Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obicia? Chętnie bym chciał, ale nie umiem. Chyba, że pomożecie w późniejszych etapach budowy. Widziałem, że jeden nasz kolega zrobił film na YT o obiciach.

• Odpowiedzi 244
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wieżyczkę na razie odkładam na bok.

Lufa, skrzynka na narzędzia i zbiorniki paliwa:

32f5.jpg

32f4.jpg

32f2.jpg

32f1.jpg

Napisano

Zbiorniki już na modelu.

123s1.jpg

A dziurę w "klaksonie" musiałem sam wywiercić.

123s3.jpg

PS. Wszystkie ubytki po szpachli zostały usunięte.

Napisano

Nabierasz wprawy ładnie wygładzona tekstura na przedzie i bokach, nie za dużo nie za mało. Klakson fajnie ale weź dodatkowo wiertło o większej średnicy niż sama dziura którą zrobiłeś i nawierć tylko trochę; zfazuj tworząc tzw. ferzing - jak w meblach kiedy łepek śruby się chowa w drewno i jest płasko. Potem zalej to rozrzedzoną szpachlą i pozostaw pionowo aż się wypoziomuje będzisz miał jak oryginalny klakson bez schodków po wierceniu w środku. Przedtem możesz jeszcze pogłębić całość b. cienkim wiertełkiem 06, 05 mm.

Pzdr K

Napisano

I to mi się podoba . Mylę o nawiercaniu i wszystkich dodatkowych pracach. Jakub prześlifuj łączenia na zbiornikach i lufie, przeleć to podkładem żeby zobaczyć czy jest ok. Unikniesz przykrych niespodzianek przy malowaniu.

Napisano

Dzięki za rady. W chwili obecnej próbuję zrobić to co kolega Krisownia napisał.

Napisano

Więcej nie dam rady z klaksonem, bo się boję, że się połamie.

345g1.jpg

345g3.jpg

Udało mi się coś zrobić ze zbiornikami, ale muszę je jeszcze raz poprawić bo po podkładzie wszystko wyszło:

345g4.jpg

I po podkładzie

2423tw4gt3.jpg

2423tw4gt2.jpg

2423tw4gt1.jpg

I pytanie co do tego.

2423tw4gt4.jpg

Jak się tego czegoś pozbyć z błotnika?

Napisano

Usuń te mocowania ze zbiorników,przeszlifuj i dorób z blaszki.

Napisano

Wszelkie niedoskonałości w trudnych miejscach (gdzie nie sięga pilnik a tym bardzie papier) usuwaj nożykiem delikatnie skrobiąc, jak przy obieraniu marchewki. Klakson dużo lepiej, dajesz radę.

Napisano
Usuń te mocowania ze zbiorników,przeszlifuj i dorób z blaszki.

Może być, np. z puszki po piwie?

Napisano

Ojojoj będzie ciężko bo musisz mieć idealne paski o szerokości ok 1mm lub mniej. Ręczne wycinanie takiego czegoś to katorga, chyba, że masz dobre, b. ostre narzędzia do cięcia. Lepiej zakup sobie profile plastikowe, ładnie się gną i kleisz zwykłym klejem nie trzeba cyjanoakrylowych (super glue) więc możesz sobie przy klejeniu dobrze ustawić profil na beczce itd. z cyjanoakrylatem jest ból, raz przyłożysz i już koniec, wahniesz się o 05, mm i musisz zrywać i szlifować. Tu link do profili, zrobisz z nich wszystko, boskie produkty, są też rurki, kątowniki co tam chcesz, firma Plastruct to potęga. Tanie jak barszcz.

http://www.exito.sklep.pl/pl/searchquery/profil+p%C5%82aski/1/full/5?url=profil,p%C5%82aski

Zobacz na moją tubę na Leopardzie - te białe obejmy to własnie profile Plastruct.

leo18.jpg

Napisano

Wie ktoś jakim kolorem pomalować lampę (szkło)? Czy można zalać wikolem?

Napisano

Wnętrze lampy (odbłyśnik) malujesz na srebrno a część przejrzystą zostawiasz jak jest.

Napisano

Ale ja mam zwykły plastik (zielony, bo to zvezda) i tyle.

Napisano

To nie mam pomysłu to będzie słabo wyglądać jakiego koloru byś nie dał. Możesz, nie wklejać tego plastyku, pomalować na srebrno w środku, że niby szybka zbita, bardzo dobry efekt - dodaje realizmu.

Napisano

Aha, wielkie dzięki i życzę wszystkim dobrej nocy. Na dzisiaj koniec...

Napisano

Witaj.

Możesz zostawić bez szkła reflektor ale możesz tez zrobić szkło z bezbarwnego dwuskładnikowego kleju epoksydowego.

Malujesz wnętrze lampy na srebrno( żarówkę zmajstrować można z łebka od szpilki lub wyciągnąć nad płomieniem plastikowy pręcik by zrobić kuleczkę na jego końcu zbliż pręcik do płomienia tak by na końcu zaczęła tworzyć się kuleczka).

Klej mieszasz i wypełniasz nim lampę tworząc odpowiednia wypukłość, po kilku minutach masz lampkę jak ta lala.

KLEJ: http://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/kleje/kleje-reparacyjne/dwuskladnikowy-klej-epoksydowy-repair-epoxy-universal-pattex,p56008,l1161.html

Napisano

Wielkie dzięki, ale to trochę trudne, przynajmniej tak myślę. Chyba pomaluję wnętrze i dam igłę jak pisałeś.

Napisano

Lecimy dalej. Puszeczka dała radę.

fewr32.jpg

Jeszcze tylko takich 7

Napisano

Z żarówką się zgodzę jak najbardziej warto, ale to zalanie opoksydem ma 1 minus, masz gładkie "szkło" a reflektory są "karbowane". Ile ma średnicy ta lampka? Sprawdź suwmiarką, mam ładną ruską szybkę od KV (ta sama rodzina czołgów) powinna styknąć:

kv%20reflektor.jpg

Jak poszukam to oprawkę powinienem też znaleźć ale zmierz na wszelki wypadek. Liny do niego masz jakieś?

Z puchą wygląda ładanie, przymierz na sucho na bekę bo jestem ciekaw jak z równością.

Napisano

Są równej szerokości jak poprzednie. A co do reflektora to ma równo pół centymetra.

Napisano

No to supcio, ze ładnie wyszły ci obejmy. Ta szybka ma 5,1mmm ale never mind bo znalzłem do niej oryginalny klosz , jest nawet żarówka, idealnie spasowane. Ino malować.

kvreflektror1.jpg

kvreflektror2.jpg

Jak to szlag trafi? Co się stało? Bez też może być to nie jest zestaw obowiązkowy.

Napisano

O to dobrze. Fundusze mi nie pozwalają na wiele rzeczy. Tutaj akurat nie chcą się przykleić do zbiorników to zrobię bez. I jeszcze jedno pytanie, czy trzeba wstawiać te "trzymadełka" do zbiorników?