bazylms Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Fajnie wygląda. Co to za kolor ten zielony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Zielony to pactra marine green zmieszany z pactrą dunkelgelb w stosunku mniej więcej 4:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Fajnie jest, przygaś numery bo ten biały za czysty w stosunku do pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2013 Mam pytanie, jakim kolorem przetrzeć gąsiennice? Chodzi mi o to, żeby krawędzie ogniwek miały kolor stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 Zrób dry brush metalizerem bardzo ładnie wychodzi, Humbrol metal cote to tanie i dobre metalizery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2013 A czy wykorzystując konkretnie w tym celu trzeba to rozcieńczyć (jak mniemam jest to emalia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 Tak to są emalie z bardzo drobno mielonym pigmentem. Jak się je kładzie z pędzla to muszą być rzadkie aby nie było śladów pędzla, schną one bardzo szybko. Jak będziesz drybrushował (zakładam, że znasz technikę) to nie musisz się bać, że źle coś położysz. Po prostu maczasz pędzel wycierasz o papier parę razy a potem zamiatasz szybko po wystających elementach które schną w locie i masz ładnie wyświecone to co chcesz, nie trzeba poleraować ani nic. Dodatkowa zaleta techniki to dry brush - nie zajedziesz tam gdzie nie chcesz - normalnie kładąc pędzlem metalizer (malując płynnym a nie "zamiatając" suchym) łatwo wyjechać i popsuć. Nie trzeba dodatkowo rozcieńczać - musi być konsystencja zwykła jak po pierwszym otwarciu, jak masz stary metalizer to dolej rozpuszczalnik jak nowy to nie musisz się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2013 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Metalizer zamierzam dopiero kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 Jak jeszcze nie miałeś do czynienia to pokochasz metalizery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 Fajna zabawa z metalizerem i pigmentami: oceńcie sami PS. obiecuję, że na galerię skombinuję aparat fotograficzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Trudno coś powiedzieć musisz dać dobre oświetlenie przede wszystkim do zdjęć. Wydaje się być całkiem OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Share Napisano 6 Lipca 2013 Zamontowałem antenę, dodatkowe ogniwa. Prace na wykończeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Przy takim zakurzeniu układu jezdnego przydałoby się jeszce sam kadłub też nieco przykurzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Share Napisano 10 Lipca 2013 Pobrudziłem boki, tył wanny. Pomalowałem część narzędzi. Sądzę, że trzeba będzie trochę zgasić metalizer, ale to już w następnym odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Narzędzia pojedź ciemniejszym metalizerem lub metalikiem. Aha tylna lampa to pomyłka nie powinna być czerwona a czarna z finishem satynowym. Niebieska też nie to częsty błąd w instrukcjach. http://www.sixtharmygroup.com/forums/general-quarters/18574-german-rear-convoy-light.html Poklikaj na linki po więcej info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Jak na mój gust to te narzędzia są srebrne... kup sobie farbę np. tamiya gen metal i wtedy pomaluj raz jeszcze narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Ja maluję narzędzia czarnym matem i potem suchym pedzlem gun metal. Trzonki narzędzi przejedź jakims ciemnym olejem np. brąz Van Dyke i zostaw na pare godzin. Potem delikatnie przetrzyj patyczkami do uszu lub czymś podobnym. Powinno wyglądać dobrze. Jak nie to jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 10 Lipca 2013 Autor Share Napisano 10 Lipca 2013 Dzięki za porady. Gun metal tamki mam, ale wydawał mi się trochę za ciemny. Popracuję nad narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Ma być ciemno, prawie czarno, ja jadę czarną stalą humbrol (metalizer) lub black metallic vallejo, potem możesz wyciągnąć (dry brush) jasne kontury pośrednim lub jasnym kolorem (metalizer/metaliczna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Share Napisano 11 Lipca 2013 Pomalowałem narzędzia, co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 11 Lipca 2013 Share Napisano 11 Lipca 2013 Lepiej ale szału nie ma, to metalizer czy farba metaliczna, ziarno jest duże, wnioskuję, że za słabo rozmieszałeś cokolwiek to było. Zapuść całość ciemnym brązem (glaze) aby scalić kolory, powinno być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 Przejrzałem Twój wątek od początku i jestem pod wrażeniem. Od plastikowej zabawki do niezłego modelu Rada na przyszłość: staraj się nie fotografować modeli na balustradach , bo będzie i . Wydaje mi się, że tłumik ma za gładką fakturę, dasz radę z tym coś zrobić? Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 ` CytujPomalowałem narzędzia, co o tym sądzicie? Bez urazy ale masakra. Narzędzia wyszły koszmarnie. Łopata i reszta wygląda jak zrobiona z grubego ołowiu.,Ciemny podkład i na to jakiś srebrzysty z suchego pędzla albo polerowany metalizer i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrix94 Napisano 13 Lipca 2013 Autor Share Napisano 13 Lipca 2013 (edytowane) Nie urażam się, właśnie dlatego wrzucam tu zdjęcia, żeby móc poprawiać swoje umiejętności i robić coraz lepsze modele . Co do narzędzi to były malowane farbą Tamiya X-10 Gun metal. Muszę przyznać, że cały czas mam niezły ból głowy co z nimi zrobić. Jak będą wyglądały przyzwoicie to dam zdjęcia Edytowane 14 Lipca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 Po prostu je zmyj i przemaluj tym razem dobrze rozcieńczoną farbą, dobierz ciemny kolor prawie czarny. Nie ważne czy metalizer czy zwykłą metaliczna jak dobrze rozmieszana będzie pięknie, ja na przemian stosuję Vallejo black metallic lub metalizery Humbrol 27004 lub 27003. Metaliczna do małych detali typu głownia młotka zakończenia szczypiec a metalizer na większe rzeczy typu podnośnik. Ale oba specyfiki sprawdzą się w każdej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi