Skocz do zawartości

MiG-29A 1:48 Great Wall Hobby

BOMI21

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 229
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ciekawe efekty dają te płyny icon_yikes.gif

Lewy numer boczny.

20130905_142328.jpg

Ten numer coś ci się pomarszczył.....

A mig super

pozdrawiam

Właśnie na to chciałem zwrócić uwagę.

Doszedłem już (chyba) do przyczyny -

Według instrukcji na buteleczkach i z Internetu, Set powinien być nałożony pod kalkę, ale nie w zbyt dużych ilościach, a Sol powinien pod paru minutach zostać starty (nadmiar niewchłonięty przez kalkę). Ja natomiast nałożyłem bardzo dużo SET, ponieważ na farbie Gloss się on zbija w kropelki - aby powierzchnia była jednakowo pokryta, musiałem "zalać" wszystko SETem.

Jego zbyt duża ilość w połączeniu z niestartym SOLem, dała takie coś. Widać też, że na farbie piaskowej efekt "wymiętoszenia" jest zdecydowanie mocniejszy. Ale no cóż, nauczka jest, wszystkie następne robię już poprawnie i efekt jest taki, jaki ma być .

Wydaje mi się, że nie bardzo jest się czym przejmować. Na buteleczce jest też napisane, żeby nie przejmować się pomarszczeniem. Jak wyschnie, to kalka wraca do normy. Takie jest działanie tego płynu.

Oczywiście przed nałożeniem sola ścieramy nadmiar seta usuwając go spod kalki. Ale w tym bym nie upatrywał przyczyny pomarszczenia.

Wydaje mi się, że nie bardzo jest się czym przejmować. Na buteleczce jest też napisane, żeby nie przejmować się pomarszczeniem. Jak wyschnie, to kalka wraca do normy. Takie jest działanie tego płynu.

Oczywiście przed nałożeniem sola ścieramy nadmiar seta usuwając go spod kalki. Ale w tym bym nie upatrywał przyczyny pomarszczenia.

Trudno, reszta się zachowuje w porządku, a ja wiem, jak się z tymi płynami obchodzić .

Jak ma wrócić do normy po 24 godzinach od nałożenia?

Dobra, zamiast chwalić się, co popsułem, może chociaż pokażę, co zrobiłem pożytecznego icon_twisted.gif.

Jeszcze mokre. icon_twisted.gif

20130905_200947.jpg

Z serii "małe, a cieszy" - czyli zasobnik na spadochron hamujący.

20130905_194333.jpg

Pola dielektryczne w napływach 50% zrobione.

20130905_194154.jpg

I ogólnie w zdjęciu.

20130905_194138.jpg

Jest szansa, że wyrobię się do Łasku.

Chętnie obejrzałbym model na żywo

Ja też , ale szanse są coraz mniejsze - okazuje się, że przy kalkach będzie więcej roboty niż przewidywałem, a nie będę przecież washował i zabezpieczał lakierem modelu, który nie ma na sobie ich wszystkich. Priorytetem jest jak najlepsze/najwierniejsze/najstaranniejsze wykonanie modelu, a nie zrobienie go na czas .

EDIT. Ale szanse, że ja sam będę w Łasku (chociaż w sobotę ) są jak najbardziej realne.

Tak w tej chwili wygląda mój MiG-29. Na horyzoncie widać już koniec. ale to jeszcze daleko... icon_biggrin.gif

Nakładam kalkomanie. Zostało ich jeszcze mnóstwo, niektóre są tak małe.

20130908_204045.jpg'

Dzięki zdjęciom przesłanym przez nobie1973 przykleiłem klapy, i ustawiłem ich kąt wychylenia - 25 stopni.

20130908_204111.jpg

20130908_204142.jpg

Przy ustawianiu kąta pomógł mi też specjalny przyrząd w tym celu zrobiony - karton.

20130908_204345.jpg

I parę zdjęć kalkomanii, które są już na modelu.

20130908_204355.jpg

20130908_204150.jpg

Oczywiście na zdjęciach wielu brakuje. Została jeszcze cała masa, szczególnie na brzuchu maszyny.

IMG.jpg

Raczej nie ma szans zdążyć do Łasku z tym modelem. Ale nie szkodzi.

Co oprócz kalek Ci zostało?

Oglądam te Twoje zmagania i jestem pod wrażeniem. Chciałbym model zobaczyć na żywo - może weź go do Łasku nawet nieskończonego i wystaw poza konkursem?

Cieszy mnie, że się podoba (mimo, że idealny nie jest)

Do zrobienia zostały:

- fotel K-36 (póki co jest tylko pomalowany czarnym błyszczącym)

- dokończyć podwozie (drobne elementy + koła w malowaniu)

- nałożyć wszystkie kalki (a zostało z 70%)

- drobne elementy w kokpicie (skrzynka bezpieczników, celownik)

- osłona kabiny (blaszki - uszczelki, lusterka, wzmocnienia)

- drobne antenki, czujniki (których nie przyklejałem, żeby nie połamać podczas nakładania kalek)

- wash ( jak będą wszystkie kalki)

- dopasować gondole silników (nieco szlifowania)

- i oczywiście po zrobieniu galerii przemalować na polskiego.

Co do zabierania go nieskończonego do Łasku, to nie jest to dobry pomysł.

Model i wykonanie cieszy oko! Niedawni kupiłem MIGa-23 MF z Trumpka i tak sobie myślę oglądając Twoją relację, że Miguś-29 też by się przydał do kolekcji. Powodzenia w dalszej budowie!

Model i wykonanie cieszy oko! Niedawni kupiłem MIGa-23 MF z Trumpka i tak sobie myślę oglądając Twoją relację, że Miguś-29 też by się przydał do kolekcji. Powodzenia w dalszej budowie!

Ten sam model czai się na mnie na półce w moim pokoju .

Poszukuję zdjęć pylonów - jeżeli ktoś ma dosyć dokładne zdjęcia, na których widać umieszczenie napisów eksploatacyjnych na pylonach pod R-27, R-73, R-60 to byłbym bardzo wdzięczny. icon_super.gif
Poszukaj, albo popytaj o zeszyt 4+ poświęcony MiG-29. To czeskie wydawnictwo, będzie więc najbardziej zbliżone prawdzie.

Takie cóś: KLIK

A na marginesie, skąd pochodzą Twoje fotki naszych MiGów?

Poszukaj, albo popytaj o zeszyt 4+ poświęcony MiG-29. To czeskie wydawnictwo, będzie więc najbardziej zbliżone prawdzie.

Takie cóś: KLIK

Mam tą monografię, nic ciekawego na ten temat tam nie znalazłem.

A na marginesie, skąd pochodzą Twoje fotki naszych MiGów?

Zdecydowana większość z "Biblioteki Magazynu Lotnictwo Wojskowe" MAGNUM X, niektóre z "Topshots" Kagero.

U siebie na dysku znalazłem takie - moze się przyda:

Jasne, że się przyda