Skocz do zawartości

Panzer II Ausf. F 1:35

andrzejon26

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A część tej dywizji walczyła w ramach Afrika Korps, także kolega żadnego błędu nie popełnił w kwestii umiejscowienia dywizji.

A masz na to jakiś papier??tzn foto?rysunek?Bo osobiście nie spotkałem się z "misiem" w Afryce..

Osobiście sugerowałem się instrukcją, nie sprawdzałem dokładnie czy akurat czołg z czerwonym misiem walczył w Afryce. Zapewne bardziej by pasowała duża, czerwona, rzymska cyfra II. Teraz już nie będę zmieniał (kalkomania jest już polakierowana i zwashowana). Obecnie próbuję robić zacieki suchymi pastelami ale niestety nie wychodzą mi, musiałem je zmyć. Muszę dokupić farby dla plastyków, nimi już robiłem zacieki i wychodziły mi o wiele lepiej.

A tutaj taka mała fotka z misiem, oczywiście jest to model (nie mój) i nie można uznać tego za dowód, że takowy czołg istniał.

Zdjęcie 1

Panzer%2520II.jpg

3.DPanc.

2-gi wariant herbu dywizyjnego

Gwoli ścisłości niedźwiedź jest prawie identyczny z tym jaki był używany jako znak w 4 Dywizji Pancernej przez 35 Pułk Pancerny.

Miś z 3 Dywizji Pancernej jako symbol był mniejszy i malowany był na białej tarczy oraz miał inny układ przednich łap (obydwie łapy do przodu, tu jest jedna nad łbem jak do ataku)

4 Dyw. Pancerna nie miała nigdy nic wspólnego z Afryką

pziii_140.jpg

Wczoraj troszkę się pomęczyłem w nocy i złożyłem te moje dwa potworki do kupy. Wszystkie koła (nie licząc tych zapasowych) są nie przyklejone więc na zdjęciach i w rzeczywistości też są krzywo zamocowane. Wykonałem zacieki, mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu, nie chciałem z nimi przesadzić w końcu mają być na pustyni a tam często nie pada. Musze jeszcze przybrudzić koła i gąski oraz trochę zawieszenie i wannę. Spróbuję to wykonać pigmentami ale to dopiero jak będzie gotowa podstawka żeby jedno i drugie było spójne kolorystycznie. I teraz kolejne pytanie: czy lakierować teraz matem przed kurzeniem pigmentami czy się wstrzymać i polakierować jak już będzie kurzenie pigmentem z dodatkiem fixera (inaczej wydaje mi się, że zdmuchnę pigment podczas malowania aerografem). Czerwony misiek nie jest już widoczny co nie znaczy, że go tam nie ma...

A oto zdjęcia moich nocnych wypocin:

Zdjęcie 1

P1030031.JPG

Zdjęcie 2

P1030030.JPG

Zdjęcie 3

P1030029.JPG

Zdjęcie 4

P1030028.JPG

Zdjęcie 5

P1030027.JPG

Tak przyglądając się z rana na zdjęcia doszedłem do wniosku, że bede jeszcze musiał nałożyć czarnego washa na łopaty i młotek oraz dostrzegłem brak kanistrów.

Enten - chodzi Ci o ten "chełm"...

P1030052.JPG

Bazylms - zbliżenia, proszę bardzo. Niestety nie umiem jeszcze robić większych zbliżeń, obraz przy większym zbliżeniu rozmazuje się.

Zdjęcie 1

P1030070.JPG

Zdjęcie 2

P1030068.JPG

Zdjęcie 3

P1030062.JPG

Zdjęcie 4

P1030057.JPG

Kanistry cały czas się produkują...

Desaxe - co do brudzenia - kurzenia to zrobię to pigmentami ale dopiero jak zrobię podstawkę ( viewtopic.php?f=90&t=41490 ) żeby wszystko było zgrane kolorystycznie będę musiał dobrać odpowiedni pigment sam jeszcze nie wiem jaki.

Mierzu - "Esdek" ma jeszcze nie przyklejone koła, są tylko tak przymierzone na sucho i nie trzymają się jak powinny.

Bazylms - nadal się uczę obsługi aparatu, człowiek uczy się całe życie...

Enten - następny jest w kolejce Stug IV zacząłem go dawno temu i ciągle coś odwleka jego budowę: ( viewtopic.php?f=87&t=39456 )

Nareszcie znalazłem troszkę czasu żeby coś podłubać przy pazer-ku. Zrobiłem w końcu kurzenie pigmentami. Oceńcie sami czy już wystarczy, czy może coś poprawić. Co do robienia zdjęć to chyba nigdy się nie nauczę

Zdjęcie 1

P1030136.JPG

Zdjęcie 2

P1030135.JPG

Zdjęcie 3

P1030137.JPG

Zdjęcie 4

P1030150.JPG

Zdjęcie 5

P1030152.JPG

Model nie jest jeszcze polakierowany więc można pigmenty jeszcze poprawić. Po obejrzeniu zdjęć na pewno wyczyszczę bandaże kół z pigmentów.

Poprawiłem troszkę pigmenty, wydawało mi się, że w niektórych miejscach było go za dużo lub były za duże grudki. Co do śladów na dodatkowym ekwipunku to chyba dam sobie już spokój bo nie znam sposobu innego niż rozklejenie, szlifowanie i ponowne malowanie i brudzenie modelu - ekwipunku (plecaki malowałem dorabianym kolorem więc na pewno nie trafię drugi raz z odcieniem). To dobra nauczka na przyszłość żeby dokładniej przyglądać się detalom.