Jump to content

IS-3 RODEN 1-72

spiton
 Share

Recommended Posts

Primo: zmień zdjęcia na jakieś dobrze naświetlone, gdyż teraz ciężko cokolwiek o modelu powiedzieć.

Secundo: odnoszę wrażenie (może to wina zdjęć) że koła są zbyt czerwone.

Tertio: rdzawe zacieki Przy uchwytach na wieży są wg mnie zbyt rdzawe (bardzo się odcinają od reszty).

Witam

1.Wiem że na tych zdjęciach mało widać, ale wydaje mi się, że mają "efektowne" naturalne oświetlenie :-))

2.Co do reszty to masz racje.

3.To co mnie w tym modelu bawiło to:

faktura wieży

uchwyty desantowe

ułożenie gąsek na kółkach podtrzymujących

da229195fca92eb4.jpg

tutaj lepiej widać "prawdę" o tym modeliku

No i znowu racja.

Gąski w tym modelu są dosyć płaskie,z kiepsko zaznaczoną strukturą ogniw, a ja nie potrafiłem sobie z tym dać rady.

Pigmenty były :-)

Ale był to mój debiut pigmentowy co chyba widać :-)

Witam

Dzięki za krytykę

1.Połozyłem jeszcze jedną warstwę waschu,poprawiłem rdze,zrobiłem zacieki przy dodatkowych zbiornikach

2. co do koloru.Czytałem,że w zsrr malowano czołgi farbą zieloną, ale jej odcieni było kilka.Zatem wcieliłem sie w człowieka radzieckiego i pomalowałem czołg pierwszą z brzegu.I tak kilka warstw "brudu" zmieniły pierwotny kolor.

3.Co do gasienic na przednim pancerzu.Widziałem zdjęcia, na których były one pomalowane na zielono i mocno skorodowane.Jako,że czołg w tym malowaniu głównie walczył na defiladach,pomyślałem,że pewnie dużo egzemplarzy ma dla "porządku"pomalowane ogniwka na zielono.

4.tak wygląda po liftingu

ce64ae26594cecde.jpg

2. co do koloru.Czytałem,że w zsrr malowano czołgi farbą zieloną, ale jej odcieni było kilka.

Odcieni zieleni było tyle ile fabryk i warsztatów polowych. Co prawda istniały odgórne przepisy, ale w rzeczywistości Rosjanie paćkali swoje czołgi pierwszym lepszym odcieniem zieleni bądź oliwki jaki mieli w danej chwili pod ręką.