Fiat126poznan Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Witam was! Zacząłem budować długo wyczekiwany projekt Fiata 126p BLACK EDITION 1:34 WELLY! Wiem, że to forum plastikowych modeli, ale metalowe posiadają plastik więc myślę, że znajdę tu miejsce Model będzie dopracowany w szczegółach! Plany? - Klatka bezpieczeństwa, - Fotele kubełkowe, - Przyciemniane szyby na 95%, - Pasek przeciw słoneczny na szybie przedniej, - Może zmiana kierownicy, - Alufelgi czarne, - Zaszpachlowana klapa tylnia, - Lakier z palety Fiata 126p NERO 601 czyli edycja limitowana BLACK, - Wydech chrom, Zdjęcia z prac, które już zrobiłem Zdjęcie złożonego Fiata 126p w garażu, obok Volvo C70 Cabrio Model prawie gotowy pod malowanie podkładem: Klapa zaszpachlowana: części: Przymiarka kół do budy: przymiarka foteli: ETAP 2: Model gotowy pod malowanie: Model pomalowany podkładem schnie, więc ja zająłem się wnętrzem Przymiarka foteli... nie pasują... Więc szpachel, klej super glue i czarny połysk wchodzą do akcji Skleiłem podwozie z wnętrzem: Po szpachlowane i gotowe do malowania: Wnętrze całe pomalowane połyskiem, żeby nie było różnic: Teraz malowanie podwozia: Fotele przyklejone: Jutro, może uda mi się zrobić klatkę i wstawić, zdjęcia modelu pomalowanego podkładem jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Hej.No fajny szkrab ale zaraz pewnie sie forumowicze zaczna czepiac i slusznie.Zawsze po wstawieniu zdjatek warto oblukac co sie wstawilo.Oczy bola ;sam mam problemy;no moze nie mam duzo dioptri ale wstawianie takich zdjec jest jakims brakiem szacunku dla forumowiczow.Jesli mozesz popraw to bo mysle ze warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Myślę, że te fotki będą lepsze Buda pomalowana podkładem przymierzona do wnętrza i podwozia I tak jeszcze jedną warstwę podkładu muszę nałożyć żeby było idealnie! Dlaczego jeszcze jedną warstwę? Ponieważ prześwituje miejscami czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Szkoda że nikt nie komentuje... No, ale dobra kolejny UP! Zmiana planów do wnętrza Zamiast klatki bezpieczeństwa będą głośniki na tylniej półce A tu jeszcze jedna fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Szkoda że nikt nie komentuje... Zapewne czekają na lepsze zdjęcia, żeby było coś widać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Jeśli nie dajesz sobie rady z ostrością zdjęcia, rób je z dalszej odległości i kadruj w programie graficznym. Co do 'modelu' i kierunku przeprowadzonych zmian... Brak miejsca na rejestrację był modny kilka lat temu, ale to jeszcze można przeboleć. Klamki są ? Na zdjęciu drzwi nic nie widać. Dlaczego wlotu na klapie silnika zostały zaszpachlowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Jeśli nie dajesz sobie rady z ostrością zdjęcia, rób je z dalszej odległości i kadruj w programie graficznym. Co do 'modelu' i kierunku przeprowadzonych zmian... Brak miejsca na rejestrację był modny kilka lat temu, ale to jeszcze można przeboleć. Klamki są ? Na zdjęciu drzwi nic nie widać. Dlaczego wlotu na klapie silnika zostały zaszpachlowane ? Odpowiadam. Z tą ostrością zdjęć, jestem kiepski... potrzebowałbym jakiegoś prywatnego poradnika co i jak... Na razie spróbowałem w paincie.... ale jak widać zdjęcia wyszły tylko mniejsze... nie widzę poprawy jakości Klamki są, ale jak się dobrze przyjrzeć. Wloty zaszpachlowane, bo uważam, że lepiej będzie wyglądać. Powiedzmy, że silnik jest wyposażony w chłodnicę O to 3 próbne zdjęcia: Buda już sucha, można zacząć przygotowania pod malowanie kolorem Kolor jaki zamówiłem to Orginal NERO 601 z palety fiata 126p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Piszesz, że nikt nie komentuje. Trudno komentować jak nic nie widać. Z całkowicie nieostrego zdjęcia, to ostre można zrobić tylko w amerykańskich filmach. Jak pisał JSM gdy masz kiepski aparat, to rób zdjęcia z dalszej odległości i przy dobrym dziennym świetle. Aby zdjęcie było ostre musisz: 1. Nie przekraczać minimalnej odległości dla danego aparatu. 2. Robić zdjęcia przy przymkniętej przysłonie i krótkim czasem, a te parametry wszystkie samopstrykacze ustawiają automatycznie w zależności od ilości światła, więc słabe swiatło = nieostre zdjęcie. Paint Ci nic nie pomoże w wyostrzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Wloty zaszpachlowane, bo uważam, że lepiej będzie wyglądać. Powiedzmy, że silnik jest wyposażony w chłodnicę To trochę głupie tłumaczenie. Brak wlotów raczej świadczy o uproszczeniu, a nie o lepszym wyglądzie. Swojego czasu moja córka kupiła maluszka od pseudo rajdowca, gdzie dla polepszenia aerodynamiki te wloty były zaklejone. Więc silnik nadawał się do wyrzucenia. Podobnie nie ma wlotów powietrza z boku auta. Co prawda na zdjęciu widać tylko prawą stronę auta. A rzeczywiście zdarzały się rajdówki które po prawej stronie miały wlot zaślepiony, ale za to po lewej był większy. Dawało to niewielki wzrost mocy przez lepsze ukierunkowanie powietrza. Chyba, że robisz całkowicie "wiejski tuning" to proponuję przeróbkę którą robili niektórzy chłopcy. Do zderzaka w okolicy wydechu przykręcony był jednym końcem drut sprężynowy o grubości ok. 3 mm. Drugi koniec opierał się o wylot tłumika tak przez środek otworu. Gazy spalinowe odchylały drut, który swą sprężystością uderzał po chwili o tłumik. Dawało to pięciokrotny wzrost hałasu z silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 To przez te zdjęcia... Klamki są, listwy są, boczne wloty też są... ale jak Fiat zostanie pomalowany lakierem czarnym to wloty, listwy, zderzaki i klamki będą pomalowane innym kolorem, np. białym jak w edycji specjalnej BLACK. Nie planuję wiejskiego tuningu, ale "czysta" klapa mi się podoba. Zamawiam jutro folię do szyb 95% przyciemnienia i lakier czarny z palety 126p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSM Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 To przez te zdjęcia... Klamki są, listwy są, boczne wloty też są... ale jak Fiat zostanie pomalowany lakierem czarnym to wloty, listwy, zderzaki i klamki będą pomalowane innym kolorem, np. białym jak w edycji specjalnej BLACK. Nie planuję wiejskiego tuningu, ale "czysta" klapa mi się podoba. Zamawiam jutro folię do szyb 95% przyciemnienia i lakier czarny z palety 126p Gładka klapa i głośniki na półce z tyłu, to już w zasadzie początek modyfikacji, które idą w złym kierunku. Lepiej skupić się nad poprawą wad i waloryzacją, niż modyfikacje na siłę i tłumaczenie zaszpachlowania wlotów innym typem chłodzenia. Jakiego używasz aparatu ? Posiadasz tryb makro ? Jeśli są nieostre, proponuje zakupić statyw, lub podłożyć np. książki by aparat nie 'bujał' się w rękach. I światło - podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Byłem rano na zakupach! Zrezygnowałem z koloru NERO 601, ponieważ przeliczając koszty nie starczyło by mi na to co chcę! Zapłaciłem 34 zł za 2 szpreje! A orginalny NERO 601 kosztował by 32 zł + bezbarwny 17 zł i wysyłka DPD 12 zł czyli około 60 zł Pomalowałem wpierw drzwi potem karoseria: Tu sobie schła, po kilku godzinach pomalowałem z wnętrza! Więc jutro malowanie bezbarwnym z samego rana i pod wieczór składanie, jeszcze tylko przyciemnienie szyb! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Mogłeś dać jedną warstwe zakładając drzwi do podwozia, ponieważ lakier może się różnić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 8 Sierpnia 2013 Share Napisano 8 Sierpnia 2013 Nie planuję wiejskiego tuningu Jak dla mnie to te głośniki z tyłu to już taki trochę wiejski tunning. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Rano o 6:30 byłem pomalować model bezbarwnym! A teraz go przyprowadziłem do domu do zdjęć. Poskładałem go trochę. i jest super :P przykleiłem mu sportową kierownice zamiast maluchowskiej! Teraz zająłem się drzwiami! Nakleiłem taśmę w miejscu szyby. Odkleiłem i przykleiłem do plexi. Szyby wycięte: Szyby już przyklejone do drzwi, odkleiłem folię zabezpieczającą i gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chao Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Sportowa kierownica, głośniki - Dla mnie to jest wiejski tjuning Ale jak Tobie się podoba to ok Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 Sportowa kierownica, głośniki - Dla mnie to jest wiejski tjuningAle jak Tobie się podoba to ok Powodzenia To się nazywa Tjuning optyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Sierpnia 2013 Share Napisano 13 Sierpnia 2013 A po aspirynie byłby to nawet tjuning apteczny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Dobra ja przygotowałem przez 2 dni makietę pod Trabanta Revell i Fiata 126p 1:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Nie obraź się ale ta makietka to taka sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Nie ma chyba 126p w 1/24 w 1/25 chyba jakiś by się znalazł . Makieta, smutna i ponura, wszystko płaskie, i mało realistyczne. Na pewno dałbyś rade zrobić to lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Rozumiem wasze słowa, makieta zostanie poprawiona jak znajdą się pieniądze. Założenie było takie. Stary blok z zaniedbaną ulicą. Efekt osiągnięty, ale makieta do poprawy. Mam kilka pytań: Z czego zrobić trawę? Jak i z czego zrobić latarnie? Co jest do poprawy waszym zdaniem. Maluch skończony w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Trawę to kupić W modelarskim najbliższym albo przez nasze forum. A moim zdanie do poprawy to są zdjęcia, bo z tych trudno coś ocenić (no może poza tym, że maluszek jest czarny). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Nie rób zdjęć pod światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 22 Września 2013 Autor Share Napisano 22 Września 2013 Buduję Pickupa w skali 1:34 z tego co mi zostało (drewno, jakieś blaszki, części po innym jeepie xd i kół po terenówce) O to rama: A tu pomalowana z ośkami i kołami: i koła: Na to przyjdzie kabina kierowcy i pasażera + bagażnik jak w pickupie Ale nie wiem z czego xD A tu mój nowy nabytek Podwozie zbyt ładne jak na auto z 2001 Więc trochę się pobawiłem kropelką, pieprzem i farbami + kawałek blaszki pomalowanej na stal jako łatka dziury w podłodze XD i malowanie felg Później mu założę taki zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi