Skocz do zawartości

Italeri Sd.Kfz.162 Jagdpanzer IV L/48 Ausf.F 1:35

patrix94

Rekomendowane odpowiedzi

Nie urażam się, właśnie dlatego wrzucam tu zdjęcia, żeby móc poprawiać swoje umiejętności i robić coraz leprze modele .

I tak trzymać Spróbuj może na jakimś kawałku plastyku nanieść podkłady czarne, stalowe, szare i wykończyć to suchym pędzlem srebrzystymi lub metalizerami. Efekt jaki Ci się najbardziej spodoba zastosuj na narzędziach.Odbiór gotowego modelu jest bardzo subiektywny a robisz je dla siebie

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Od przedszkola do Opola, że tak powiem . Niezły postęp w stosunku do malowania z pierwszych postów w tym wątku.

Co do narzędzi, to może je odklej z modelu i dopiero po ostatecznym ich pomalowaniu (a wcześniej zmyciu poprzednich warstw) - przyklej na miejsce?

Jak coś to będę poprawiał do skutku. Zmyłem starą farbę, dałem (prawie) czarny, przetarłem metalizerem humbrola.

1075rpl.jpg

A co z tłumikiem wypadałoby zrobić?

Czarny ma być sam metalizer lub farba metaliczna. Ale już jest lepiej bo równo.

Jest dużo lepiej - teraz tylko weź ciemny brąz (kolor ciemnej rdzy) i pokryj je glazem (kolor półprzeźroczysty połączenie washa i filtra) z tego i będzie dobrze - scalisz kolory jasny i ciemny srebrny. Pojedź też glazem po uchwytach aby scalić dalej. Jak dobrze nałożysz to wyjdzie podobnie do tego:

leo67.jpg

leo68.jpg

Jeśli coś pomogę to ja robię tak. Maluję na kolor jakim powinen być malowany, w tym wypadku kamo, następnie olej abtelunga Wash Brown drobnym pedzelkiem robie drobną fakturę, następnie zanim oleje wyschną rdzawe pigmenty punktowo. Na koniec jak wszystko wyschnie kolorem bazowym ewentualnie fragmenty które nie uległy wypaleniu i rdzewieniu

Na ten moment jest dużo lepiej. Zepnij te kolory w całość, tłumik rdzewieje równo - zobacz na zdjęcia wyżej, weź pośredni brąz i przefiltruj po całości. Okopcać nie ma za bardzo czego, tak jak jest jest dobrze, dym leciał pod kątem w górę i nie miał nic na przeszkodzie. Możesz ewentualnie zrobić mały ślad jak mówi bazylms, na lewo od rury wyobraź sobie jak leciały spaliny i namaluj rozmazaną czarną plamkę ale to nie jest mus.

Dobra wiadomość dla mnie. Idąc za ciosem, jak powinny być pomalowane zaznaczone elementy, w kolorze kamuflażu czy raczej stalowym? Wiem, że mój kamuflaż to sci-fi, ale spotkałem się z różnym sposobem malowania tych elementów.

k6kf.jpg

Daj lewarkowi lekkiego glaza/washa z ciemnego brązu (ciemna rdza) aby scalić srebrne kolory, tak jak wcześniej z innymi narzędziami. Z kolejnym krokiem możesz dać tzw. pin wash z koloru jasnej rdzy w niektóre miejsca np. vallejo Panzer Aces 301 lub odpowiednik (taki rudy kolor) ale oszczędnie aby nie wyszedł lewarek ze złomowiska. Kiknij tu i tam małe kropelki i pozwól by zapłynęły w szczeliny. W 3-4 miejscach na lewarku nie więcej.

Pozdrawiam,

K

Jak koledzy wyżej piszą duży zrobiłeś postęp, masz smykałkę, lewarek - dokładnie o to chodziło, super. Obicia mi się najbardziej podobają, brudzonko też całkiem całkiem. Gratuluję ładnej pracy.

• 2 weeks later...