madeira Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 A ja do starcia 95% tej żółtej mazi.. Poza tym zdał by się tu porządny wash, delikatne obicia, a dopiero potem zacieki. I nie żółte, tylko ciemne. Co żółtego mogła lać się z pojazdu? Rdzawe -tak, ale żółte.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 kolega ma racje odnośnie zacieków, pyzatym popraw narzędzia dlaczego są srebrne i obowiązkowo zrób washa. ps gąsienice też bym przemalował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Co żółtego mogła lać się z pojazdu? Mogła załoga stać w szeregu na płycie silnikowej i na komendę sikać do tyłu, akurat by się ilość zacieków zgadzała A tak serio to kamuflaż mi się podoba, ale zarówno narzędzia, jak i gąsienice bym przemalował jakąś farbą "gunmetal" przyciemnioną jeszcze czarnym, potem przetrzyj jaśniejszym metalizerem lekko na suchym pędzlu i na to brązowy wash, będzie dużo lepszy efekt. Delikatny, mocno rozrzedony wash też na całość pancerza daj. Zaś zacieki tak jak mówił przedmówca - rdzawym kolorem (zacieki rdzy, ale delikatnie i bez przesadyzmu z ich pomarańczowością), względnie czymś szarawo-piaskowym (zmywany deszczem pył) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DKfan Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Ja bym jeszcze wtrącił swoje 2 grosze w sprawie wydechów, ostatni raz takie pokłady grubej napuchniętej rdzy widziałem gdy pogłębiarka wyciągnęła jakiś złom z dna Wisły. Złagodź troszkę tą rdzę, zróżnicuj jej kolor dodając innych odcieni i usuń ten pigment czy nadmiar farby który sprawia że wyglądają jak gdyby miały się za chwilkę rozpaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2013 ... w końcu coś zaczęło się dziać na moim forum. Nie zdążyłem edytować poprzedniego postu, miałem dodać fotkę nowego malowania gąsienic (zdjęcie poniżej). Zrobiłem trochę rdzawych plam, miejscowo washa (na zdjęciach jeszcze nie wysechł do końca), przemalowałem zacieki. Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Zdjęcie 4 Nie wszystkie żółtawe zacieki zamalowałem, sprawdzę dokładnie jutro przy dziennym świetle bo przy tym sztucznym jakieś dziwne kolory wychodzą na zdjęciach. Może trzeba będzie zrobić washa na całym modelu (zrobić filtr). Jak dalej będą żółte to będzie Z przerobieniem wydechów to może być problem... jakieś propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 wosh to na całym modelu obowiązkowo na filtry to już chyba troszkę za późno, zresztą w przeciwieństwie do wosha bez filtrów da się obejść (następnym razem możesz spróbować na kamuflaż psiknąć bardzo rozjedzoną farbą bazową stopi to trochę kolorystykę) z tymi rdzawymi zaciekami i plamami to nie przesadź rób tam gdzie ewentualnie mogła takie zjawisko występować, zacieki możesz zrobić z brązowej farby np brąz van dycka a najlepiej pokuś się o zrobienie biedronki. a te wydechy morze da się zyć za pomocom zmywacza womodualbo ,clinuksa i patyczkuw higienicznych postaraj się zrobić delikatniejszą fakturę użyć do pomalowania kilku odcieni farb jest to opisane wielokrotnie na forum a na koniec zrób czarnego wosha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Idziesz we właściwą stronę aczkolwiek tej rdzy ciut za dużo i za jasna nieco, prawdziwe pojazdy jeśli korodują na pancerzu, a nie stoją w polu nieruchomo latami to mają kolor bardzo ciemnobrązowej rdzy i ewentualnie jaśniejsze zacieki... zrób przetarcia i obicia pancerza gąbeczką (ciemna farba, może być metalizer ściemniony prawie do czarnego) w miejscach gdzie Ci te skupiska rdzy wyszły, a potem ciemnobrązowego washa jak przedmówcy mówili - wtedy efekt będzie realistyczniejszy. I czarnego washa na rdzę na rurach wydechowych, bo jak wskazywał DKfan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Więc czeka mnie zmywanie Zacieki to farba olejna z tubki położona na podkładzie z sidoluksu, jak użyję wamodu to zetrę tylko zacieki czy sido i wszystko co jest pod też? Madeira - wszelka krytyka jest mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 White spirit!! Żaden wamod!! Jak olejna, to powinno wszystko zejść. Zostaw kamuflaż, bo jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 wamodu użyj do zatarcia rur wydechowych a zacieki White spirit który nie powinien ruszyć powłoki sido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Myślę, że się udało. Po dwóch dniach zabawy patyczkami kosmetycznymi i White Spirit-em udało mi się zmyć prawie wszystkie żółte zacieki i przy okazji parę innych rzeczy. Zmywaczem Wamodu pousuwałem rdzę ale tylko około 50 %, podobają mi się takie zardzewiałe wydechy. Nałożyłem wash na całym modelu, dorobiłem plamy rdzy w 5 odcieniach na kadłubie czołgu i tyle somo odcieni obić metalizerem. Model wygląda o niebo lepiej dzięki Waszej pomocy. Teraz zamierzam go pobrudzić pigmentami i trysnąć matowym lakierem (albo na odwrót, jak radzicie ?). Gąsienice i osłony boczne założę jak wszystko już dobrze wyschnie czyli pewnie w poniedziałek. Poniżej zdjęcia, proszę o komentarze, mam nadzieję, że nie każecie mi już niczego zmywać Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcia robiłem przy dziennym świetle, kolory bardziej rzeczywiste niż na wcześniejszych zdjęciach, w rzeczywistości wydają się bardziej ciemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Wyszedł ci bardzo ciekawy model , sam na na ten pojazd ochotę tylko w malowaniu typu ambusch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DKfan Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Bardzo przyjemnie w kontekście kolorystyki wyszła Ci rdza na błotnikach i stelażu do schutzenów (jakiej farby używałeś?). Zastanawiam się tylko czy te wypiaskowania/obicia na błotnikach i rancie komory silnika nie jest zbyt rozległe, jednak po tych poprawkach bezsprzecznie zyskał na realizmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Rdza to Humbrol 113 (najjaśniejszy odcień)nanoszony gabką, potem do 0,5ml dodałem kropelkę (upuszczoną z wykałaczki) Humbrol 33. Naniosłem na troszkę mniejszą powierzchnię i tak 4 razy, w sumie powstało 5 odcieni rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Post pod postem, niestety tak wyszło Wszystkie elementy już przyklejone, model czeka na ostatnią warstwę lakieru matowego, lekkie brudzenie pigmentami i to będzie koniec. Poniżej to już chyba ostatnie zdjęcia, następne to już będzie pewnie galeria a może trzeba będzie coś przerobić, poprawić... Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Zdjęcie 4 Jak zwykle gorąco zachęcam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Siatkę pokryłeś kamo?? W sumie to nie jestem pewien ale z tego co widziałem na zdjęciach to siatki były rdzawe i jedynie listwy i obejmy miały kolor bazowy. Ale powtarzam nie jestem pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 no wygląda coraz fajniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Demonion - siatka jest pokryta kamuflażem tryśniętym bezpośrednio z aerografu na kolor bazowy (bez maskowania). Tak mam zaznaczone w instrukcji więc tak go wykonałem, wygląda tak moim zdaniem ciekawiej niż byłby tylko kolorem bazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Chodzi mi, że sama siatka wogóle nie była malowana na dobrą sprawę miała kolor stali ale to jest tylko teoria. Fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2013 I to by było na tyle w tym temacie. Finalny wygląd modelu w galerii: viewtopic.php?f=68&t=39424 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi