djack Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Napisano 30 Stycznia 2015 Dzięki Mikołaj. Muszę jeszcze dokończyć koła i hamulce i będę mógł wrócić do środka kadłuba. No i czekam na Twoje aktualizacje. Cytuj
sabatms Napisano 30 Stycznia 2015 Napisano 30 Stycznia 2015 Patrzę i nie wierzę. W CIERPLIWOŚĆ i "powiedzmy" CAŁĄ RESZTĘ. Brak słów Cytuj
djack Napisano 30 Stycznia 2015 Autor Napisano 30 Stycznia 2015 Cierpliwość i przemyślenie kolejności działań to podstawa. Reszta to przycinanie, klejenie, piłowanie i takie tam, czyli normalna manualna robota przy pomocy zwykłych narzędzi typu nożyk, pilnik, papier ścierny itp. I nie zawsze wychodzi za pierwszym razem. Cierpliwość jest potrzebna zwłaszcza wtedy, gdy maleńki, prawie gotowy element wystrzeli z pincety prosto w przestrzeń międzyplanetarną (czytaj - nie warto go szukać, bo i tak nie znajdziesz, a szybciej zrobisz nowy). Tak było z tymi zaworkami na amortyzatorach. A propos amortyzatorów, to czasem wystarczy pomysł. Głowiłem się jak zrobić te harmonijkowe osłony. Pomysł 1: sklejenie z plasterków odpadł, bo plasterki mi nie wychodziły. Pomysł 2: nawinięcie drutu na plastikowy trzpień też odpadł, bo efekt mnie nie zadowalał. Dopiero potem przyszedł mi do głowy pomysł 3, czyli wytoczenie z plastikowego patyczka przy pomocy lidlowskiego pseudo-Dremela. I to było to (od razu mówię, że z czterech zrobionych dwa mi nie wyszły). Cytuj
Marcin Witkowski Napisano 31 Stycznia 2015 Napisano 31 Stycznia 2015 Świetnie to wygląda. Dużo radości z oglądania Cytuj
Nacktgeboren Napisano 31 Stycznia 2015 Napisano 31 Stycznia 2015 Cierpliwość jest potrzebna zwłaszcza wtedy, gdy maleńki, prawie gotowy element wystrzeli z pincety prosto w przestrzeń międzyplanetarną (czytaj - nie warto go szukać, bo i tak nie znajdziesz, a szybciej zrobisz nowy). W pełni się z tym zgadzam - jeszcze mi się nie zdarzyło, by taki gotowy, wystrzelony element kiedykolwiek się znalazł. Po latach odnajdują się różne rzeczy, ale nigdy zgubione części modelu. Wilga prima sort, patrzę i podziwiam. Cytuj
djack Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Napisano 31 Stycznia 2015 Zdjęcia tych fragmentów Wilgi mam, ale i tak dzięki. Na pokazanej przez Ciebie Wildze są inne mocowania amortyzatorów (pamiętam, że pisałeś o tym w swoim wątku na PWM) niż w budowanej przeze mnie SP-EBI. Cytuj
SKAYRAIDER Napisano 31 Stycznia 2015 Napisano 31 Stycznia 2015 Tak, u Ciebie to pierwsza wersja goleni ale hamulce takie same. http://photos.skrzydla.org/2012-11-10/219913.jpg Cytuj
djack Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Napisano 31 Stycznia 2015 Moja Wilga będzie się trochę różnić od zdjęcia, które podałeś w linku. To malowanie jest z około 2012 r., ja będę odwzorowywał stan z 2009 r., czyli: - jednolite niebieskie malowanie z białą rejestracją (z wyjątkiem steru wysokości) - brak czarnego pasa przed kabiną, flag na osłonie silnika i żółtego napisu na drzwiach - stopień z prawej strony jest w kolorze kadłuba, a nie czerwony - ster wysokości w innym kolorze (jaśniejszy odcień niebieskiego i żółty trymer), prawdopodobnie pochodzący z innego samolotu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi