Tenggeri Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Witam T-34 w galerii, Sherman powoli się maluje, a skalpel i pilniki rdzewieją Żeby przerwać taki stan rzeczy na warsztat idzie kolejny model : Flakpanzer IA firmy Tristar. Jest to mój pierwszy model tej firmy. Po obejrzeniu wyprasek jestem zaskoczony jakością odlewów, naprawdę wysoki poziom detali. Już od dłuższego czasu kleję "z pudła", albo prawie "z pudła". Pomyślałem sobie, że tym razem pora na coś bardziej ambitnego. Do modelu dokupiłem parę dodatków: -blacha Eduarda 35924 -lufa Abera 35L-03 -gąsienice Friulmodel ATL-20 Po raz pierwszy od dłuższego czasu będę bawił się z blacharką na taką skalę i to w tak niedużym modelu. Ostatnia moja przygoda z zestawem blach do Jagdpanthery w 1:72 skończyła się nieciekawie, mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej Również przełamałem się, tzn mój portfel, do zakupu Friuli. Zawsze mówiłem ,że nie wydam 100 zł na gąsienice, a tu proszę przyszła pora i na mnie Po rozpakowaniu pudełka już wiem dlaczego sporo ludzi kupuje Friule, porównałem je z gąsienicami pudełkowymi i widzę różnicę w jakości. Chyba było warto wydać tą stówkę. Zestaw startowy tak się prezentuje, a co z tego wyjdzie zobaczymy:) Teraz prośba do Was, poszukuję dokumentacji do tego modelu, jeżeli ktoś posiada jakieś materiały albo wie gdzie można coś ciekawego znaleźć, proszę podzielcie się To tyle tytułem wstępu, mam nadzieję, że wspólnymi siłami coś się wyskrobie z tego modelu . A teraz idę sklejać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 To widzę że na bogato. Może wyjść bardzo ciekawy model. Oczywiście obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Ja tym bardziej będę podglądał, bo jak skończę M3 Lee to mam zamiar zabrać się za mojego Tristara Pz.kpfw.I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Bardzo ciekawy projekt, jestem ciekaw co wyczarujesz Jest to mój pierwszy model tej firmy. Po obejrzeniu wyprasek jestem zaskoczony jakością odlewów, naprawdę wysoki poziom detali. Bo choć Tristara tak często się nie kupuje, to jednak robią świetne modele. Mam tylko nadzieję, że nie zimowy, nie zrozum mnie źle, na Teciaku - miodzio, ale tak żeby była odmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 14 Lipca 2013 Autor Share Napisano 14 Lipca 2013 Coś tam pokleiłem, pogoda nie sprzyja modelowaniu dlatego takie tempo. Na pierwszy ogień poszło wnętrze: Następnie zabrałem się za zawieszenia i składanie friuli. Na innym forum przeczytałem, że nie pasują do modelu Tristara, jednak jeden prosty patent i ładnie siadły Chyba złapałem bakcyla na Friulki, wygladem biją wszystkie inne gąsienice. Sory za słabsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lipca 2013 Share Napisano 14 Lipca 2013 Friule są super. A co z nimi jest nie tak że nie pasują do Tristara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 14 Lipca 2013 Autor Share Napisano 14 Lipca 2013 Mają za wąsko rozstawione zęby , albo Tristar zrobił za szerokie koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lipca 2013 Share Napisano 14 Lipca 2013 To co zrobiłeś żeby pasowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 15 Lipca 2013 Autor Share Napisano 15 Lipca 2013 Wziąłem koło jezdne z zestawu, podgrzałem trochę gąsienice w miejscu gdzie potrzeba i rozepchnąłem zęby na boki, tam gdzie miały być koła jezdne i rolki. Wystarczyło minimalnie rozszerzyć i gąsienice ładnie siadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 15 Lipca 2013 Share Napisano 15 Lipca 2013 Trochę pracy i ukł. jezdny wygląda elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 21 Sierpnia 2013 Share Napisano 21 Sierpnia 2013 Teraz prośba do Was, poszukuję dokumentacji do tego modelu, jeżeli ktoś posiada jakieś materiały albo wie gdzie można coś ciekawego znaleźć, proszę podzielcie się Tyle mi się udało znaleźć http://pvo.guns.ru/other/germany/Flakpanzer_I/ http://dasreich.ru/armaments/bronetehnika/zenitki/flakpanzer_i.php http://achtungpanzer.eu/bp_flakpanzerI.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Firefly Vc, dzięki za materiały. Zdecydowałem, że będę robił ten pojazd 2 kompania, 1 pluton, 614 Dywizjon Artylerii Przeciwlotniczej ( numer boczny 211) Na razie zrobiłem tyle: poskładałem zawieszenie i friule, góra spasowana na sucho, tak poglądowo. Pierwszy raz robiłem blaszane błotniki w tej skali, trochę zabawy było, żeby je ładnie przykleić, ale chyba nie wyszło najgorzej. Eduard trochę odwalił fuszerkę. W zestawie blaszek nie ma tych blaszanych listew po bokach błotników( na pierwszej fotce zaznaczone na czerwono) Teraz mam do wyboru, albo przykleić plastikowe z zestawu ( dziwnie to będzie wyglądać, cieniutkie blaszane błotniki i grube plastikowe listwy boczne) albo dorobić je z jakiejś puszki. Chyba będę próbował je dorobić, zobaczymy jak mi to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Niepotrzebnie usunąłeś plastikowe błotniki. Ryflowane blaszki z tego zestawu Eduarda to tylko pokrycia oryginalnych plastikowych błotników z zestawu a nie kompletne błotniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Ale wtopa. Gorlock, dobrze, że mi powiedziałeś, nigdy bym nie wpadł na to, że to nakładka na oryginalne błotniki. Błotników plastikowych nie usuwałem, one są osobno przyklejane. One mają jakąś tam fakturę blachy ryflowanej. Mam zeszlifować je na płasko i nakleić tą blaszkę eduarda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Mam zeszlifować je na płasko i nakleić tą blaszkę eduarda?? Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Tak zrobię, jeszcze raz dzięki, że uratowałeś nie przed babolem Człowiek uczy się całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Działaj, ja dziś w swoim zacząłem błotniki składać. Obie boczne listwy miałem w połowie pęknięte, ale dało radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Naprawiłem mój błąd z błotnikami, trochę trzeba było je poszpachlować ale udało się je podpasować. Wymyśliłem sobie, że prawy tylny błotnik został podniszczony, zrobiłem samą ramkę, bez blachy. Nie do końca wiem jak montowane były te błotniki, na zdjęciach słabo widać. Gdyby się ktoś orientował jak to było zakładane, albo znalazła by się jakaś fotka proszę o podesłanie Na razie zamontowałem je tak. Mam jeszcze jeden problem, po szpachlowaniu i szlifowaniu błotników w blachę ryflowaną weszły mi resztki szpachli, Wie ktoś jak je zmyć, usunąć? Próbowałem nitro i debonderem i nie idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 SIlnika nie było czy nie wkładasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Nie było, Z wnętrza tylko to co widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Fajnie ci idzie.Trzymaj tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 Malutka aktualizacja prac nad Flakpanzerem Dłubię sobie nad detalem wnętrza, trochę wzbogaciłem blaszkami, to co dał producent oraz dodałem radiostację: Teraz wnętrze idzie do malowania, dlatego nie ruszam na razie innych detali, nie chcę, żeby przy malowaniu środka poniszczyły/pogubiły się zewnętrzne detale. Jakoś mam pecha do odpadających blaszek :s Powoli przymierzam się też do Flaka. Wymyśliłem sobie, że skoro podwozie jest "na wypasie" to nie mogę dać Flaka prosto z pudła, trzeba też go trochę zwaloryzować. Dziwnie by wyglądało zdetalowane podwozie z "seryjnym" flakiem. Zastanawiam się jakie blachy dokupić. Najbardziej odpowiada mi ten zestaw: GRIFFON MODEL L35003 Zestaw posiada detale do działka i do przyczepki amunicyjnej którą tez planuję wykonać. Niestety nie wiem za dużo na temat producenta, orientuje się ktoś jakiej jakości są produkty Griffona? Warto w to inwestować, czy poszukać czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi