzie, ale także przy każdych większych ćwiczeniach wojskowych - czy to na poligonie w Nadarzycach, Drawsku czy Żaganiu. To, co spadało na poligon, to była IAB, 500-kilogramowa imitacja. Imitowała nawet atomowy grzyb. Cytuj
Piotr_P Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Napisano 20 Kwietnia 2013 teraz już czytałem :-) swoją drogą znalazłem gdzieś artykuł o budowie polskiej bomby atomowej nawet nie wiedziałem wczesniej o tym. Cytuj
Kuba9575 Napisano 20 Kwietnia 2013 Napisano 20 Kwietnia 2013 teraz już czytałem :-) swoją drogą znalazłem gdzieś artykuł o budowie polskiej bomby atomowej nawet nie wiedziałem wczesniej o tym. Jakieś szczegóły (link)? Pozdrawiam, JK Cytuj
Piotr_P Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Napisano 20 Kwietnia 2013 to chyba było to http://www.polityka.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=399&Itemid=38 Cytuj
anda Napisano 5 Listopada 2022 Napisano 5 Listopada 2022 w plutonie szkolnym sekcji elaboracji rakiet w COSSTWL w Oleśnicy w latach 80 byliśmy uczeni budowy IAB 500 jej uzbrajania oraz podwieszania do samolotu. Była też na ekspozycji w salach wykładowych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi