tombie01 Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 ja chyba nigdy nie szarpnę się na zrobienie modelu od podstaw - mam za słabe nerwy - tymbardzziej gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Dzięki Mikołaj za doping. Marku, dzięki za czujność, ale na rysunku końcówki są moim zdaniem nieprawidłowe. Chyba, że w trakcie produkcji Wilgi to się zmieniało, więc upierał się nie będę, ale w Wildze SP-EBI wygląda to tak: Na mój gust końcówki w modelu są w obrysie bardziej zbliżone do rzeczywistych niż te na rysunku. Tombie01, miałem już podejścia do budowy od podstaw (2 okręty i 1 samolot), ale nigdy nie doszło do finału. Może tu sie uda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Ale to zdjęcie jest z perspektywą i tu można się pomylić. U mnie w tej chwili leżą skrzydła zdemontowane i zrobię zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Zobacz tutaj: http://www.airliners.net/photo/PZL-Okecie-PZL-104-Wilga/2234875/L/&sid=18e318059641ec9dedf24f416a1fa3f6 Jak się porówna to widać, że na rysunku przód końcówki skrzydła jest za bardzo wyoblony, a powinien byc niemal kąt prosty. Ale jakbyś mógł zrobić zdjęcia, to by było fajnie. Dokumentacji nigdy za mało. A przy okazji mam prośbę. Miałbyś możliwość otwarcia pokryw na spodzie skrzydeł? Może bym się wtedy skusił na zrobienie tego w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Zobaczę co da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Mówisz i masz. Z tą końcówką skrzydła to masz rację, ale były dwie wersje. Teraz ja muszę pogrzebać w dokumentacji i sprawdzić. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Dzięki Ci dobry człowieku. Tego właśmie potrzebowałem. Dzisiaj końcówki skrzydeł dostały parę drobiazgów. C.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Niedawno byłem w naszym Aeroklubie jeleniogórskim.a że mam też w planach ten piękny samolot,to cyknąłem kilka fotek...jakbyś coś potrzebowal,może akurat z czymś utrafię...narazie taki szczegół który dopiero robiłeś ...i tu też z kontem prostym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Każda pomoc i sugestie mile widziane. Okazuje się, że nie tylko mnie Wilga chodziła po głowie. W końcu jak napisałeś, to piękny samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 W pobliżu miejsca zamieszkania mam tylko pod ręką aeroklub i od dziecka to co podziwiałem w locie...(mam na myśli samoloty)...stacjonowało właśnie tam...WILGI,GAWRONY,JAKI,ZLINY,ANTKI i wszelakie szybowce...zawsze wyzwalały we mnie szybkie bicie serca ...i tak już zostało...a więc WILGA-to piękny samolot ...i twój model też się tak zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Dzięki PaRazo, ale z tym hołdem to przesada. To nie są jakieś techniki rodem z NASA, ani drogie skomplikowane narzędzia. To plastik, klej i kilka prostych narzędzi typu nożyki Olfy, iglaki, pilniki rodem z drogerii, igła krawiecka w oprawce itp. No i trochę cierpliwości i analizy dokumentacji. :-) Aha, żeby wlać trochę dziegciu do tej beczki miodu, kadłub pokazany na początku wątku będę robił od nowa, bo przyjrzałem się obecnemu i okazało się, że wyszedł trochę koślawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Pomimo rysunków i zdjęć, niestety fotografia z paralaksą potrafi zmylić nie jednego, do tego jeszcze specyficzny profil końcówki skrzydła wprowadza w błąd patrzącego. Po pierwszym prototypie była modernizacja i tak już zostało. Ja mam do lekkiej poprawki, to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 Chciałbym szybciej robić tę Wilgę, ale ostatnio ciężko znaleźć czas na modelowanie. W każdym razie drobiazgów na skrzydłach ciąg dalszy. Światła pozycyjne zostały wypiłowane ze szczoteczek do zębów kupionych specjalnie w tym celu. Części na drugim zdjęciu to drut miedziany i kawałki plastiku klejone lakierem bezbarwnym. Obok powiększenie „śrubki” nanizanej na drucik. Przyznam, że ta część w oryginalnym samolocie jest dla mnie zagadką. Podejrzewam, że te rurki służą do zrzutu paliwa, ale mogę się mylić. Jeśli ktoś wie co to jest, to z góry dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 15 Września 2013 Share Napisano 15 Września 2013 ...ta część w oryginalnym samolocie jest dla mnie zagadką. To przewody odpowietrzające zbiorniki paliwa. Na dolnej powierzchni skrzydła wystaje koniec (wylot) tego przewodu. Fajna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 15 Września 2013 Autor Share Napisano 15 Września 2013 Dzięki Wojtek. Zawsze to się człowiek czegoś dowie. Wiedziałem, że końcówki wystają na dolnej powierzchni, ale zachodziłem w głowę do czego służą. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 27 Października 2013 Autor Share Napisano 27 Października 2013 Po dłuższej przerwie wracam do Wilgi. Najpierw kolejne fazy produkcji łopat śmigła: 1. sklejenie przy pomocy CA plastikowego bloczka z wklejoną do środka metalową rurką. 2. wstępne obrobienie bloczka 3. wstępne wypiłowanie zwichrowania łopaty 4. opiłowanie do „właściwego” kształtu. Celowo napisałem „właściwy” w cudzysłowie, bo po opiłowaniu obydwu łopat zaglądnąłem na zdjęcia i w pierwszej chwili szlag mnie trafił, bo okazało się, że za bardzo je spiłowałem. Ponieważ nie chciało mi się robić ich od nowa, postanowiłem dosztukować końcówki. Jakoś się udało. Potem dodałem tylko wzmocnienia na krawędziach natarcia zrobione z samoprzylepnej folii aluminiowej i łopaty były gotowe. Łopaty zostały zamontowane w piaście. Na drugim zdjęciu kołpaczek ze stosowną nakładką i nakrętką. Nie przykleiłem ich do piasty, bo będą malowane osobno. Po prawej zbliżenie wyważenia łopat. C.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 Fantastyczne to śmigło, piasta wymiata. Wcale nie jest powiedziane, że w 48 będzie słabiej z detalami. Jak znów będą takie długie przerwy, to więcej się nie przyznam, że oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 27 Października 2013 Autor Share Napisano 27 Października 2013 Ty masz refleks. Dopiero co napisałem post, a tu już odpowiedź. Może teraz trochę przyspieszę, bo wcześniej naprawdę nie miałem czasu na dłubanie w plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 Nieee no ...patrzy się na takich rzeżbiarzy....iiii co dalej..... bawić się w "sklejactwo"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 27 Października 2013 Autor Share Napisano 27 Października 2013 Nie bądź taki skromny. Twojego Mi-2 nie nazwałbym sklejactwem. Dzięki chłopaki za pozytywne reakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Października 2013 Share Napisano 27 Października 2013 Nie no jasne...tak naprawdę,to zachętą dla mnie są takie modele,aby się rozwijać...i twoja Wilga i ta w 1/32...naprawdę jest co podziwiać...i chce się robić coś więcej nie tylko sklejać i na półkę ...jeszcze niedawno do głowy by mi nie przyszło,że można modele brudzić itd itp...a co dopiero samemu dorabiać elementy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Skrzydła na razie odstawiłem, za to ruszyłem z nowym kadłubem. Sam sposób budowy w praktyce taki sam jak na początku wątku. Najważniejsze zmiany w stosunku do starego kadłuba to: - rurka do mocowania podwozia głównego - jeden z dźwigarów podłogi już z wywierconymi wcześniej otworami - otwór luku za siedzeniem pasażerów (przy okazji mam dylemat, czy zrobić z tyłu fotele ze składanymi oparciami, czy prosty materac z drewnianej płyty obitej gąbką i dermą, ale to się jeszcze pomyśli). Ten otwór luku spowodował zmianę taktyki w nakładaniu poszycia na kadłub. Muszę tak zaplanować montaż, żeby niepotrzebnie nie skomplikować sobie malowania wnętrza. Plan z grubsza jest taki, żeby to co się da (w tym tapicerkę) malować na zewnątrz i dopiero potem montować do środka. Wyżej wspomniany luk będzie fałszywą skrzynką z całym wyposażeniem i dopiero po jej montażu przykleję w tym miejscu poszycie. C.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 Jak najbardziej piszę się na ten warsztat. Wiele się nauczę jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2013 Dzisiaj troszkę przysiadłem nad Wilgą. Względem tylnego siedzenia zdecydowałem się jednak na stary, sfatygowany materac z naderwaną z jednej strony dermą. To w sumie jedyna okazja, żeby tę w miarę czystą i zadbaną Wilgę trochę sponiewierać. Wydziergałem też sprzączki do pasów do wyżej wspomnianego materaca. Parę rzeczy jeszcze trzeba do nich przykleić, ale dzisiaj już mi się nie chciało. To i tak są sprzączki w wersji Mk II. Sprzączki Mk I wyszły trochę za duże i powędrowały do kosza. Cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 Efekt dzisiejszego dziergania w plastiku (z użyciem kawałeczka drucika). Uchwyty (mały i duży) są tylko z tej strony kadłuba. Z drugiej strony zrobiłem tylko ten łukowaty łącznik między wręgą a podłogą. Cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi