Skocz do zawartości

BWP-1 izd.765Sp4 1/35 Trumpeter i reszta.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Chciałem się podzielić zdjęciami tego co teraz modeluje. Wiem że zdjęcia słabe, ale mojego nadwornego fotografika, nie ma teraz w domu, a ja sam no niestety... Tak czy owak podoba się czy nie ? Może jakieś sugestie względem wykończenia?

bwp006_zps9558d9b4.jpg

bwp005_zps5d9b74f2.jpg

bwp004_zps4ba0d2f6.jpg

bwp003_zps85b728a3.jpg

bwp002_zps4c742333.jpg

bwp001_zps6c586d0d.jpg

Pozdro.

Napisano
Może jakieś sugestie względem wykończenia?.

Nadaj mu jakiś charakter. Na razie to materiał wyjściowy. Daj mu historie. Pojazd w służbie, pojazd na poligonie, pojazd skoszarowany, pojazd w warunkach bojowych itp. Możliwości jest wiele. Na razie masz fabrykę.

pozdrawiam

Napisano

Wiem dobrze o tej fabryce. Poligonu nie będzie, nie lubię modeli utaplanych w błocie. Dla mnie musi być widać bryłę pojazdu. Pewnie najbliżej mi tu wyjdą koszary. Sam jeszcze pamiętam jak służyłem na zwykłym BWP, jak dbaliśmy o niego, był to już prawdziwy dziadek, a rdzy ani trochę czasem po myciu błyszczał się jak psu... W wojsku wbrew powszechnie panującemu modelarskiemu dogmatowi dba się o sprzęt. Wyjątek to poligon (zaraz potem gruntowne mycie) i wojna wtedy nie ma czasu rzecz jasna na upiększenia.

Napisano

Masz racje. Byłem w MW w 82. I wiem co chcesz powiedzieć. Ja tylko coś Ci sugerowałem względem wykończenia modelu w konwie modelarstwa.

Napisano

Ładny BWP-ik, miałem wątpliwą przyjemność pojeździć takim po Biedrusku, gdy dowcipny kierowca nam otwierał drzwi desantowe podczas częściowego zanurzenia pojazdu w wodzie ale mam sentyment do tego wózka i lubię jego modele. Ja bym go potyrał nieco i upaćkał, ale rozumiem modelarzy lubiących czyścioszki

Napisano

Mocny wash zdecydowanie wskazany. Ja bym się jeszcze wziął za belkę do wyciągania z błota - jest za równa i za bardzo zielonkawa (drewno jest bardziej żółto-brązowe).

Napisano
Desaxe, czyżbyś był w Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu?

Dokładnie tak trochę żałuję, że w woju nie zostałem, pewnie bym już oficerem dawno był, ale w obecnej pracy jako podoficer też nie narzekam

• 3 weeks later...
Napisano

Witam, nie będę zakładał nowego wątku i tutaj przedstawiam efekt zmagań z tym pojazdem.

konkurs_zps32803893.jpg

Mnie to cieszy.

zdjęcie wykonane przez jednego z organizatorów.

Napisano

Bardzo ładne "żelazko". Co prawda nie nasz wariant, ale nie zmienia to postaci, że ładne. Ja ze swoim BWP utknąłem w jakichś 80 procentach montażu i jak do tej pory brak ochoty na dalszą zabawę. Dokładnie podzielam Twoje zdanie w zamiłowaniu do pojazdów o nieznacznym brudzeniu. W BWP spędziłem grube setki godzin i naprawdę mało kiedy były wysmarowane. Kierowcy nawet na poligonie w przerwie w zajęciach kręcili się przy pojazdach i wyłamanymi kijami wyskrobywali i wystukiwali błoto skąd się tylko dało. Oczywiście taki wygląd pojazdu był jedynie na "taktykach", na szkoleniu ogniowym wozy były najczęściej czyściutkie.