makinen Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Panowie Drodzy Mam zamiar pobawić się w wykonanie tego guntruck'a macie jakiś sprawdzony sposób na zrobienie takiego efektu na płytach? tu podobna sprawa- Hardox 400 tu oryginalne płyty fabryczne http://www.google.pl/search?q=hardox+400&rlz=1R2NDKB_plPL541&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=dnPvUefdOcXdsgap7IHYBg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=576 będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 moim zdaniem jakiś szablon, bo kalki raczej nie bardzo, ale może niech się i inni szpece wypowiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Lipca 2013 Autor Share Napisano 24 Lipca 2013 chodzi mi o efekt kolorystyczny- niby rdza...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Ja tu widzę 2 drogi albo akryle i glazing w kolorach ciemna i jasna rdza z wyłączeniem pośredniej + efekty porysowania; nieregularności robimy suchym pędzlem w kolorze ciemniejszym na przygotowanej na wcześniej położonych jaśniejszych warstwach. 2 droga pigmenty i white spirit. Moim zdaniem najlepiej byłoby połączyć obie techniki czyli dać parę glazów ciemną i jasną rdzą na płytę pokrytą metalizerem koloru stali lub ciemnej stali; żelaza tak robię np z tłumikami - metalizer pokrywam kolorem do 90 -95%. A potem można spróbować wykończyć pigmentem i white spirit. Wiem, że całość brzmi skomplikowanie. Spróbuj na początek tak. pomaluj próbny element metalizerem ciemne żelazo i zrób glaze z ciemnej rdzy np vallejo PA 302 + glaze medium 596. Jak uznasz, że efekt daje radę możesz iść dalej czyli kolejne warstwy w celu intensyfikacji koloru i pokrycia metalizera, potem ewentualnie pigmenty. Spróbuj osiągnąć to poniżej, płyty są podobne tylko większe i bardziej pokryte kolorem ale to nie problem bo malujący decyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Lipca 2013 Autor Share Napisano 24 Lipca 2013 ooooo! wykładnia dająca jakiś pogląd na sprawę! Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Jeszcze sobie coś przypomniałem - kiedyś robiłem guntruck też humvee z podobnymi płytami i w celu ułatwienia dałem pełne pokrycie dark rustem PA 302 vallejo z aerografu jako bazę - wyszły takie ładne ciemne płyty - na to poszły delikatne glaze'y z light rust PA vallejo i było fajnie - ot taka wariacja nt tego co wcześniej napisałem po prostu zamiast początkowo metalizerem pracujemy brązową bazą. Na koniec można dać pigmenty i przejechać white spirit jak w poprzednim podejściu. A samym metalizerem można drybrushować krawędzie. Kwestia czy wolisz najpierw dać metalizer i go stopniowo pokryć czy dać wpierw kolory i potem zaakcentopwać delikatnie metal - kewstia preferencji. Sorry za zamieszanie ale oba podejścia się sprawdzą po prostu trochę inna kombinacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi