Skocz do zawartości

MiG-29A 1:48 Great Wall Hobby

BOMI21

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze wszyscy mi zarzucali (nie tylko na forum) że moje modele lotnicze są zbyt czyste i "nowe". Faktycznie, zawsze moje samoloty robiłem w stylu "nowy z fabryki". Ten będzie troszeczkę inny - będzie to mocno wyeksploatowana maszyna z wypłowiałą farbą. Może nie tak bardzo jak to jest u Czesia (w końcu to ma być samolot w służbie), ale zużycie powierzchni ma być widoczne. Nie sugerować się zbyt zdjęciami, jest dużo niedomalowanych miejsc, w końcu jeszcze dwa kolory do nałożenia - ale efekt, do jakiego dążę jest już widoczny. Nie chcę też przesadzić, dlatego wszystko może się jeszcze zmienić.

20130810_151241.jpg

20130810_151248.jpg

• Odpowiedzi 229
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jeśli te dwa zielone mają już tak zostać to wydaje mi się że spod tego jaśniejszego za mocno przebija ten preshading. A co do ciemnego to możesz środkową część paneli trochę rozjaśnić.

Jeśli te dwa zielone mają już tak zostać to wydaje mi się że spod tego jaśniejszego za mocno przebija ten preshading. A co do ciemnego to możesz środkową część paneli trochę rozjaśnić.

Jest tak jak ma być. Będzie jeszcze postshading, wash jest w planach - dużo się zmieni.

Po washu dużo się nie zmieni. Postshadingiem coś uratujesz, ale nie rozumiem dlaczego na jasnym zielonym zrobiłeś to tak ładnie, a na pozostałych kolorach nie zrobiłeś tego konsekwentnie?

Bo mam w planach zrobienie tego jak model będzie pomalowany (wszystkie kolory nałożone). A jaśniejszy zielony dostał wyraźny preshading bo był pierwszy po podkładzie. Natępnych kolorów nie preshadingowałem (ciekawe określenie ), ponieważ kiedyś tak zrobiłem i na przejściach kolorów ten czarny wychodził, co powodowało tylko poprawianie plam kamuflażu i ogólny bałagan na modelu.

Jeśli na przejściach wychodził to było niedomalowane. Po konturach plam zawsze trzeba trochę więcej pomalować - popatrz po zdjęciach. Ja zrezygnowałem całkowicie z preshadingu. W skali 1/72 i 1/48 nie udało mi się osiągnąć realistycznego rezultatu. Lepsze efekty w moim przypadku daje sam postshading. Więcej z tym zabawy, ale lepsza kontrola nad efektem końcowym. Maluję teraz próbnego trzykolorowego F-4. Sam jestem ciekawy jak wyjdzie. Malowanie ciągnie się już chyba dwa miesiące, ale to też konsekwencja braku czasu ;)

Ciekawie idą postępy, tylko zastanawia mnie malowanie po 24h?? Malujesz gunziakami, im wystarczy kilkanaście minut i cheja następna warstwa

Chcę mieć pewność, że farba będzie gotowa do obróbki/naklejania taśmy itd. Lepiej później, niż poprawiać

W tej chwili przygotowuję szablony do maskowania ostatniego koloru kamuflażu - piaskowego.

No i piaskowy - na razie część kadłuba i stateczniki pionowe - została jeszcze tylna część kadłuba (okolice silników) oraz stateczniki poziome.

Zdjęcia nieco przekłamują intensywność kolorów.

20130813_221729.jpg

20130813_221741.jpg

Tak jak pisałem, farba typu Gloss...

20130813_221756.jpg

20130813_221913.jpg

Przy okazji nie latania szybowcem, pomalowałem do końca piaskowy.

20130814_124426.jpg

Wystąpił mały odkurz, zniknie pod postshadingiem.

20130814_124436.jpg

Stateczniki pionowe i stery wysokości nie trzymają geometrii, bo są "na wcisk" 8-) .

20130814_124443.jpg

20130814_124452.jpg

Oba kolory zielone bardzo się od siebie różniły niezależnie od kąta patrzenia.

U Ciebie zaś wyglądają niemalże identycznie

Kiedyś robiłem to samo, tylko z Academy. Użyłem wtedy H58 Interior Green. Może tak będzie lepiej?

PB281775.jpg

zdecydwowanie lepiej to wygląda na tym Academy . Poprawiaj i nie dyskutuj

Kiedyś robiłem to samo, tylko z Academy. Użyłem wtedy H58 Interior Green. Może tak będzie lepiej?

PB281775.jpg

zdecydwowanie lepiej to wygląda na tym Academy . Poprawiaj i nie dyskutuj

No dobra, pod groźbą bólu tyłka poprawię ten kolor postshadingiem farbą H58.

Lepiej?

Academy ma zdecydowanie lepsze kolory. Ten piaskowy na GWH też średnio pasuje.

karambolis, wtedy użyłem tych samych farb (dosłownie). Jedyna różnica to ten H58, reszta ta sama. Zdjęcia były robione innym sprzętem, nieco inne oświetlenie było.

Prawdopodobnie zmieni się nieco koncepcja modelu.

Zastanawiam się nad możliwością z zamalowanymi numerami czeskimi (na ogonie)

87069.jpg

albo wersją, gdzie MiG maiał na sobie i czeskie i polskie numery.

(chyba że na tym zdjęciu tylko prześwitują spod farby, ale nie wydaje mi się)

mig29-1.jpg

Zostanie też chyba bez uzbrojenia podwieszanego - na żadnym zdjęciu nie ma rakiet.

Z tego co pamiętam, to na statecznikach pionowych numery i czeskie insygnia były zamalowywane jedną dużą plamą farby ciemnozielonej (samochodowej?).

Ta sama farba szła na zamalowanie znaków na górnej powierzchni skrzydeł.

Nie wydaje mi się, by zostawili na samolocie czeskie numery. To zapewne odbijające się słońce daje takie wrażenie.

Edytowane przez Gość