Markuz Napisano 13 Czerwca 2013 Share Napisano 13 Czerwca 2013 W 4 tygodnie nie powstanie bogata historia broni pancernej. Skoro uważasz, że historia polskiej broni pancernej rozpoczęła się 1 września 1939 roku to nie będę dyskutował dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2013 Skoro ciężko z modelami to kupię sobie jakiś na wzór i zrobię z polistyrenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 13 Czerwca 2013 Share Napisano 13 Czerwca 2013 Skoro uważasz, że historia polskiej broni pancernej rozpoczęła się 1 września 1939 roku to nie będę dyskutował dalej. Możesz odkręcać kota ogonem i łapać za słówka. Oczywistym jest iż historia broni panc. sięga wcześniej, mieliśmy przecież Renówki FT 17 itd. Mi chodzi o to, że kiedy przyszło co do czego - napaść Niemców na Polskę, nie daliśmy sporo do pieca i nie można się z tym nie zgodzić. II WŚ to jest okres w którym broń pancerna przeżyła największy rozkwit i na tym polu zwykło się rozważać wkład poszczególnych krajów w jej rozwój. Także nawet jak wliczymy historię przedwojenną, to dalej jest blado i bez fajerwerków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Czerwca 2013 Share Napisano 13 Czerwca 2013 Skoro ciężko z modelami to kupię sobie jakiś na wzór i zrobię z polistyrenu. W takim przypadku myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie T-26 Trumpeter'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2013 T-26 od trampka to wielki wydatek. No nic jeszcze KW-2 przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 A historia wojny polsko - bolszewickiej, a walki o Lwów? No nie Panowie tam wspaniale funkcjonowały polskie wojska pancerne. I Renówki przybyłe z armią Hellera i improwizowane pojazdy i w końcu i co najważniejsze - pociagi pancerne (to także przypominam istotny skład wojsk pancernych). Ich wkład w zwycięstwo był ogromny i nie wolno o nim zapominać. Walki z września 1939 to tylko w porównaniu z tym maleńki epizodzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 16 Czerwca 2013 Share Napisano 16 Czerwca 2013 Masz rację, mnie jednak chodziło o aspekt nie tyle udziału w bitwach i konfliktach ale głównie o myśl techniczną, plany, konstrukcje a to także ważna część historii broni pancernej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2013 Ponoć Bofors był używany w Afryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2013 Druga gąska skończona. Jutro zapodam fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2013 Ok. Koniec z gadaniem czas na foty. Kilka ogniw mi odpadło, bo sklejam je tzw. pół koła (jajka). Model złożony na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Wiem, że gąski na razie na sucho założyłeś, ale patrząc od przodu prawa jest założona tył na przód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2013 Sorry, źle założyłem. Ale tak to są dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2013 Przepraszam za okropne zdjęcia, ale pogoda się zepsuła. :( PS. Biorę się za poprawki przed podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Bardzo mnie ciekawi jak wyjdzie po podkładzie i farbie bazowej, pamiętaj aby dobrze grubo wypsikać - tak aby farba i podkład były przez kilka minut mokre po nałożeniu - będzie ładnie i gładko, jak napsikasz za mało i farba będzie od razu sucha po nałożeniu to ryzykujemy, że będzie faktura jak papier ścierny co rujnuje model. 3mam kciuki. Aha nie bój się, że zalejesz detale nawet 3 grube warstwy nie są w stanie tego zrobić pod war. że farba jest dobrze rozcieńczona. Aha 2 przed podkładem spłucz go wodą z płynem do naczyń - zmywaj dużym pędzelkiem pod kranem uważając aby ci nie wciągnęło małych części - usuniesz drobiny kurzu i inne fuzle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2013 Wielkie dzięki za poradę. Czyli, że nie muszę się martwić jak będzie mokra? (I wyglądać jak mała kałuża) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Ma być mokra ale nie ciec, nie mogą pojawić się zacieki! Musisz wypośrodkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2013 Ok. Spróbuję na początku na mojej testowej czwórce. (pz.kpfw IV) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Good thinking! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2013 Mam również olbrzymi kawałek polistyrenu. Jest biały więc będzie ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Ha ha ja też mam taki, mój obecny projekt na nim testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Co się stało z wieżą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Widzę Jakub że pod kierunkiem chłopaków całkiem dobrze Ci poszło . Nie wtrącałem się bo miałeś dobrych doradców. Fajnie że się nie śpieszyłeś i starałeś się korzystać z dobrych rad. Trzymaj tak dalej . Jakiego podkładu będziesz używał? Co się stało z wieżą? Leniwy modelarz się trafił? Poczytaj warsztat to będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2013 Podkład, właśnie gdzieś się zaplątała moja farbka i nie nie wiem jaki był numer. (pactra) Ale z chęcią się dowiem jaka będzie najlepsza. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Widzę Jakub że pod kierunkiem chłopaków całkiem dobrze Ci poszło . Nie wtrącałem się bo miałeś dobrych doradców. Fajnie że się nie śpieszyłeś i starałeś się korzystać z dobrych rad. Trzymaj tak dalej . Jakiego podkładu będziesz używał?Co się stało z wieżą? Leniwy modelarz się trafił? Poczytaj warsztat to będziesz wiedział. Leniwy modelarz jest po sesji i od teraz ogląda tylko obrazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Leniwy modelarz jest po sesji i od teraz ogląda tylko obrazki To współczuje stanu . Oglądaj więc obrazki bez zadawania pytań bo będziesz musiał czytać odpowiedzi, no chyba że dostaniesz odpowiedź obrazkową Podkład, właśnie gdzieś się zaplątała moja farbka i nie nie wiem jaki był numer. (pactra)Ale z chęcią się dowiem jaka będzie najlepsza. Macie jakieś pomysły? Jakub zdecydowanie podkład samochodowy w sprayu. Szary, akrylowy. Osobiście używam 1K spray firmy Inter troton. Dokładnie- No.68 primer gray. Wygodne malowanie ze spray'u, nawet jak zalejesz wszystko przy schnięciu się ulatnia( łącznie z nadmiarem). Wada- okropnie śmierdzi. Używam z 10 lat. Pucha kosztuje około 16 pln, ale starczy Ci na kilkanaście modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi