filipsg Napisano 30 Kwietnia 2013 Share Napisano 30 Kwietnia 2013 Witam! Dziś w końcu z Japonii doleciała do mych rąk przesyłka z nowym Takao z Fujimi i dedykowanymi blaszkami również od Fujimi. 1. Wstęp Ten model jest jednym z "Teikoku Kaigun Series" Fujimi, która w Japonii pojawiła się w 2011 roku. (w Polsce jeszcze wcale jej nie widziałem) Serię można łatwo rozpoznać po czarnych pudełkach, a w jej skład poza Takao wchodzą: Yamato (w 3 wersjach), Musashi, Taihou, Shokaku, Chikuma, Akagi, Hiei, Yukikaze, Mutsu, Tone, Akitsuki, Nagato, Haruna, Kongo i Kaiyou. Za sam okręt zapłaciłem na HobbySearch około 120 złotych, za blaszki bodajże około 40. 2. Model Takao przybywa do nas na 18 ramkach, nie licząc kadłuba podzielonego na część nawodną i podwodną. Detale są naprawdę dobre i aż miło się patrzy na kadłub i pokład chociażby. W zestawie dostajemy też ramki z elementami przezroczystymi, są to głównie reflektory, elementy łodzi, oszklenie mostka i samoloty pokładowe. Niech zdjęcia mówią same za siebie: Co prawda spora część tych łodzi jest "not for use" no ale zawsze mogą się do czegoś przydać. Na plusy modelu na pewno zaliczam detale, dobry podział elementów no i urodę klasy Takao Ale żeby nie było za różowo... może zauważyliście że na powyższych zdjęciach nie ma pokładu wodnosamolotów ani specyficznej wieży dowodzenia. Otóż właśnie te dwie części zostały potraktowane w fabryce chyba mniej więcej tak jak ten komputer: Cóż, pewnie to jednostkowy przypadek i każdemu może się zdarzyć, no ale niesmak i konieczność sprowadzenia nowych części z Japonii pozostaje 3. Blaszki Fujimi produkuje też dedykowany zestaw blaszek do tego okrętu. Na jednym arkuszu blaszki umieszczono naprawdę sporo dodatków, m.in. dźwigi, pełen zestaw relingów, kraty do kominów, obręcze do nich, pełno drabinek, wieże artylerysjkie, drzwi okrętowe i radar. Naprawdę nie wiem co jeszcze możnaby do tych blaszek dołożyć ;) Całość polecam. Takao z Fujimi jest uważany za najlepszy model tego okrętu, no i za te pieniądze na pewno warto go mieć. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 30 Kwietnia 2013 Share Napisano 30 Kwietnia 2013 Model piękny. Te nowe Fujimi to faktycznie nowa jakość. Dziwi mnie tylko, że tak skomplikowany element jak wieża dowodzenia jest odlewana w prawie jednym kawałku. Stara Aoshima to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 1 Maja 2013 Share Napisano 1 Maja 2013 Nadbudówka dziobowa jak i pokład lotniczy to raczej wypadek przy pracy dla Fujimi. W moim egzemplarzu jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Maja 2013 Share Napisano 1 Maja 2013 Naprawdę nie wiem co jeszcze możnaby do tych blaszek dołożyć ;) ;) mozna poklad glowny z blaszki dolozyc ....;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Maja 2013 Super Moderator Share Napisano 1 Maja 2013 Dziwi mnie tylko, że tak skomplikowany element jak wieża dowodzenia jest odlewana w prawie jednym kawałku. Stara Aoshima to samo.Składam właśnie TAKAO z Aoshimy i tam wieża jest w kilku kawałkach.... Teraz to tylko pozostaje czekać na relację tego Fujimowego Takao - nie będzie mi wówczas tak smutno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 1 Maja 2013 Autor Share Napisano 1 Maja 2013 Dziwi mnie tylko, że tak skomplikowany element jak wieża dowodzenia jest odlewana w prawie jednym kawałku. Stara Aoshima to samo. Mnie tam to cieszy, bo ułatwia robotę Inna sprawa że gdyby wieża była w kawałkach to by pewnie nie było aż takiego ryzyka uszkodzenia jej. Nadbudówka dziobowa jak i pokład lotniczy to raczej wypadek przy pracy dla Fujimi. W moim egzemplarzu jest wszystko ok. Zapewne tak, najlepszym może się zdarzyć, chociaż już mam dość przygód z zamawianiem tego modelu... najpierw awaria systemu w ich sklepie a teraz to. No nic, pecha mam. Dobrze że chociaż cła nie dowalili Teraz to tylko pozostaje czekać na relację tego Fujimowego Takao - nie będzie mi wówczas tak smutno Ten i dwa inne okręty zaczynam w wakacje, najpierw muszę choć jednego niszczyciela wykończyć. Jedni siedzą latem na plażach, inni w górach, ja się zamykam w stoczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Maja 2013 Share Napisano 1 Maja 2013 Jest jeszcze całkiem niezły Takao z PitRoad'a... Zakupiłem kiedyś w jednym ze sklepów w Państwie Środka... Wieża dowodzenia jest też w dwóch kawałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 No, dzisiaj HobbySearch dosłał mi połamane części . -zajęło to tylko 20 dni -nie robili żadnych problemów (poprosili tylko o zdjęcia uszkodzonych części) -przysłali mi to droższym a zarazem bezpieczniejszym kurierem tak więc duży plus dla nich (do jednego modelu zamawiałem brakujące części przez polskiego dystrybutora, sprowadzanie im części z Włoch zajęło pół roku, ale za to dostałem praktycznie pół modelu gratis ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi