Sever Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Witajcie, jestem tu nowy, czwóreczka to na dobrą sprawę pierwszy mój poważniejszy model, z 5 lat temu jak byłem jeszcze w szkole skleiłem, pare startowych zestawów (2 lub 3) italerki malowanych pędzelkiem więc nie ma co się chwalić Ostatnio jednak postanowiłem na dobre wziąć się za modele sprawiłem sobie aerograf i trochę różnych pierdołek i Ju87 z academy żeby się wprawić w malowaniu. Sklejenie i malowanie po 5 latach przyszło całkiem łatwo, władanie aerkiem było dość prostsze niż się spodziewałem a efekty znacznie lepsze od pędzla i bardziej zachęcające. Niestety wysiadłem przy kalkach, następnego dnia jak siadłem do lakierowania odfrunęły wszystkie balkenkreuze, została tylko swastyka z techmodu i tak Ju87 siedzi w szafce bez krzyży. Stwierdziłem jednak że czas na czołg i zaopatrzyłem się w zestaw dragona, z początku przeraził mnie ogrom pudła i elementów (ponad 1000) jednak składał się zupełnie przyjemnie, uszkodziłem jednak pare drobnych blaszek, kilka pominąłem. Pierwszy raz też bawiłem się washem, olejami, zaciekami i obijaniem gąbką. Więc przyjmijcie to jako usprawiedliwienie dla dość poobijanego i styranego czołgu Pierwszy raz też robiłem preshading który coprawda zanikł trochę po tych wszystkich zabiegach ale gdzieniegdzie widać i wygląda jak na moje oko całkiem nieźle. Pierwszy raz też sklejałem magic tracki i nie taki diabeł straszny. Chciałem uzyskać dość mocno spracowany czołg w pociemnionym dunkelku, czy nie przesadziłem to sam nie wiem ale efekt całkiem mi się podoba : ) trochę dużo obić i rdzy wiem Mi się podoba, spodziewałem się że wyjdzie dużo gorzej, ale jestem ciekaw co powiedzą osoby siedzące w temacie i jakich rad udzielą. Nie dążyłem do 100% zgodności niestety, mam nadzieję że wybaczycie ale na to przyjdzie jeszcze i czas. Malowałem farbami gunze, rdza na gąskach to moja mieszanka paru kolorów gunza + pigment europe dust miga, błotko to lakier pactry matowy + wyżej wymieniony pigment, czołg upaprałem olejną Brown wash miga w różnym natężeniu, tej samej farby użyłem do zacieków. Do washa również brown wash miga i czasami jakiejś tam taniej czarnej olejnej ze sklepu, ale zbyt ciekawa to ona nie była. Kalki sadzałem na płynik valejo, numer 814 z boku wieży usadziłem trochę niżej niż sugerował producent, w miejscu sugerowanym za chiny by mi nie siadła Myślę o podstawce w formie piaszczystej drogi z zielenią po bokach ale niestety niezbyt wiem jak to zacząć, może coś poradzicie Wybaczcie niezbyt najlepsze zdjęcia i nieco chaotyczny sposób pisania, upał doskwiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Wow! Jak na start to niesamowity. To mam 2 pytanka: -jak zrobiłeś błoto? -jakich farb użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 19 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2013 Dzięki bardzo! Jak zrobić błoto wyczytałem gdzieś na jakiejś stronie, zrobiłem to tak: Miejsca na którym ma być błoto pomazałem pędzlem matową Pactrą A48, nie czekałem aż lakier wyschnie pomoczyłem pędzel w lakierze i wsadziłem do pojemniczka z pigmentem (Mig, europe dust), no i potem tym pigmentem przykrywałem lakier, zrobiła sie z tego dość ciemna paćka z grudkami, na to kładłem mieszankę jaśniejszą czyli po prostu dałem mniej lakieru. Jak schło wyglądało nie ciekawie, ale po wyschnięciu przyzwoicie, na to polozylem jescze odrobinke pigmentu na sucho żeby przykryć dziwny biały proszek który mi się pojawił zapewne z połączenia przyschnietego lakieru i pigmentu, na jednym zdjęciu widać jescze o co mi chodzi. Model zaliczył jedno zmywanie bo położyłem najpierw green ochre od vallejo bez podkładu i schodziło na potęge przy drugim podejściu: - preshading - MM Flat Black - Dunkelgelb - Dunkegelb od Gunze (z zestawu 3 farb do kamuflaży niemieckich) - Obicia rdzawe - Schokoladebraun od Gunze (z zestawu 3 farb do kamuflaży niemieckich) - Drewnianie elementy - wood brown od Gunze - Tłumik - Wood Brown + schokolade braun + red brown paćkane losowo gąbeczką na to pactra matowa i troche pigmentu (europe dust ale dał niezły efekt jak na początek) - Gąski - na początek dałem burnt iron (Tego samego użyłem do ciemnych metalowych elementów wyposażenia i MG), ściemniłem potem cienką warstwą flat black, na to mieszanka red brown i flat blacka, przecierane jakimś starym humbrolem stalowym który znalazłem w szafce + pactra i na tą mokrą pactrę pigment. Bardzo mocno pociemniłem czołg farbą olejną Brown Wash, rozcieńczona terpentyną balsamiczną : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 ja sklejam i maluję od lat, ale nie osiągam takich efektów. Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Trochę tego jest, wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 No to teraz ja. Jak na pierwszy czołg to bardzo ładnie. Kilka drobnych sugestii, któtych oczywiście nie musisz stosować. Podobają mi się zacieki na przedniej pionowej płycie wanny. Na pozostałych częściach są jakby za agresywne. Wydech można było nawiercić i do tego jeszcze okopcić czrnym pigmentem. Lewarek wypadł toche słabo a gaśnica ma zdaje się nie usunięty szew po łączeniu form. Co się tyczy podstawki to jak robiłem ostatnią do KW to zrobiłem tak. Rozmieszałem klej do płytek z odrobiną gipsu i piskiem do szynszyli. Pokryłem tym podstawkę formując podłoże (koleiny zróżnicoeanie terenu). Potem na to posypałem jeszcze jak było mokre sam pisaek do szynszyli. Pomalowałem. Trawę kleiłem na rozwodniony wikol z dodatkiem farby Vallejo w kolorze ziemi. Na to sypałem trawę i potem odwracałem podstawkę do góry nogami opukując aby spadł nadmiar trawy. Potem jeszcze lekkie podmalunki i tyle. Jest to chyba doś popularna metoda i prosta stosunkowo. Można oczywiście kupić gotowe specyfiki do robienia terenu, ale po co. Nastepny model daj na warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 19 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2013 Dzięki za cenne porady, szczególnie co do podstawki, właśnie mniejwięcej taką podstawke jak przy Twoim KV-2 widzę dla swojej czwórki, polna dróżka z trawą po środku i jakimiś krzaczkami po bokach. Problem mam tylko z kupnem zieleni, niezbyt wiem jaką kupić, maty, posypki i różne cuda.. trochę się w tym gubię a nie chciałbym wydawać kasy w ciemno. Czego użyłeś? ; ) Co do gaśnicy niestety też mnie to razi, szczególnie na zdjęciach, na żywca już tak bardzo się nie rzuca, jednak próby szlifu tak małych elementów papierem ściernym zawsze mi spełzają na niczym, drapać to krawędzią skalpela? jak sobie z tym radzicie? Wydech, no nie powiem trochę mnie boli że jest zaślepiony jednak po prostu ciężko u mnie z wierceniem, niezbyt mam narzędzia do tego, co prawda wykopałem ostatnio bardzo fajne narzędzie wielofunkcyjne z wężem do precyzyjnych prac, nadaje się chyba do modelarstwa bo wierci i nie topi plastiku (sprawdzałem na dodatkowej wannie dorzuconej do tego dragona) ale bolączką są u mnie wiertła - najmniejsze 2 mm. Jakie rozmiary i jakie wiertła polecacie? co z tulejkami zaciskowymi żeby to można było montować do takich multitooli? Lewarkowi teraz się przyjrzałem no i faktycznie jest zbyt czysty i kompletnie nie uszkodzony w stosunku do całości. Może jeszcze nad nim posiedzę któregoś wieczora Zacieki - cóż moje pierwsze, pierwsze koty za płoty, może to wina płaskiego troszke styranego 00 a może braku doświadczenia, sprawiłem sobie teraz okrągły 0/3 zobaczymy jak pójdą z tym. Następna będzie Puma z Italeri, 1:35, chciałbym spróbować kamuflażu trójbarwnego, warsztat dam, zawsze to okazja do nauczenia się czegoś nowego : ) Jednak póki co musi poczekać na umycie okna żeby się spokojnie składało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 U mnie zielinina to było: trawa to MiniNatur 004-23, kwiaty - model display products bez nazwy, kepki trawy - green line GL-012 mix, GL-015XL i GL-016XL. Najczęściej szwy usuwam skalpelem modelarskim. Po prostu odcinam i potem delikatnie drapię. Jak by co to papier ścierny na koniec i jest ok. Przy odrobinie wpray jdaje radę. Szczególnie że czołgi dość syfimy i mniej widac nierówną powierzchnię niż taki ostry i prosty szew. Wydech zrób tak. Pomaluj środek na czarno i okopć lekko dookoła a nie będzie tak widać. Kupiłem siobie zestaw wirteł 0.3-1.3 i mam taki uchwyt - po angielsku pin vice (nie znam polskiej nazwy). A o zacieki to bardzij chodzi mi o ich wyrazistość. Na tym modelu może już lepiej nie, ale na nastepnym jak będziesz robił zacieki to przejedź jeszcze ze dwa razy pędzlem z white spiritem i wtedy bedą bardziej transparentne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 19 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2013 Dzięki za wskazówki, jak się wkońcu odważę podstawkę zrobić to napewno założę warsztat i będę męczył. O ile zrobienie gruntu mnie tak bardzo nie przeraża to zieleń owszem. Kiedyś jeszcze figurant we właz wieży by się przydał ;) ale to już inna bajka Propo kopcenia wydechu, pigment czy może bardzo rozcieńczona czern z aerografu? a może jeszcze jakiś inny nieznany mi patent? : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkmiec Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Dwa zakupy do zrobienia od zaraz - zestaw pilniczkow (ostatnio topexa kupowałem) z pierwszego lepszego supermarketu budowlanego (ja szlifuje tym praktycznie wszystko, papier tylko ma większe powierzchnie) i ręczne wiertelko (uchwyt) z zestawem wiertel (do 99% wiercen wystarczy). Małe wydatki a robią robotę ;) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Ja daję pigment MIG-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212 Napisano 21 Czerwca 2013 Share Napisano 21 Czerwca 2013 Świetna praca Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 bardzo fajnie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Wyszło naprawdę fajnie. Jak dla mnie jedno ale. Jak na afrykański kamuflaż to mam wrażenie, że pojazd jest nieco zbytnio połyskliwy. Legendarny pustyny pył był w moim mniemaniu raczej matowy i pokrywający dosłownie wszystko (tak bynajmniej wynika ze wspomnień uczestników walk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sever Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2013 Dzięki wszystkim jeszcze raz za miłe słowa i sugestie To teraz może się trochę wytłumacze co do malowania, w założeniu miał być to pojazd z frontu wschodniego (stąd np pokrywy silnika są jednolite a nie z wentylami) w kolorze dunkelgelb, choć przyznam że DAK też mnie kusił z weatheringiem i malowaniem wzorowałem się na: model owy wypatrzyłem na jakiejś zagranicznej stronie z poradami na temat weatheringu jednak jak przystało na pierwszy poważny model 'ciut' z owym weatheringiem przesadziłem i mocno ściemniał, szczególnie na zdjęciach jest ciut ciemniejszy i dość mocniej się błyszczy niż w rzeczywistoci, w rzeczywistości ma taki przyjemny metalowy lekki połysk dlatego już nie matowiłem, cóż mam nadzieję że następne będą tylko lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi