spiton Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Jak zwykle dawka niesamowitego mikromodelarstwa ,które budzi uśmiech na twarzy !! Torpeda niesamowita i szyny tez jak na 1/700 niesamowite !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Lutego 2014 Autor Share Napisano 20 Lutego 2014 ciemny po raz drugi: dojdzie jeszcze rdza w miejscach jasnych przetarć oraz miejscach standardowych Wykonałem tez dodatkowe japońskie autobusy wodne - motorowe łodzie 11m. kadłuby łodzi plastikowy - z jakiś pozostałości - ramka z Fujimi z wyfrezowanymi "flakami" z środka. Reszta z blaszek... w wersji krytej: oraz cabrio: dostaną jeszcze matowy lakier - mam nadzieję, że brązowe obijacze nie będą tak świecić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Lutego 2014 Autor Share Napisano 27 Lutego 2014 zapuściłem nieco łosza: to zardzewienie pod stanowiskiem kierowania artylerią 120mm już "osłabiłem" tak wyszły "dwieścietrójki": a tak sześćsetdziesiątki : malowanie pokazało wiele niedoróbek niestety takich jak gluty, krzywe relingi oraz inne ... w następnym projekcie jednak zastosuję jakiś podkład przed ostatecznym malowaniem... No i łańcuch też niestety przeskalowany - chociaż najmniejszy, jaki znalazłem. pozostał montaż całości ... oraz woda , której się boję jak ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Gragorz jesteś nieprawdopodobny !!!! Genialnie pomalowałeś burty. Kutry fantastyczne. Odbijacze na nich zarąbiste. I ogólnie super !! Namawiał bym cie, skoro sobie tak odważnie poczynasz z burtami, na cieniowanie szarych powierzchni, za pomocą mocno rozcieńczonej farby o kilka tonów jaśniejszej i o kilka tonów ciemniejszej. Nakładanej małym pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Lutego 2014 Autor Share Napisano 27 Lutego 2014 dzięki! jeszcze mam w planie pokryć całość lakierem mat lub satyna w celu zabezpieczenia i spróbować suchy pędzel -jasny właśnie i nieco ciemniejszy.... Nigdy tego nie robiłem. Mm nadzieję, że jak coś sp.....ę - to da się zmyć - reszta spod lakieru nie popłynie. Myślałem o suchym pędzlu z użyciem rozcieńczonych olei... czy to poprawne myślenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 dzięki!jeszcze mam w planie pokryć całość lakierem mat lub satyna w celu zabezpieczenia i spróbować suchy pędzel -jasny właśnie i nieco ciemniejszy.... Nigdy tego nie robiłem. Mm nadzieję, że jak coś sp.....ę - to da się zmyć - reszta spod lakieru nie popłynie. Myślałem o suchym pędzlu z użyciem rozcieńczonych olei... czy to poprawne myślenie ? Wiesz,że o wiele łatwiej jest przesadzić w ogólnie pojętym brudzeniem,łoszem itp niż zachować umiar... Po za tym zazwyczaj jak już nakładasz cały "syf" i wydaje się Tobie,że właśnie teraz jest ok to zazwyczaj jest już za dużo "syfu" To,że są na forum zwolennicy nieskrępowanego i twórczego brudzenia to nie oznacza,że zwalnia Cię to z obiektywnego spojrzenia na takowe harce ;-)...Teraz to Spiton wtrąci swoje trzy grosze........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Trzy grosze : Skala ma swoje prawa. Ja stosowałem z premedytacją techniki mokre. Mocno rozcieńczone humbrole. Są w stosunku do olei bardziej precyzyjne. Nie robią niespodzianek. Ale najlepiej jest poeksperymentować, na jakimś starym modelu ,-)) Oleje są lepsze do do rozmytych plam, ale strasznie długo schną i wymagają utrwalenia bezbarwnym akrylem. Dlatego zdecydowanie polecam rozcieńczone emalie. Dają najsubtelniejsze efekty, i nie ryzykuje się demolki detalu. Spiton Ci to mówi ,-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 27 Lutego 2014 Autor Share Napisano 27 Lutego 2014 taaak... jak widzisz, że jest dobrze to znaczy, że już za dużo... cieniowanie dużych powierzchni bardzo uplastycznia model. Po prawdzie to burty nigdy nie były szare i brudne w zakamarkach - tak jak je robimy... zazwyczaj były to różne odcienie szarości, domalunki, odpadki idt. IJN Furutaka - próby prędkości po rekonstrukcji, kwiecien-maj 1939 Ciężko do wykonać - jak próbuję cieniować to widać już ziarna pigmentu... i nici z łagodnych zmian kolorów czy też tonów.... Sebastian - dzięki za podpowiedź - pobawię się jeszcze emaliowanymi cieniami... póki co : pokład pobrudzony: specjalnie w miejscach kominów jest więcej nieco: a tak się pobrudziły łańcuchy: zastanawiam się, czy nie powinny być czarno-zdarte plus rdza... złoszowałem też delikatnie samoloty: spróbuję je jeszcze "odrapać" do metalu... łódki już mniej "świecą" ale jeszcze jedna warstewka lakieru mat będzie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Lutego 2014 Share Napisano 28 Lutego 2014 Wrzucam tu zdjęcia mojego wraka. Wiem, że to wrak, ale intencją jest pokazanie, że takie malowanie to niezła frajda.Grzegorz to o tym wie ,-)) Burty Kako wymalował po mistrzowsku ! W tym moim wraku kontrast jest potężny, a na fotach Czarno-Białych wygląda dosyć przekonująco. Malowane oczywiście rozcieńczonymi humbrolami ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 a tak się pobrudziły łańcuchy: Trochę za duży ten łańcuch. Przy pierwszym ruchu zablokuje się w kluzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 Tak będzie niestety... więc może nie będę nim kręcił... Nie znam mniejszego, a fototrawiony - jak lubię blaszki - w ogóle mi się nie podoba. Spiton - próbowałem z emaliami - ale albo miałem stare Humbrole (są nieco stare - pewnie 4 lata mają) albo coś robiłem nie tak. Cieniowanie kolorami nie wyszło - wyszedł pigment z farby.... Spróbuję z jakimiś nowymi emaliami... Stocznia pracuje - nad drobiazgami, które pochłaniają niebywałą ilość czasu. Wyposażenie czarne (polery oraz wytwornice zasłony dymnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Pigment z farby wyszedł, bo za krótko farbka mieszana była. Humbrol matowy zleżały trzeba co najmniej 10 minut mieszać. Co najmniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Zdążysz ?? ja właśnie relingi kleję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 Zdążysz ?? obawiam się, że nie... relingi wprawdzie już mam Ale jeszcze sporo przede mną. Stan Prac na dziś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Marca 2014 Super Moderator Share Napisano 3 Marca 2014 Czy magazyny torpedowe na pokładzie nie powinny być nieco pod kątem względem osi okrętu tak, by miały szansę być w jednej linii z wieżami torpedowymi, po ich delikatnym obróceniu w celu załadowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Są w jednej linii. Prawoburtowa wyrzutnia jest właśnie w pozycji do ładowania torped.... Może zdjęcie nieco przekłamuje z powodu perspektywy. Na krążownikach typu Kako magazyny były równoległe do linii wzdłużnej okrętu. Ładowanie odbywało się w takim ustawieniu jak na prawej burcie. Na typie Aoba podobnie. Skośne magazyny miały głownie niszczyciele z powodu ładowania z jednego magazynu położonego niesymetrycznie lub dwóch rozdzielonych magazynów po obu burtach. Edytowane 3 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Zdążysz ?? obawiam się, że nie... relingi wprawdzie już mam Napieraj,może się uda, jeszcze dwa tyg. Nie chcesz chyba żebym musiał do Wrocka się fatygować dwa tyg później ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 zapraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Marca 2014 Autor Share Napisano 4 Marca 2014 (edytowane) Walka z wyposażaniem Kako trwa.... Pokład rufowy prawie gotowy: dziobowy też prawie...: pozdrawiam Grzegorz Edytowane 5 Marca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Marca 2014 Share Napisano 4 Marca 2014 Czysta rozkosz szkutnicza ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agillus68 Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 Gdzie kupiles taki maly lancuszek? Koncze moja pierwsza 700tke (USS Washington) i niestety musialem przykleic z blaszki. Nie podoba mi sie i chce go wymienic. Mam nadzieje, ze zdaze z modelem do Bytomia. Pozdrawiam Agillus68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 Perwersyjny detal....aż ciary mnie przeszły ;-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 Ja pier... , zwyczajnie brak słów... kopara opada do samej ziemi Szacun panie kolego, aż boję się pomyśleć co z Kirishimą będziesz wyprawiał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Marca 2014 Autor Share Napisano 6 Marca 2014 dzięki Panowie... Gdzie kupiles taki maly lancuszek? Koncze moja pierwsza 700tke (USS Washington) i niestety musialem przykleic z blaszki. Nie podoba mi sie i chce go wymienic. Mam nadzieje, ze zdaze z modelem do Bytomia. Pozdrawiam Agillus68 Łancuszki nabylem droga kupna gdzies na Wschodzie. Chyba na hobbyeasy.com Firmy artworks: http://www.freetimehobbies.com/AW60001/ .... aż boję się pomyśleć co z Kirishimą będziesz wyprawiał Pozdrawiam postaram się nieco lepiej ją ulepić właśnie kończę blaszkę z pagodą główną.... ____________________________ Dziś walki z Kako ciąg dalszy - niniejszym raportuje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 To co pokazujesz nie mieści się w pale !! I sposób w jaki ten model obrasta teraz detalem naprawdę zachwyca !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi