KrzychuP Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Witam zamierzam kupić trochę farb VMC chcę malować nimi aerografem i mam następujące pytanie: Czy te farby można rozcieńczać Mr.Color Leveling Thinner czy lepiej tego Thinner MC200 (Seria Model Color) Vallejo 70524(dedykowany)? Ogólnie nie chcę kupować kolejnego thinnera poprostu tego pierwszego mam(litry) jak nie można to zakupię farby Mr.Color ©,choć wolał bym tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Mr.Color Leveling Thinner gdy dodaję do vallejo model color czy air powoduje ścięcie farby - taki glut się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Glut robil sie również z akrylami Italeri a co będzie z VMC zaraz zobacze jak kolega farbki przyniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Zbędne kombinacje, wystarczy zwykła kranówa. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teusz Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Próbowałem rozcieńczać model colory dedykowanym rozcieńczalnikiem i gorzej to działało niż właśnie zwykłą kranówką czy sidoluxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Kombinacje czy nie jest dobrze,gluta nie ma aerograf się nie zatykał a malowałem ok.20-25 min.Samo malowanie wymaga dwóch warstw minimum,ale VMC w połączeniu z Mr.Color Leveling Thinner są bardzo wydajne.Wracając do gluta zrobił się gdy dodałem do tej mieszanki zwykłej kranówy.Spróbuje jeszcze z samą kranówą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Jak do tej pory najlepiej mi się pracowało z farbami Vallejo w połączeniu ich z rozcieńczalnikiem Lifecolor. Farba świetnie się rozcieńcza, a i wydaje mi się, że krycie i przyleganie do powierzchni jest lepsze niż w przypadku wody czy wódki, których używałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Ja rozcieńczałem , wodą przegotowaną albo wódką . Jednak przerzucam się na Hobby Color Gunze bo Vallejo płatało figle, model odtłuszczony, nie macany gołą ręką, podkład i farba , potem maskowanie i farba czasami złaziła . Dużej różnicy w cenie nie ma a Gunze ponoć o wiele lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2013 No wlaśnie podobno Vallejo to dość kapryśne farby co do Gunziaków nigdy się nie przekonam, już wolę Tamiyę.Pierwsze testy z Vallejo wyglądają całkiem,całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Ja maluje aero tylko vallejo bo malowałem jeszcze pactrami które są za rzadkie i italieri które mają bardzo dużo pigmentu.A każdż farbę vallejo z każdej serii rozcieńczam tym http://www.mojehobby.pl/products/Thinner-200ml.html. Mam nadzieje że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Część farb Model Color zawiera kadm i wg producenta nie powinno się ich rozpylać. Pełna lista na stronie http://www.acrylicosvallejo.com/en_US/security zakładka "Pigments content per color" i kliknąć na "Model Color", wyświetli się dokument w pdf. Te kolory można zastąpić czymś z serii Model Air Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 5 Września 2013 Autor Share Napisano 5 Września 2013 Ogólnie z malowania aerkiem tymi farbami jestem zadowolony ,da się malować.Teraz polecialeś jak rozumiem ten kadm jest szkodliwy czyli farby też ,skoro wytrzymałem malownie Humbrolami ,jaki i Revelami rozcieńczanymi benzyną ekstrakcyjna to po MC mi też nic nie będzie,zreszta i talk maluję w masce.Gdybym miał się przejmować co szkodzi a co nie to 80% warsztatu poszło by do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Też mam w warsztacie dużo śmierdzącej chemii. A czy ktoś zakazuje malowania alcladami lub gunze serii c? Kadm jest szkodliwy i pewnie dali takie ostrzeżenie, żeby dmuchać na zimne (czy też ze względu na wymogi prawne stanu Kalifornia- tak zrozumiałem ze strony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 5 Września 2013 Autor Share Napisano 5 Września 2013 Pewnie masz racje w końcu to USA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi