Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W 4 tygodnie nie powstanie bogata historia broni pancernej.

Skoro uważasz, że historia polskiej broni pancernej rozpoczęła się 1 września 1939 roku to nie będę dyskutował dalej.

• Odpowiedzi 244
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Skoro ciężko z modelami to kupię sobie jakiś na wzór i zrobię z polistyrenu.

Napisano

Skoro uważasz, że historia polskiej broni pancernej rozpoczęła się 1 września 1939 roku to nie będę dyskutował dalej.

Możesz odkręcać kota ogonem i łapać za słówka. Oczywistym jest iż historia broni panc. sięga wcześniej, mieliśmy przecież Renówki FT 17 itd. Mi chodzi o to, że kiedy przyszło co do czego - napaść Niemców na Polskę, nie daliśmy sporo do pieca i nie można się z tym nie zgodzić. II WŚ to jest okres w którym broń pancerna przeżyła największy rozkwit i na tym polu zwykło się rozważać wkład poszczególnych krajów w jej rozwój. Także nawet jak wliczymy historię przedwojenną, to dalej jest blado i bez fajerwerków...

Napisano
Skoro ciężko z modelami to kupię sobie jakiś na wzór i zrobię z polistyrenu.

W takim przypadku myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie T-26 Trumpeter'a.

Napisano

T-26 od trampka to wielki wydatek. No nic jeszcze KW-2 przede mną.

Napisano

A historia wojny polsko - bolszewickiej, a walki o Lwów? No nie Panowie tam wspaniale funkcjonowały polskie wojska pancerne. I Renówki przybyłe z armią Hellera i improwizowane pojazdy i w końcu i co najważniejsze - pociagi pancerne (to także przypominam istotny skład wojsk pancernych). Ich wkład w zwycięstwo był ogromny i nie wolno o nim zapominać. Walki z września 1939 to tylko w porównaniu z tym maleńki epizodzik.

Napisano

Masz rację, mnie jednak chodziło o aspekt nie tyle udziału w bitwach i konfliktach ale głównie o myśl techniczną, plany, konstrukcje a to także ważna część historii broni pancernej.

Napisano

Ok. Koniec z gadaniem czas na foty. Kilka ogniw mi odpadło, bo sklejam je tzw. pół koła (jajka).

Model złożony na sucho.

hy98.jpg

vrms.jpg

xvvt.jpg

Napisano

Przepraszam za okropne zdjęcia, ale pogoda się zepsuła. :(

yazn.jpg

yu6d.jpg

opxp.jpg

t58q.jpg

PS. Biorę się za poprawki przed podkładem.

Napisano

Bardzo mnie ciekawi jak wyjdzie po podkładzie i farbie bazowej, pamiętaj aby dobrze grubo wypsikać - tak aby farba i podkład były przez kilka minut mokre po nałożeniu - będzie ładnie i gładko, jak napsikasz za mało i farba będzie od razu sucha po nałożeniu to ryzykujemy, że będzie faktura jak papier ścierny co rujnuje model. 3mam kciuki. Aha nie bój się, że zalejesz detale nawet 3 grube warstwy nie są w stanie tego zrobić pod war. że farba jest dobrze rozcieńczona.

Aha 2 przed podkładem spłucz go wodą z płynem do naczyń - zmywaj dużym pędzelkiem pod kranem uważając aby ci nie wciągnęło małych części - usuniesz drobiny kurzu i inne fuzle.

Napisano

Wielkie dzięki za poradę. Czyli, że nie muszę się martwić jak będzie mokra? (I wyglądać jak mała kałuża)

Napisano

Ma być mokra ale nie ciec, nie mogą pojawić się zacieki! Musisz wypośrodkować.

Napisano

Ok. Spróbuję na początku na mojej testowej czwórce. (pz.kpfw IV)

Napisano

Mam również olbrzymi kawałek polistyrenu. Jest biały więc będzie ładnie.

Napisano

Ha ha ja też mam taki, mój obecny projekt na nim testowałem.

Napisano

Widzę Jakub że pod kierunkiem chłopaków całkiem dobrze Ci poszło . Nie wtrącałem się bo miałeś dobrych doradców. Fajnie że się nie śpieszyłeś i starałeś się korzystać z dobrych rad. Trzymaj tak dalej . Jakiego podkładu będziesz używał?

Co się stało z wieżą?

Leniwy modelarz się trafił? Poczytaj warsztat to będziesz wiedział.

Napisano

Podkład, właśnie gdzieś się zaplątała moja farbka i nie nie wiem jaki był numer. (pactra)

Ale z chęcią się dowiem jaka będzie najlepsza. Macie jakieś pomysły?

Napisano
Widzę Jakub że pod kierunkiem chłopaków całkiem dobrze Ci poszło . Nie wtrącałem się bo miałeś dobrych doradców. Fajnie że się nie śpieszyłeś i starałeś się korzystać z dobrych rad. Trzymaj tak dalej . Jakiego podkładu będziesz używał?
Co się stało z wieżą?

Leniwy modelarz się trafił? Poczytaj warsztat to będziesz wiedział.

Leniwy modelarz jest po sesji i od teraz ogląda tylko obrazki

Napisano
Leniwy modelarz jest po sesji i od teraz ogląda tylko obrazki

To współczuje stanu . Oglądaj więc obrazki bez zadawania pytań bo będziesz musiał czytać odpowiedzi, no chyba że dostaniesz odpowiedź obrazkową

Podkład, właśnie gdzieś się zaplątała moja farbka i nie nie wiem jaki był numer. (pactra)

Ale z chęcią się dowiem jaka będzie najlepsza. Macie jakieś pomysły?

Jakub zdecydowanie podkład samochodowy w sprayu. Szary, akrylowy. Osobiście używam 1K spray firmy Inter troton. Dokładnie- No.68 primer gray. Wygodne malowanie ze spray'u, nawet jak zalejesz wszystko przy schnięciu się ulatnia( łącznie z nadmiarem). Wada- okropnie śmierdzi. Używam z 10 lat. Pucha kosztuje około 16 pln, ale starczy Ci na kilkanaście modeli.