Skocz do zawartości

MiG - 3 Trumpeter 1:32

tombie01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie, generalnie latem odstawiam trochę modelarstwo ale przyszedł czas na małą wprawkę przed sezonem jesienno zimowym. Co prawda do tego powrotu jeszcze w środku lata skłonił mnie konkursik na starym PWMie ale forum z nieznanych przyczyn zdechło a robiony przeze mnie Spitfire MkV Trop również nie miał szczęścia więc zamknąłem go w pudełku a z szafy zdjąłem zalegającego tam już dwa lata MIGa - 3 w skali 1:32. To mój pierwszy model w tej skali i pierwszy z Trampka także mam mały (albo duży) rekonesans.

98ee365536481b46med.jpg

pierwsze wrażenie to to że plastik tego producenta jest dość kruchy i na początek złamałem poprzeczkę konstrukcji fotela i musiałem ją dorabiać z profilu

ponieważ model jest dość prosty poszło szybko

b2197e2dfe34c7eemed.jpg

1de797a965026471med.jpg

ca48210627a09421med.jpg

06ce54e3c03121a5med.jpg

8f8a83f8f4b822fbmed.jpg

3acd44e4c69e5d7dmed.jpg

78be6a5e5ea131e1med.jpg

84f976bf4d5c7bb2med.jpg

425f071ac09a3b5emed.jpg

6c2c8f0cbf3b4a37med.jpg

0c28d784d1c12c49med.jpg

ab1423f7f7d2b586med.jpg

0df46341115e24bemed.jpg

8e043851cf2990f9med.jpg

krótkie podsumowanie - skala 1:32 skleja się rewelacyjnie; sam model nie jest idealnie spasowany trzeba się trochę pomęczyć; dużo przyjemniej wydobywa się z detali szczegóły - np tablica zegarów, no cóż walczę dalej

Model faktycznie prosty ale i mało detali w pudle. Pasowanie nie takie złe. Można go potraktować wręcz relaksacyjnie. Malowanie zimowe to zupełnie inna sprawa, uważam że trudne bo monochromatyczne a w dodatku wiekszość była kryta sklejką więc i podziału blach mało stąd problem ze zróznicowaniem powierzchni. Generalnie miał rasową sylwetką mysliwca i może być atrakcyjny.

...w dodatku wiekszość była kryta sklejką więc i podziału blach mało...

zaraz - ale wie ktoś co dokładnie było kryte skleją?

Napisz coś o tym patencie Trumpetera na ruchome powierzchnie sterowe. Chodzi o te zawiasy z części fototrawionych i metalowych pręcików. Sprawdza się to w praktyce? Nie ma zbyt dużych luzów i jak ze spasowaniem po sklejeniu, nie ma szczelin? Mam kilka Trumpków w 1/32 w szafie i jestem ciekawy czy warto stosować takie rozwiazanie.

Pozdrawiam

Napisz coś o tym patencie Trumpetera na ruchome powierzchnie sterowe....

generalnie montaż bardzo przyjemny elementy nie zawadzają o drugi element przy łączeniu połówek w związku z czym nie powstają szpary. elemnty zachowały symetrię w skali całego modelu po sklejeniu wszystkiego w całość. Pojawił się natomiast problem którego nie wyłapałem przed sklejeniem i przy montażu, iż stery na prawym i lewyk skrzydle oraz lotkach osiągają różne konty maksymalnego odchylenia - no cóz na przyszlość będę mądrzejszy

na zdjęciu stery w maksymalnym odchyleniu

e2b19ff0609720bcmed.jpg

Coś musiało Ci póść nie tak jak trzeba. stery wychylaja sie jednakowo. Może gdzieś Ci blokuje kropelka kleju albo coś innego. Ja w swoim Migu dokleiłem wszystkie ruchome części na sam koniec po pomalowaniu wszystkiego. Ruchome powierzchnie sterowe i lotki pomalowałem oddzielnie. Żeby tak wkleić obciąłem końcówki zaczepów z elementów fototrawionych, znacznie mi to ułatwiło malowanie.

Ja niestety nie wpadłem na ten zabieg wcześniej, próby szlifowania szczeliny miedzy sterami a płatowcami nie przyniosły efektu,

Zmeczyłem parę elementów - przejrzałem dokuemntacje techniczną (dzieki Jacek) i samolot faktycznie był w połowie metalowy w połowie drewniany (widać to już na moich zdjeciach ponieważ na srebrno pomalowałem tylko elementy z metalu). Z czarno-białych zdjęć nie widać jak było impregnowane drewno (raczej na jakiś ciemny kolor) ale nikt nie jest tego pewien. Generalnie wiemy że farba słabo się trzymała zarówno jednego jak i drugiego materiału; ale suma sumarum raczej nie będę robił mocno obdartej wersji

a więc krótka relacja przed preszajdingiem choć zastanawiam się czy nie jest on tutaj zbędny - doradzcie?!

b1043009700df167med.jpg

a28b7d6efb6202cfmed.jpg

47cf696f442686a2med.jpg

4bb09371b3def075med.jpg

d2adb1881118cd30med.jpg

1ba5b9343e33faeemed.jpg

bf9838e8ba40715dmed.jpg

25c452ed04921f86med.jpg

b5523dbbd26658d0med.jpg

4b0348e66ca79b41med.jpg

Szybko działasz. Nie zdążyłem ostrzec Cie o wiatrochronie. W zestawie ma on dwie pionowe poprzeczki a w rzeczywistości ich nie było. Był tylko bardziej matowy ślad po klejeniu poszczególnych kawałków plexi w tym misjscu. Sam popełniłem tego babolka i potem odrywałem i przerabiałem wiatrochron.

v2sh.jpg

b7p1.jpg

no to trampek walnął minę też nie wyłapałem tego z Twojego warsztatu choć go przeglądałem - problem dodatkowo w moim przypadku powoduje to iż wiatrochron przykleiłem CA ponieważ jego konstrukcja w tym modelu pozwala, zobacze może uda mi się go oderwać, na razie wysycha mi lakier błyszczący na 'sklejce' - fak faktem dzięki za radę ale vene to mi trochę zgasiłeś jak na niedzielne popołudnie

No akurat nie było moim celem gaszenie zapału ale ak juz pisałem idziesz jak burza i nie sposób nadązyć za Tobą . Ja popełniłem ten sam błąd-niestety. Koledzy będący w temacie pisali, że te wiatrochrony rozklejały sie po kilku lotach i naprawiano je wstawiając płaskowniczki w miejscu klejenia a potem skręcali śrubami lub nitowali. Od biedy można więc zostawić w takiej wersji.

... Od biedy można więc zostawić w takiej wersji.

'aś to mnie teraz zainponował wąski' - dzięki tej wiadomości będę sklejał dalej cały niedzielny wieczór a nie zastanawiał się jak tu odkleić to ustrojstwo, poniżej zgodnie również z Twoją pomocą zrobiony podkład z podziałem na elementy stalowe i drewniane

niedziela przyniosła może nie wiele widocznych rezultatów ale dłubałem sporo - dużo kłopotu przysporzyły mi ślady po wypychaczach na klapach podwozia, niestety model robię prosto z pudla i nie mogłem sobie pozwolić na ich zeszlifowanie i przyklejenie elementu fototrawionego (przynajmniej tak mi się wydaje z warsztatu Jacka) dlatego mozolnie nakładam szpachlę i szlifuję

oczywiście zrobiłem podkład pod elementy drewniane w kolorze jasnego drewna a nastepnie 'zaipregnowałem'

7881554eeaa5345fmed.jpg

56254e135871124dmed.jpg

b042d94abce3ac91med.jpg

preszajding oczywiście ciemny szary pod okopcenia trysnę bardzo subtelnie czarny i będę powoli kończył na dzisiaj

PS Jacek 'strzałe' kleiłeś z kalki czy malowałeś ? ?

E tam, chłopaki nie przesadzajcie. Lubię podglądać prace innych.Myślę, że na frum zawsze można znaleźć coś dla siebie, w swoich klimatach. W tym wypadku niedawno sam pracowałem nad tym modelem dlatego coś tam mogę podpowiedzieć.

Zastanawia mnie jeszcze spód samolotu wydaje mi się Jacku że użyłeś bardziej błęgitnego odcienia szarości niż wskazuje to instrukcja - będę wdzięczny za radę.

Dzięki Jacku niestety moja skromna paleta barw pactry nie zawiera tego koloru; faktycznie z podesłanego przez Ciebie linku wynika że samolot w oznakowaniu "za ojczyznę" miał błękitny spód

d0dfa835904d13f3med.jpg

choć zdarzały się wersje zimowy ze spodem szarym - myślę że ten wskazany w instrukcji C305 byłby właściwy ale ja robię akurat ten sam samolot co Ty;

poniższe zdjęcie prezentuje skromny preszajding i cieniowanie oraz na obudowie chłodnicy widać próbę tego szarego koloru ale znalazłem coś zbliżonego z Gunce C74 próba na łyżce choć nie za bardzo widoczna

f2c1a7328a2bfa03med.jpg

f8b5ef3ed3232116med.jpg

082c26e8d7205decmed.jpg

piątkowa aktualizacja warsztatu - mam nadzieję że ten łikend będzie równie owocny jak poprzedni

0fa5ffe9cdb4bdf3med.jpg

ad7001424481004amed.jpg

00f8fb32110f6df7med.jpg

01ce17d044efcf93med.jpg

0be4ec908c7bac5amed.jpg

50bcdbf494d80077med.jpg

Szpary trochę faktycznie widać ale jeśli chodzi o obicia góry to raczej spod białego powinien przebijać zielony i najpierw do niego powinny być te obicia a dopiero później do blachy(większość samolotów latających zimą była po prostu przemalowana z letniego kamo). Ta biała farba schodziła dość łatwo bo była zmywalna dlatego tego zielonego też trochę powinno być. Poza tym całkiem fajnie.