Skocz do zawartości

Flakpanzer IA 1:35 Tristar + dodatki

Tenggeri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

T-34 w galerii, Sherman powoli się maluje, a skalpel i pilniki rdzewieją

Żeby przerwać taki stan rzeczy na warsztat idzie kolejny model : Flakpanzer IA firmy Tristar.

tristar-35019-german-flak-panzer-i-a-w-ammo-trailer-1-35.jpg

Jest to mój pierwszy model tej firmy. Po obejrzeniu wyprasek jestem zaskoczony jakością odlewów, naprawdę wysoki poziom detali.

Już od dłuższego czasu kleję "z pudła", albo prawie "z pudła". Pomyślałem sobie, że tym razem pora na coś bardziej ambitnego. Do modelu dokupiłem parę dodatków:

-blacha Eduarda 35924

-lufa Abera 35L-03

-gąsienice Friulmodel ATL-20

Po raz pierwszy od dłuższego czasu będę bawił się z blacharką na taką skalę i to w tak niedużym modelu. Ostatnia moja przygoda z zestawem blach do Jagdpanthery w 1:72 skończyła się nieciekawie, mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej

Również przełamałem się, tzn mój portfel, do zakupu Friuli. Zawsze mówiłem ,że nie wydam 100 zł na gąsienice, a tu proszę przyszła pora i na mnie Po rozpakowaniu pudełka już wiem dlaczego sporo ludzi kupuje Friule, porównałem je z gąsienicami pudełkowymi i widzę różnicę w jakości. Chyba było warto wydać tą stówkę.

Zestaw startowy tak się prezentuje, a co z tego wyjdzie zobaczymy:)

tqyf.jpg

Teraz prośba do Was, poszukuję dokumentacji do tego modelu, jeżeli ktoś posiada jakieś materiały albo wie gdzie można coś ciekawego znaleźć, proszę podzielcie się

To tyle tytułem wstępu, mam nadzieję, że wspólnymi siłami coś się wyskrobie z tego modelu . A teraz idę sklejać

Bardzo ciekawy projekt, jestem ciekaw co wyczarujesz

Jest to mój pierwszy model tej firmy. Po obejrzeniu wyprasek jestem zaskoczony jakością odlewów, naprawdę wysoki poziom detali.

Bo choć Tristara tak często się nie kupuje, to jednak robią świetne modele.

Mam tylko nadzieję, że nie zimowy, nie zrozum mnie źle, na Teciaku - miodzio, ale tak żeby była odmiana

• 3 weeks later...

Coś tam pokleiłem, pogoda nie sprzyja modelowaniu dlatego takie tempo.

Na pierwszy ogień poszło wnętrze:

IMG_0927_zps30e1ce4d.jpg

IMG_0925_zps3362c22e.jpg

Następnie zabrałem się za zawieszenia i składanie friuli. Na innym forum przeczytałem, że nie pasują do modelu Tristara, jednak jeden prosty patent i ładnie siadły Chyba złapałem bakcyla na Friulki, wygladem biją wszystkie inne gąsienice.

IMG_0930_zpsaf3ffd02.jpg

Sory za słabsze zdjęcia.

Wziąłem koło jezdne z zestawu, podgrzałem trochę gąsienice w miejscu gdzie potrzeba i rozepchnąłem zęby na boki, tam gdzie miały być koła jezdne i rolki. Wystarczyło minimalnie rozszerzyć i gąsienice ładnie siadły.

• 1 month later...
Teraz prośba do Was, poszukuję dokumentacji do tego modelu, jeżeli ktoś posiada jakieś materiały albo wie gdzie można coś ciekawego znaleźć, proszę podzielcie się

Tyle mi się udało znaleźć

http://pvo.guns.ru/other/germany/Flakpanzer_I/

http://dasreich.ru/armaments/bronetehnika/zenitki/flakpanzer_i.php

http://achtungpanzer.eu/bp_flakpanzerI.php

Firefly Vc, dzięki za materiały.

Zdecydowałem, że będę robił ten pojazd

dxh0.jpg

2 kompania, 1 pluton, 614 Dywizjon Artylerii Przeciwlotniczej ( numer boczny 211)

Na razie zrobiłem tyle: poskładałem zawieszenie i friule, góra spasowana na sucho, tak poglądowo. Pierwszy raz robiłem blaszane błotniki w tej skali, trochę zabawy było, żeby je ładnie przykleić, ale chyba nie wyszło najgorzej.

36tw.jpg

h545.jpg

Eduard trochę odwalił fuszerkę. W zestawie blaszek nie ma tych blaszanych listew po bokach błotników( na pierwszej fotce zaznaczone na czerwono) Teraz mam do wyboru, albo przykleić plastikowe z zestawu ( dziwnie to będzie wyglądać, cieniutkie blaszane błotniki i grube plastikowe listwy boczne) albo dorobić je z jakiejś puszki. Chyba będę próbował je dorobić, zobaczymy jak mi to wyjdzie.

ehro.jpg

Ale wtopa. Gorlock, dobrze, że mi powiedziałeś, nigdy bym nie wpadł na to, że to nakładka na oryginalne błotniki. Błotników plastikowych nie usuwałem, one są osobno przyklejane. One mają jakąś tam fakturę blachy ryflowanej. Mam zeszlifować je na płasko i nakleić tą blaszkę eduarda??

Naprawiłem mój błąd z błotnikami, trochę trzeba było je poszpachlować ale udało się je podpasować.

r5ab.jpg

e365.jpg

92mo.jpg

Wymyśliłem sobie, że prawy tylny błotnik został podniszczony, zrobiłem samą ramkę, bez blachy. Nie do końca wiem jak montowane były te błotniki, na zdjęciach słabo widać. Gdyby się ktoś orientował jak to było zakładane, albo znalazła by się jakaś fotka proszę o podesłanie Na razie zamontowałem je tak.

Mam jeszcze jeden problem, po szpachlowaniu i szlifowaniu błotników w blachę ryflowaną weszły mi resztki szpachli, Wie ktoś jak je zmyć, usunąć? Próbowałem nitro i debonderem i nie idzie.

• 3 weeks later...

Malutka aktualizacja prac nad Flakpanzerem

Dłubię sobie nad detalem wnętrza, trochę wzbogaciłem blaszkami, to co dał producent oraz dodałem radiostację:

4417.jpg

Teraz wnętrze idzie do malowania, dlatego nie ruszam na razie innych detali, nie chcę, żeby przy malowaniu środka poniszczyły/pogubiły się zewnętrzne detale. Jakoś mam pecha do odpadających blaszek :s

Powoli przymierzam się też do Flaka. Wymyśliłem sobie, że skoro podwozie jest "na wypasie" to nie mogę dać Flaka prosto z pudła, trzeba też go trochę zwaloryzować. Dziwnie by wyglądało zdetalowane podwozie z "seryjnym" flakiem. Zastanawiam się jakie blachy dokupić. Najbardziej odpowiada mi ten zestaw: GRIFFON MODEL L35003

3479208238

Zestaw posiada detale do działka i do przyczepki amunicyjnej którą tez planuję wykonać. Niestety nie wiem za dużo na temat producenta, orientuje się ktoś jakiej jakości są produkty Griffona? Warto w to inwestować, czy poszukać czegoś innego?