Skocz do zawartości

280mm K5(E) Leopold/Robert German Railroad Gun 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Planuję tego potwora pomalować w trójbarwny kamuflaż. Tak jak na tym zdjęciu

anzio_annie_3_165.jpg

Pojawił się problem. Malowałem Pactrą A104 Dunkelgelb 1943 rozrzedzoną Pactrą A0 (rozcieńczalnikiem), ale zdjęcia wyszły tak :

Panorama.jpg

Czy tak wygląda prawidłowy Dunkelgelb 1943 RAL 7028 ? Bo jakoś tak wyszedł mi kolor oliwkowy. To samo wychodzi z farbą Italeri 4796AP.

Macie jakieś propozycje co do farb akrylowych o prawidłowym odcieniu RAL 7028? Maluję aerografem.

P.S. Kupię to

http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=10706

FOSCO_Paint_WHDunkelGelb_1.jpg

Mam pytanie. Gdzie na tym zdjęciu widzisz kamuflaż trójbarwny?

Malowanie tej armaty dokładnie o nazwie "Robert" to baza ciemnoszara, z wężykami w kolorze dunkelgelb nie przykrywającymi oznaczeń w kolorze białym na szarym tle. Działa te nie miały trójkolorowego kamuflażu (to tylko wymysł amerykanów w muzeum). Podobnie malowany jest "Leopold". tylko bardziej dokładnie pokryty jest kolorem dunkelgelb (lub podobnym).

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 156
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dzięki za interesujące info. Mam prośbę, podaj mi źródło tych informacji, bo jakoś szukałem i nie znalazłem. A bardzo się przyda, bo to uprościłoby mi całą pracę.

Napisano
Dzięki za interesujące info. Mam prośbę, podaj mi źródło tych informacji, bo jakoś szukałem i nie znalazłem. A bardzo się przyda, bo to uprościłoby mi całą pracę.

Tu masz wszystko o tej armacie i innych kolejowych działach.

http://www.one35th.com/model/k5/k5_frme.htm

Napisano

Nie ma sprawy sam mam tą armatę z Trumpetera 1:35 i czeka na sklejenie. Ale to po skończeniu lokomotywy Ty2 tej z podpisu.

Napisano

Zanim zacznę składać dalej model to najpierw trzeba pomalować elementy, do których nie za bardzo będzie dostęp. Dotyczy to wnętrza komory, elementów mocowania działa i samego działa.

Kolorem bazowym jest farba Vallejo Model Air 71056 (RAL 7021).

Zdjęcia robione dzisiaj na dworze, łapałem moment, kiedy nie padał deszcz. Dlatego nie ma żadnych białych kartek i tego typu innych zabiegów.

Cała długość tego elementu to ok. 620 mm

20150117_095415.jpg

20150117_095600.jpg

20150117_095630.jpg

Powoli prace idą do przodu.