Jakub W. Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 (edytowane) Jako że przy moim KT robiłem zimmerit chciał bym wam go przedstawić robienie go krok po kroku. lecz najpierw nieco historii : I. Historia zimmeritu 1.Przyczyny: W dniu ataku na rosję ( opr. Barbarossa ) , Wermacht spotkał się z dość poważnym problemem. Poczas walk niemieckich tanków z piechotą radziecką bądź z partyzantką, do niemieckich tanków były przyczepiane "miny magnetyczne" ( co ciekawe to Niemcy prowadzli prym w budowie tej bronii) . Radzieccy żołnierze (często na napojach odurzających) byli gotwi dla " Orderu Czerwonej Gwiazdy " (order ten dostawał każdy żołdak, który zniszczył czołg) poświęcić życie. Dlatego Niemcy zaczeli pracować nad oddzieleniem pancerza od miny. W 1943 . udało się - stworzyli masę zwaną zimmeritem. 2. Właściwości: Zimmeit był najprawdopodobniej mieszanką: Siarczan Baru, Octan Poliwinylu, Barwniku Ochra (dzięki czemu miał charakterystyczny kolor) , Siarczek Cynku i Włókna Drewnianego. Przed nałożeniem go miajsca gdzie ów zimm miał być nałożony (tzn. wszystkie powierzchnie pionowe i ukośne) malowano farbą antykorozyjną czyli tzw. miną. Sam zimmerit był nakładany specjalnym grzebieniem na pancerz. Masa schneła ponad tydzień. Schnięcie przyśpieszno często naświetlaniem pojazdu lampą lutowniczą. 3. Skutki i podsumowanie: Zimmerit był jednak zamiast całkiem anty-magnetyczny tylko a-magnetyczny, i nie zawsze przyczepiona mina odpadała od pojazdu. Mimo wszystko odkryto kilka jego zalet- świetnie maskował (zarówno z bliska jak i z daleka) pojazd, dzięki swojej matowości i chropowatości a połączony z kamuflarzem pojazd często był nawet słaobo widoczny z nieba. Zimm nakładano głównie na pojazdy: -Pz.kpfw. III -Pz.kpfw. IV -Panther -Tiger I -Konigs Tiger (prawie wszystkie henshele i wszystkie porshe) -Elefant -Sturmgeschütz III i Sturmgeschütz IV -Hetzer -Panzerjäger Nashorn Zimmerit używano w latach 1943 (pod koniec) - 1944 (na początku, w końcowej fazie wojny z powodu długości schnięcia zimmeritu, zrezygnowano z jego nakładania) 4. Mała galeria Wzory zimmeritu strona:http://www.panzerworld.net/ II.Zimmerit krok po kroku: 1.Potrzebne narzędzia i materiały: -Miliput -jakieś narządko choćby śrubokręt (im miejszy tym lepszy) -talk (posypka przeciwgrzybiczna do stóp ) -jako podstawkę najlebiej zastosować szkło 2. "produkcja Na szkło wysypujemy nieco talku, bez niego miliput będzie ci się do wszystkiego kleił. Wałeczek czy czym tam wałkujemy równierz pospujemy talkiem Pamiętać by wymieszać dokładnie oba składniki. Miliput rozwałkować do jak najcięszej warstwy. (niestety plaster miliputa jest słabo widoczny) Powierzchnie modelu przed nałożeniem modelu zwilrzyć lub jak to chce równierz podrapać, miliput należy mocno docisnoć, odciać nadmiar i przed nami "mozolna' praca. (W miejscu gdzie nam zimmerit niewyjdzie można zrobić odprysk) Po skończeniu zimmerit należy oczyścić z talku można zrobić też odpryski. Miliput twardnieje NA AMEN po jakiś trzech- dwóch godzinach. Potem można malować. Być może dodam jeszcze parę nowych sposbów, ale kolegów też do tego zapraszam Edytowane 20 Stycznia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Lepiej użyć Milliputa silver-grey. Tańszy i lepszy do tych zastosowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raddosnyy Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Niedługo będe robił Zimmerit w moim Tigerze także ta podpowiedx mi się bardzo przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Jest jeszcze metoda, że przyciska się w miejscach zimmeritu rozgrzany nad ogniem maciupci śrubokręt (nie próbowałem bo nie mam na czym i trochę to ryzykowne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
origami Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Fajny sposób W swoim tygrysku zrobiłem zimmerit korzystając z dwuskładnikowej masy modelarskiej oraz - eksperymentalnie - szpachlówki. Sam nie wiem, którą metodę wolę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 17 Września 2007 Share Napisano 17 Września 2007 Jest jeszcze metoda, że przyciska się w miejscach zimmeritu rozgrzany nad ogniem maciupci śrubokręt (nie próbowałem bo nie mam na czym i trochę to ryzykowne Mój znajomy własnie w ten sposób wykonywał zimmerit i musze przyznać, że efekt jest powalający. Jak dam rade, to poprosze żeby podesłał mi jakieś zdjęcia i wtedy je wstawie na forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 No to supcio Ja może zrobie zimmerit tą metodą (muszę jedynie mieć model ) no chyba że ktoś mnie uprzedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 Jako że przy moim KT robiłem zimmerit chciał bym wam go przedstawić robienie go krok po kroku . Potrzebne narzędzia i materiały: -Miliput -jakieś narządko coćby śrubokręt (im miejszy tym lepszy) -talk (posypka przeciwgrzybiczna do stóp ) -jako podstawkę najlebiej zastosować szkło Na szkło wysypujemy nieco talku, bez niego miliput będzie ci się do wszystkiego kleił. Wałeczek czy czym tam wałkujemy równierz pospujemy talkiem Pamiętać by wymieszać dokładnie oba składniki. Miliput rozwałkować do jak najcięszej warstwy. (niestety plaster miliputa jest słabo widoczny) Powierzchnie modelu przed nałożeniem modelu zwilrzyć lub jak to chce równierz podrapać, miliput należy mocno docisnoć, odciać nadmiar i przed nami "mozolna' praca. (W miejscu gdzie nam zimmerit niewyjdzie można zrobić odprysk) Po skończeniu zimmerit należy oczyścić z talku można zrobić też odpryski. Miliput twardnieje NA AMEN po jakiś trzech- dwóch godzinach. Potem można malować. a powiedz mi jak się na to nanosi farbę? Normalnie czy jakiś podłkad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 a powiedz mi jak się na to nanosi farbę? Normalnie czy jakiś podłkad? Nie musiałeś cytować tylu obrazków. Normalnie na milliput nanosi się farbę - nie wchłania, nie rozpuszcza się, jest twardy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 Po co tak zdjęcia powtarzasz, a tak apropo milliput ile kosztuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 18 Września 2007 Autor Share Napisano 18 Września 2007 To zależy jaki, od ok.30 -50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 Najlepszy do zimmeritu yellow-grey 21 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 18 Września 2007 Autor Share Napisano 18 Września 2007 O kurcze to w jakim modelarskim to kupywałeś ? Bo ja jak byłem to najtaszy był za 34 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Września 2007 Share Napisano 18 Września 2007 W jadarhobby.waw.pl jest po 21 zł chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Października 2007 Share Napisano 30 Października 2007 niematotamto, he he. w 72, to chyba inaczej sie nie da. W dodatku ta technika daje bardzo dobry efekt. Zimmerity robione na gorąco w 72 sa czasem lepsze niz te w 35 na zimno :-))).Ale trzeba przyznać,że te na zimno są poprawniejsze, bo nie "uszczuplają" modelu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Witam. No wszystko fajnie, tylko co do milliputa to proponuje zastosować ten najdrobniejszy ( SUPERFINE WHITE ) a co do samego odwzorowania zimmeritu polecam ten krótki filmik ... http://pl.youtube.com/watch?v=htW2NT9E9Ws Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 No ok, ale patrze na foty w necie i widzę, że zimmerit jest drobny, a nie tak jak w niektórych modelach 10-15 rzędów i koniec. Nie lepiej w milipucie zrobić te nacięcia ząbkami od zębatki z zapalniczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kpalek Napisano 26 Listopada 2007 Share Napisano 26 Listopada 2007 a co powiecie na gotowe zestawy zimmeritu np atak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 26 Listopada 2007 Share Napisano 26 Listopada 2007 a co powiecie na gotowe zestawy zimmeritu np atak? Witam. Dobra rzecz, tylko droga jak na jednorazowe zastosowanie. W wielu zestawach poza samymi płatami zimmeritu są dodatkowe jarzma, a nawet w przypadku któregoś zestawu do Tygrysa cała wieża ! Jednak jeżeli planujesz zrobić z zimmeritem kilka modeli to i tak proponuję milliputa i aplikator albo dłubanie śrubokrętem. Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Ja będę robił zimmerit na tygrysie Ausf E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi90R Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Prosze znalazlem metode dlubania zimeritu podgrzanym srubokretem http://www.professionalmodel.republika.pl/zimmmerit.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 To bardziej do moderatorów , proponuje to też podkleić bo post tłumaczy jak zrobić Zimmerit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Prosze znalazlem metode dlubania zimeritu podgrzanym srubokretemhttp://www.professionalmodel.republika.pl/zimmmerit.htm Na mojehobby.pl też to jest opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 ja chciałbym pochwalić Jakuba dlatgo że naprawde zrobił fajną historię i galerię bardzo mi się podobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio-jedi Napisano 20 Stycznia 2008 Share Napisano 20 Stycznia 2008 Szczerze mowiac metoda goracego srubokretu bardziej do mnie przemawia. Fakt - model bedzie odrobine "chudszy", ale przy zastosowaniu szpachlowki bedzie za to "za gruby". Jedno jest pewne - lepiej najpierw pocwiczyc na jakims zlomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi