Apache Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Witam Zaczynam warstzat spitfire w zwiadowczej wersji pr XIX. Model będzie "z pudła ". Postaram się go jak najlepiej zrobić. Co do samego modelu to jak dla mnie jest dobrej jakości, ładne wypraski, po wstępnych przymiarkach wszystko ładnie pasuje. Wnętrze pomalowałem na zielono: Zrobiłem suchy pędzel i pomalowałem niektóre zegary sido I złoszowałem Oczywiście kokpit nabierze jeszcze szczegółow, dorobie choćby pasy pilota i inne drobiazgi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Mały uptade: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam Połaczyłem obie połowki kadłuba w spicie oraz przykleiłem do do skrzydeł. Spasowalność ogólnie dobra za wyjątkiem jednego miejsca pod spodem które musiałem szpachlować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Posiada ktoś przednią osłonę kabiny bo moja była złamana, skleiłem, no ale jest spory ślad. Chętnie bym odkupił. Teraz w związku z przeprowacka warsztat nie będzie się za bardzo posuwał do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Zdaje mi się, że po prawej stronie nie powinno być drzwi do kamer z "bulajem". Nie przypominam sobie żadnego zdjęcia. Kamera do zdjęć ukośnych montowana była tak jak radio oraz przez nie montowano przednią kamerę, czyli z lewej burty. Drzwi z prawej strony służyły do montaży tylnej kamery pionowej. Dokładnie widać na rysunkach w monografii Supermarine Spitfire PR XIX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 ...Wnętrze pomalowałem na zielono... hmm posiadana przeze mnie puplikacja na temat Spita niestety nie obejmuje tej wersji ale sam piszesz że pomalowałeś wnętrze na zielono a ono jest czarne; nie wiem może Boguś mnie oświeci co do własciwej kolorystyki wnętrza XIX-stki ale uważam że albo jest niewłaściwe albo pomyliłeś suchy pędzel z łoszem i zapomniałeś go zetrzeć. Sprawdz to albo poczekaj na jeszcze jakieś komentarze - szczerze mówiąc jakaś cisza na forum zwłaszcza jeśli chodzi o lotnictwo. PS - zrób fotkę tej uszkodzonej owiewki i wrzuc do postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Co do owiewki to kup zestaw Pavli. Weź wiatrochron od PRowskiej z blisterami i limuzynę od Mk. IX czy jakąś tam. Co do wnętrza, to instrukcja podaje Humbrol 78 więc interior green i takie kolory widać na zdjęciach w monografiach. Spotkałem się ze zdjęciami Szweda i wyglądały na czarne. Taką kolorystykę proponuje też do żywicy Pavla w 1:72. Nie komentowałem koloru wnętrza zrzucając na jakość zdjęcia... P.S. Niedawno stałem się posiadaczem tego zestawu i jestem mile zaskoczony wyposażeniem foto... Całość prezentuje się nad wyraz przyjaźnie... Trzyma wymiary a porównanie z kadłubami np Mk. XIV a Kitecha czy 21 z Aeroclubu lub Planet wypada in + na korzyść Airfixa. Oby tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 z blisterami które to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 No te półjajca wystające po bokach limuzyny. Może inaczej się to nazywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 A, no tak. Ale nie dziw się mojemu zdziwieniu Weź wiatrochron (...) z blisterami i limuzynę od Mk. IX czy jakąś tam. Rozpoznawcze Spity znam słabo, ale czy PRXIX to nie jest jednoczęściowy wiatrochron i limuzyna bez blisterów, na ogół ciśnieniowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 A, no tak. Ale nie dziw się mojemu zdziwieniu Weź wiatrochron (...) z blisterami i limuzynę od Mk. IX czy jakąś tam. Rozpoznawcze Spity znam słabo, ale czy PRXIX to nie jest jednoczęściowy wiatrochron i limuzyna bez blisterów, na ogół ciśnieniowa? No ma wziąć wiatrochron bez szyby pancernej, który jest w zestawie Pavli razem z limuzyną obdarzoną "blistrami", a samą limuzynę od Mk.IX bez "blistrów", która jest sparowana w oczywisty sposób z opancerzonym wiatrochronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Dokładnie tak. Wiatrochron był jednoczęściowy jak np w PR X, czy XI a limuzyna bez blisterów jak w starszych typach Spitfire, więc z wyoblonymi bokami a nie płaskimi jak we wcześniejszych (Mk.I - V). To Pavla 1:48 do Mk. X - XI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 3 Września 2013 Autor Share Napisano 3 Września 2013 Witam Nic nie pisałem z powodu tej przeprowadzki. 1.Ja malowałem gunze, ale spawdziłem kolor z humbrolem i wydawały się podobne. Wnętrze jest zielone, czarne zegary i kilka elentów. 2.Wiatrochron dostałem od użytkownika gryzu, za co bardzo mu dziękuje. Jest on dłuższy niż w mojej wersji...ale zamontowałem bo nie znalazłem innego. Pasuje Model dostał podkład 1200, potem pre shading, ale kolega urąbał mi dysze przy ultrze i lubi psiknąć ciut zadużo farby. Dokładniej to nie wiem jak ale zmiażdzył końcówkę i oczywiście nie odkupi. Co do moich baboli to ja wszystko poprawie ale jak się już przeprowadzę i będę miał chwilkę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Dokładnie tak. ...I Aaaa, Ty o wozie, ja o kozie . Teraz ten pierwotny post jest jasny i logiczny nawet i dla mnie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 Witam Po dłuższej przerwie warsztat powinien ruszyć. Jako że mam nowyaparat powinno udać uchwycić się zieleń. Co do wiatrochronu do mimo poszukiwań to nie udało mi się znaleźć tego Pavli nigdzie dostępnego. Na dzisiaj tyle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Witam Po dłuugiej przerwie wznowiłem prace. Co do tej owiewki od Pavli to nie znalazłem takiej dostęnej więc posłużyłem się tą która dostałem. Zamaskowałem kabinę i poszedł podkład.Potem preshading (pierwszy raz go robiłem) Szary kolor na skrzydłach, potem zamaskowałem szary i dostał niebieski, który jednak wymaga jeszcze jednej warstwy bo zauważyłem coś co musiałem jeszcze poprawić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 Witam Model jest w całości ponalowany.Zostało kilka drobnych poprawek, potem skończyć kłaść kalki sido i washh. Oprócz tego muszę założyć klapy i skończyć prace nad podwoziem. Jest jeszcze przy nim troszkę roboty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 No cóż... Na kolana mnie nie powaliłeś... Wiatrochron od Seafire całkiem nie na miejscu, prawe drzwi ukośnego aparatu wklejone "lewą stroną" na wierzch, liczne otarcia farby nie mające nic wspólnego ze śladami eksploatacyjnymi a raczej z fatalnym położeniem farby. Musisz się bardziej skupić na estetyce wykonania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 -Wziołem wiatrochron jaki akurat miałem.Malowanie pędzlem bez maskowania nie wyszło może super, ale zdjęcia jednak to wyostrzają. -Ta niebieska farba mimo podkładu strasznie schodziła, miałem nadzieję, że uda się to przeobrazic w ślady ekspluatacji.Te w mniej realnych mmiejscach zretuszowałem i nie widać, a te w bardziej realnych zostawiłem. Nie rozumiem tylko czemu wiatrochron całkiem w złym miejscu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 29 Grudnia 2013 Share Napisano 29 Grudnia 2013 "Wiatrochron od Seafire całkiem nie na miejscu" to tak nieco archaicznie : niewłaściwy, zły, popełniłeś gafę... A mnie głównie chodziło o to: Drzwi są wklejone wklęsłośącią na zewnątrz. Poza tym masz zamalowany bulaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elextronoid Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 ...Wnętrze pomalowałem na zielono... hmm posiadana przeze mnie puplikacja na temat Spita niestety nie obejmuje tej wersji ale sam piszesz że pomalowałeś wnętrze na zielono a ono jest czarne; nie wiem może Boguś mnie oświeci co do własciwej kolorystyki wnętrza XIX-stki ale uważam że albo jest niewłaściwe albo pomyliłeś suchy pędzel z łoszem i zapomniałeś go zetrzeć. Sprawdz to albo poczekaj na jeszcze jakieś komentarze - szczerze mówiąc jakaś cisza na forum zwłaszcza jeśli chodzi o lotnictwo. PS - zrób fotkę tej uszkodzonej owiewki i wrzuc do postu[/ W moim spitku (jeszcze go nie ma na forum ale będzie )wyszedł znacznie jaśniejszy niż u ciebie i tutaj pojawia się ptanie kto popełnił błąd w malowaniu ty czy ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 A o jaki kolor C chodzi. Bo szary nie ukrywam był dobierany na oko, niebiski dobrałem z numeru, a zielony to h309 rozjaśniony, bo nie miałem intertion green. Dodatkowo przy ostatnich zdjęciach nie mogłem dobrać balansu bieli, więc trochę zakłamuje kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 (...) Dobra, nie kryguj się jak stara panna w ciąży, temu Spitfajeru już nie wiele pomożesz. Kończ XIX-kę i zabieraj się za następny model, powinno być lepiej. Człowiek się w końcu na błędach uczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Spieszę, Szlachetni z pomocą. Otóż co do wnętrza nie jestem do końca pewien kolorystyki. Ale jestem pewien jednego. Egzemplarz w Szwecji ma kokpit czarny... (SAM Modellers Datafile 05 - The Supermarine Spitfire Partt2 Griffon-Powered) ... zaś brytyjski Interior Green. ( Supermarine Spitfire PR Mk. XIX - MPM Ltd. 1997 ) Jeśli potrzebujecie jeszcze jakichś informacji - służę w miarę moich możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Mój zielony jest za ciemny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi