Wojciech Butrycz Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Kolejny Spitfire z kolekcji, ten Mk Vb z 308 Dywizjonu RAF ("Krakowski"), zbudowany z zestawu TAMIYA otrzymał dodatki fototrawione PART oraz kalkomanie z zestawu TECHMOD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der-Steppenwolf Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Ładny Spitfire. Malowanie Tadeusza Schiele... Czytałem kilka jego książek, a sam pan Tadeusz był kolegą mojego dziadka. Tym milej oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Mnie też podoba się wybór tego malowania! Model OK, fajnie że jest próba oddania podniszczenia maszyny co daje się zauważyć na zdjęciu archiwalnym tego egzemplarza. Choc muszę przyznać że obicia są bardzo nierówne. W niektórych miejscach wyglądają naprawdę świetnie, realistycznie, ale są fragmenty że wyglądają dość sztucznie. W niektórych Pana modelach brak washa nie doskwiera, ale tutaj w paru miejscach by się przydał, np dla oddzielenia lotek/sterów albo choćby dla zaznaczenia "dziur" w felgach. Jeszcze taki drobiazg... Producentom kalkomanii nie można ufać, warto sprawdzić materiał zdjęciowy! Na spodzie silnika literki "H" nie było: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Spitfire Tadeusza Schiele !! Taki model musi się podobać !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 To prawda, model budowałem dobra 10 -12 lat temu, nie dysponowałem tak dobrym zdjęciem (chociaż tym samym), jak zamieszczone przez Banny - przy najbliższej sesji poprawiania niektórych starszych modeli usunę H i "złoszuję" (kolejny modelarski nowotwór słowny), a przede wszystkim nadam całości zdecydowanie matowy wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Bardzo ładny Spitfire. __________________________________________________________________________ Na warsztacie: Me-210 - Bilek - 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 13 Maja 2013 Share Napisano 13 Maja 2013 To jeszcze proponuję poprawki zadrapań farby. Moim zdaniem są za ostre i rzucają się w oczy. Przejście kolorów spodu w górę na silniku też zdałoby się poprawić. I zdecydowanie do wymiany działko na prawym płacie... Ja też muszę "H" usunąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 14 Maja 2013 Autor Share Napisano 14 Maja 2013 Na tym doskonałem zdjęciu powyżej (dzięki Banny) widać jakiś jasny znaczek (?) przed szachownicą, za kołpakiem. Co to moiże być, wie ktoś? Jak poprawiać to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 14 Maja 2013 Autor Share Napisano 14 Maja 2013 .....choć na tym zdjęciu go nie ma, więc to chyba uszkodzenie zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Maja 2013 Share Napisano 14 Maja 2013 Ja bym obstawiał, że zdjęcie zacytowane przeze mnie (z serwisu http://www.polishsquadronsremembered.com/) jest bardziej wiarygodne. Jest dobrej jakości i widać, że nikt nie bawił się nad nim photoshopem (przełamanie). Co do znaczka, to nie wiem. Podobne, okrągłe znaczki, montowano czasem na śmigłach jako znacznik "wymienności", albo coś w tym rodzaju. Osobiście bym nie poprawiał tego Spita. Może lepiej złoźyć nowego? Przynajmniej ja tak robię. Inna sprawa, że nie angażuje w wykonanie dużej pracy ani dodatków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 16 Maja 2013 Autor Share Napisano 16 Maja 2013 Pytanie: czy ktoś widział i gdzie, inne niż zamieszczone w tym wątku powyżej, zdjęcie Spitfire'a ZF-H Schiellego ? Poniżej artystyczne wariacje n/t ZF-H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Butrycz Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 Spitfire Schiellego po "liftingu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Bardzo fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi