Skocz do zawartości

Focke-Wulf Fw 190A-4-----> Zvezda 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Atakuję Was zestawem robionym prosto z pudełka. Malowanko pędzelkiem, delikatne ślady eksploatacji bez żadnych waloryzacji i upiększeń. Gdzieniegdzie lekkie potknięcia w postaci przygrubej warstwy farby. Kalki choć potraktowane odpowiednimi płynami to miejscami się świecą i nie chcą porządnie przylgnąć. Brak przewodu antenowego.

Samolocik przedstawia maszynę Fw-190A4 <+o, należącą do jednostki 12/Jagdgeschwader 1, która na jesieni 1942 roku stacjonowała w Munchen-Gladbach. Pilotem maszyny w tym czasie był Oblt. Gunther Witt. Lotnik ten w swojej karierze zdobył jedynie dwa zwycięstwa powietrzne:

09.06.1940 - Hawk-75A na południe od Rheims;

20.10.1940 - Spitfire nad Londynem;

Niestety, 8 lutego 1944 roku (w tym czasie Oblt. Witt służył w 7/JG1) roku podczas walki powietrznej z P-47 nad Luxemburgiem, jego Bf-109G-6 (biała 2, Wrk.nr.15406)

został trafiony, w skutek czego ranny pilot wyskoczył ze spadochronem. Na ziemi zabrano go do szpitala gdzie zmarł w wyniku odniesionych ran.

To tyle, teraz fotki;)

6ghapx.jpg

10gb3pj.jpg

20jmhdt.jpg

294jmdf.jpg

14lsw03.jpg

1zx84u0.jpg

o8hz52.jpg

24fi4gn.jpg

2yplsnl.jpg

24b3wjt.jpg

ok7psn.jpg

26449c5.jpg

152lr4l.jpg

Napisano

no i całkiem przyjemny model wyszedł !

taka mała dygresja...

po świetnym zestawie Bf-109F, gdy dowiedziałem się że Zvezda wypyszcza tą fokę pomyślałem - wreszcie będzie porządna krótkonosa foka w dobrej cenie! (jest świetna Tamyia ale swoje kosztuje) niestety modelik jest na sporo niższym poziomie niż 109tka... leży u mnie na półce i czeka na swoje 5 min, o ile 109tkę porównywano nawet z FineMolds (4-5 razy droższym!) to ta foczka odpada całkowicie w zestawieniu z Tamyią (oczywiście jest o niebo lepsza od foki Matchboxa ale po tym co Gwiazdka pokazała w 109 można było się spodziewać więcej...)

pozdrawiam!

Napisano
ta foczka odpada całkowicie w zestawieniu z Tamyią (oczywiście jest o niebo lepsza od foki Matchboxa ale po tym co Gwiazdka pokazała w 109 można było się spodziewać więcej...)

!

Jest coś mocno sknocone, czy pieszesz raczej o ogólnych wrażeniach? Gdybyś mógł sprecyzować zarzuty, to byłoby to korzystne, nie tylko dla mnie:)

Napisano

oczywiście już mówie co miałem na myśli;

to po kolei żeby było w miare obiektywnie (bo nie chodzi mi o ogólne zmarudzenie modelu:) ):

- bryła ogólnie jest ok, jeszcze poprzykładałem skrzydło i kadłub do planów i obrysy są w porządku

- irytujące uproszczenia, model wprawdzie jest zrobiony w koncepcji do złożenia bez kleju i to mogło by tłumaczyć pewne rozwiązania, ale np dźwignie składania podwozia uproszczone jak w A8 Academy, aż się prosi przeszczepić z A8 revella czy D9 Italeri (przy ogólnej knotowatości tego zestawu ten detal im się udał) albo zupełnie zaślepione wydechy z mocno uproszczonymi klapkami went. zaraz za wylotami... już pomijam że to zaślepienie jest tam troche za cienkie, a wystarczyłyby choćby dziury jak w starym revell-u

- pozioma powierzchnia zaraz za kokpitem nie dość że nie ma w ogóle detali to jeszcze przebiega tamtędy łączenie kokpitu z kadłubem (najlepiej podpatrzyć jak wygląda wanna kokpitu), revell mimo lat jest b.przyjemny a i nowy airfix choć prymitywniejszy od revella to coś tam jest, bo wydaje mi się jest to dość charakterystyczny detal fok

- w 109tce ogólnie powierzchnia płatowca miała dużo więcej finezji, dobre podziały, nitowania, śruby na panelach pod skrzydłami, imitacje zawiasów osłon silnika, może i przerysowana ale zaznaczona faktura powierzchni sterowych, tu uproszczenia - płasko, nudno, bez polotu.... Abominus ładnie złoszował dół (2 ostatnie fotki) to nawet coś tam widać ale i tak ogólnie ubogo...

- kokpit w 109tce jest super jak na model w tej cenie (jak w nowych airfixach - zero, mustang czy spit I) a tu prawie pustkowie... stary revell to przy tym poezja detalu...

- szkiełko - jak to u Zvezdy - super przejrzyste, mogło by być podzielone ale trzeba to wybaczyć koncepcji składania bezklejowego, ogólnie na plus, oczywiście ten punkt absolutnie miażdży revell-a

- brakuje paru detali które zauważą znający 190tki np. łącznik płyty pancernej (z zagłówkiem) z mniejszą płytą w osłonie kabiny (tam gdzie była kolejna rolka mechanizmu anteny) - ot pręcik od płyty w tył, praktycznie brak jakiejkolwiek imitacji silnika, przez te żaluzje coś tam jednak widać (i znów stary revell...), z jednej strony sprytnie z drugiej - aż za sprytnie poradzono sobie z mocowaniem wewnętrznych klapek podwozia - zupełnie eliminując wyloty łusek kadłubowych KM-ów, środkowa przegroda komory podwozia też do poprawki - choć na plus jej głębokość, faktura i patent z pokazanymi lufami KMów (prawdą jest że chyba nie ma zestawu w 72 który by dobrze odwzorowywał komory podwozia, nowy Airfixowy A8 jest tu małym wyjątkiem, może jeszcze Ta152 dragona - tam są dziury i imitacja tyłu silnika), oczywiście te detale (a właściwie ich brak) nie dyskwalifikują modelu, może początkującemu to nie zrobi różnicy ale już "średnio wtajemniczony" bądzie widział czego nie ma

Mnie ogólnie i tak cieszy pojawienie się tego modelu, wymienione przeze mnie "ułomności" zestawu oczywiście nie są nie do poprawienia (pewnie większość z nich jakoś poprzerabiam i poprawie), zniechęca jednak - tak jak wspominałem - duże uproszczenie,

a może kupując go niemal "w ciemno" zaraz po ukazaniu się miałem po prostu troche za bardzo wygórowane oczekiwania po b. pozytywnym odbiorze 109tki?

Napisano

Ładna foczka, gdy kleiłem 1:72 kilkanascie lat temu to zrobiłem takiego i tez malowałem pędzlem fajnie Ci wyszedł :spoko: