Skocz do zawartości

Italeri Sd.Kfz.162 Jagdpanzer IV L/48 Ausf.F 1:35

patrix94

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tak to są emalie z bardzo drobno mielonym pigmentem. Jak się je kładzie z pędzla to muszą być rzadkie aby nie było śladów pędzla, schną one bardzo szybko. Jak będziesz drybrushował (zakładam, że znasz technikę) to nie musisz się bać, że źle coś położysz. Po prostu maczasz pędzel wycierasz o papier parę razy a potem zamiatasz szybko po wystających elementach które schną w locie i masz ładnie wyświecone to co chcesz, nie trzeba poleraować ani nic. Dodatkowa zaleta techniki to dry brush - nie zajedziesz tam gdzie nie chcesz - normalnie kładąc pędzlem metalizer (malując płynnym a nie "zamiatając" suchym) łatwo wyjechać i popsuć.

Nie trzeba dodatkowo rozcieńczać - musi być konsystencja zwykła jak po pierwszym otwarciu, jak masz stary metalizer to dolej rozpuszczalnik jak nowy to nie musisz się martwić.

• 2 weeks later...

Narzędzia pojedź ciemniejszym metalizerem lub metalikiem. Aha tylna lampa to pomyłka nie powinna być czerwona a czarna z finishem satynowym. Niebieska też nie to częsty błąd w instrukcjach.

http://www.sixtharmygroup.com/forums/general-quarters/18574-german-rear-convoy-light.html

Poklikaj na linki po więcej info.

Ja maluję narzędzia czarnym matem i potem suchym pedzlem gun metal.

Trzonki narzędzi przejedź jakims ciemnym olejem np. brąz Van Dyke i zostaw na pare godzin. Potem delikatnie przetrzyj patyczkami do uszu lub czymś podobnym. Powinno wyglądać dobrze. Jak nie to jeszcze raz.

Ma być ciemno, prawie czarno, ja jadę czarną stalą humbrol (metalizer) lub black metallic vallejo, potem możesz wyciągnąć (dry brush) jasne kontury pośrednim lub jasnym kolorem (metalizer/metaliczna).

Lepiej ale szału nie ma, to metalizer czy farba metaliczna, ziarno jest duże, wnioskuję, że za słabo rozmieszałeś cokolwiek to było. Zapuść całość ciemnym brązem (glaze) aby scalić kolory, powinno być lepiej.

Przejrzałem Twój wątek od początku i jestem pod wrażeniem. Od plastikowej zabawki do niezłego modelu

Rada na przyszłość: staraj się nie fotografować modeli na balustradach , bo będzie i .

Wydaje mi się, że tłumik ma za gładką fakturę, dasz radę z tym coś zrobić?

Pozdrawiam, Marcin.

`

Pomalowałem narzędzia, co o tym sądzicie?

Bez urazy ale masakra. Narzędzia wyszły koszmarnie. Łopata i reszta wygląda jak zrobiona z grubego ołowiu.,Ciemny podkład i na to jakiś srebrzysty z suchego pędzla albo polerowany metalizer i jest git.

Nie urażam się, właśnie dlatego wrzucam tu zdjęcia, żeby móc poprawiać swoje umiejętności i robić coraz lepsze modele . Co do narzędzi to były malowane farbą Tamiya X-10 Gun metal. Muszę przyznać, że cały czas mam niezły ból głowy co z nimi zrobić. Jak będą wyglądały przyzwoicie to dam zdjęcia

Edytowane przez Gość

Po prostu je zmyj i przemaluj tym razem dobrze rozcieńczoną farbą, dobierz ciemny kolor prawie czarny. Nie ważne czy metalizer czy zwykłą metaliczna jak dobrze rozmieszana będzie pięknie, ja na przemian stosuję Vallejo black metallic lub metalizery Humbrol 27004 lub 27003. Metaliczna do małych detali typu głownia młotka zakończenia szczypiec a metalizer na większe rzeczy typu podnośnik. Ale oba specyfiki sprawdzą się w każdej sytuacji.