bahamut24 Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Witam, Zakupiłem ostatnio ten o to modelik ,naczytałem się ochów i achów bo to przepak hasegawy, z którą do teraz styczności nie miałem. Zakładam warsztat bo liczę na pomoc w tworzeniu bydlaka i przy okazji chce się czegoś nauczyć. Emil nie wyszedł mi za dobrze ( zdjęcia w galerii już niedługo) ale mam nadzieję , że "heniu" nie podzieli jego losu Relację zaczynam od in-boxu . Pracę nie będą się szybko posuwały ale staram się te kilka godzin w ciągu dnia, po robocie, rozdzielić na czas dla żony i modelarstwa Wersja która wybrałem : Trochę obawiam się białej farby ale cóż ba moim etapie to lepszy biały niż plamki Zdjęcia wyprasek : Szklarnia Pokaźny arkusz kalkomanii Szkoda , że na forum wygasły zdjęcia z innych relacji budowy tego samolotu, bardzo by mi pomogły. Budowa rusza już niedługo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Nieźle się to oszklenie prezentuje. Czy - wybrawszy już wersję malowania- byłbyś skłonny pozbyć się pozostałych godeł [kalki od 25 do 29] ? Z chęcią bym je przygarnął, co mają tak sieroco tkwić na arkuszu ;) Czy planujesz jakieś dodatki żywiczno-blacharskie? PS- była recenzja tego malowania heinkla na jakiejś belgijskiej stronie, nie pomnę, jak się nazywała- ale tytuł mnie zabił "Oznaczenie- Adolf Hitler + Fuckin' Nazi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zigihammer Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Mam ten model w pudle :0 Chętnie pooglądam warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 25 Września 2013 Autor Share Napisano 25 Września 2013 Model będzie prosto z pudła - jestem początkujący i trochę szkoda mi kasy narazie na kosztowne dodatki, zresztą raz mi wychodzi w miarę samolot a raz kiszka . Malować będę farbami gunze H i jednym kolorem olejna revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 PS- była recenzja tego malowania heinkla na jakiejś belgijskiej stronie, nie pomnę, jak się nazywała- ale tytuł mnie zabił "Oznaczenie- Adolf Hitler + Fuckin' Nazi" Szkoda , że nie pamiętasz nazwy strony Obecnie rozglądam się w sieci za zdjęciami tej maszyny ale ciężko Myślę , że w weekend już ruszę z budową. Przeglądałem jeszcze sklep i w oko wpadł mi ten zestaw http://www.mojehobby.pl/products/He-111-H-6-HAS.html zastanawiam się czy nie kupić - to byłby mój pierwszy kontakt z elementami fototrawionymi. Chciałem same pasy ale ten jest tańszy co myślicie? Tylko jest na zamówienie a nie wiadomo jak długo będą ściągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 Widzę, że rozpoczynasz ciekawy model. Sam go posiadam i już niedługo rozpocznę nad nim prace. Wybieram dokładnie to samo malowanie co Ty. Mam mnóstwo monografii tego samolociku ale w żadnej nie ma ani jednego zdjęcia w takim malowaniu i oznakowaniu. Na necie to samo, grzebałem już chyba wszędzie i żadnej fotki. Będę uważnie obserwował budowę tego Henia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 Widzę, że rozpoczynasz ciekawy model. Sam go posiadam i już niedługo rozpocznę nad nim prace. Wybieram dokładnie to samo malowanie co Ty. Mam mnóstwo monografii tego samolociku ale w żadnej nie ma ani jednego zdjęcia w takim malowaniu i oznakowaniu. Na necie to samo, grzebałem już chyba wszędzie i żadnej fotki. Będę uważnie obserwował budowę tego Henia. Może ja poczekam aż ty znaczniesz:) zamówie te blaszki wtedy. Może revell sam wymyślił to malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Nie, nie. Ja jeszcze muszę dokończyć dwa inne modele, także nie czekaj i zaczynaj pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 28 Września 2013 Autor Share Napisano 28 Września 2013 Zacząłem od zamówienia tych blaszek ale w sklepie w moim mieście za 19 zł, drożej niż na MH ale odszedł koszt wysyłki więc jestem na + . Dopiero na początku października lub w połowie będą , więc z wnętrzem za dużo nie zrobię. Powycinam co się da i skleję skrzydła , silniki itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 29 Września 2013 Autor Share Napisano 29 Września 2013 Wczoraj do 1 w nocy trochę podłubałem przy Heniu. Wyciąłem kilka części z ramek. Skleiłem podwozie i koła: Bomby Komora bombowa niestety ale będzie zamknięta Przypasowałem też silniki do skrzydeł A na deser zdjęcie kolosa złożonego na sucho Następnym etapem będzie wycięcie z ramek całej szoferki i reszty elementów, przygotowanie do mycia i podkładu . Czekam na blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Widzę, ostro lecisz do przodu, będę obserwował na bieżąco;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 29 Września 2013 Share Napisano 29 Września 2013 Witam! Jakiś rok z kawałkiem temu budowałem ten model. Bardzo miło wspominam warsztat. Prawdę powiedziawszy, nie pamiętam czy w trakcie budowy choć raz wypowiedziałem słowo na "K". Był on dla mnie swoistym poligonem, gdyż ćwiczyłem "łamany" kamuflaż. będę kibicował, zaglądał, a jeśli okaże się to w jakiś sposób przydatne- posłużę radą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 30 Września 2013 Autor Share Napisano 30 Września 2013 Są miejsca na które trzeba uważać przy składaniu? Skrzydła idealnie pasują do kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 30 Września 2013 Share Napisano 30 Września 2013 Ja wspominam- jak pisałem- klejenie jako "spacerek". Trochę uwagi wymaga "szklarnia", ale nie jest to proces nie do przejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 1 Października 2013 Autor Share Napisano 1 Października 2013 Do szklarni zakupiłem maski Montex'u. Niestety ale nadgodziny w robocie skutecznie utrudnią pracę nad Heniem, po 12h nie mam siły na dłubanie Pocieszające jest tylko to , że im więcej kasiorki przytule to więcej modeli kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Heh! Tak to jest! Jak jest kasa to nie ma czasu, jak jest czas, brakuje kasiorki. Modele ważne, ale rodzinka najważniejsza. Życzę, abyś znalazł czas na wszystko we właściwych proporcjach. A my poczekamy ( bo modelarstwo to także ćwiczenie cierpliwości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Oj mocno ostatnio tego doświadczam. W pracy ostatnio nie ma co robić, 8h kiśnięcia przy biurku, a jak wczoraj po pracy, po dwóch tygodniach, zrobiłem washa to było święto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Klasa Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Wczoraj do 1 w nocy trochę podłubałem przy Heniu. Bomby Komora bombowa niestety ale będzie zamknięta To po co robisz bomby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 2 Października 2013 Autor Share Napisano 2 Października 2013 Pewnie robię dla rozrywki i po co mają części mi zostać? Zreszta mógłbym zrobić otwartą komorę a tych bomb nie wklejać bo w tym modelu dół bomb jest osobnym elementem co widać na zdjęciu poniżej Można również zapytać setki modelarzy po co wklejają dodatki fototrawione i żywiczne w miejscach w których ich nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 A Nie do końca! Zauważ, że te bomby będą widoczne przez te niewielkie okienka z boku kadłuba. Może nie da się ich zobaczyć w całości, ale trzeba je zaciągnąć kolorkiem odpowiednim. Przez okienka widać, że "coś" tam jest w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 3 Października 2013 Autor Share Napisano 3 Października 2013 Póki nie znajdę dobrego i sprowadzonego sposobu na klejenie elementów szklanych to nic nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Klasa Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Sprubój clearfixem humbrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Alternatywą jest zwykły wikol ( staje się przeźroczysty po wyschnięciu, no prawie .... ). Można też używać zwykłego kleju do modeli, ale w tym przypadku są dwa UDA: uda się lub nie uda nie zabrudzić części przeźroczystych. Odradzam kleje cyjanoakrykowe, w czasie parowania kleju szybki stają się "mleczne" ( wiem z autopsji :((( ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Klasa Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 clearfix podobno nie zostawia śladów. Ktoś nim nawet wypełnia okienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 delikatne klejenie klejem Tamyia Extra Thinn dobrze działa, z Clearfixrm trzeba uważać bo się ciągnie i lubi zostawić nitki ale poza tym jest bardzo OK, no i zostaje jeszcze wklejanie bezbarwnym błyszczącym olejnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi