HK1885 Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Pierwszy z Griffonem już za mną to czas na kolejną bestię. Spiteful prosto z pudełka, dodatków ani przeróbek nie planuję. Nigdy nie miałem do czynienia z żadnym Trumpeterem więc ten producent to dla mnie nowość. Poza twardym i kruchym plastikiem uwag nie mam. Kokpit do specjalnie wydumanych nie należy, a pod zamkniętą owiewką i tak będzie zaledwie widać, że coś jest. Do usunięcia szew po łączeniu form, ale ponieważ owiewka jest pancerna to jest co zdzierać. Taki szybki modelik jeszcze na przedświęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Spiteful to już nie to samo co Spitfire, ale popatrzę Jakiś oryginalny mundurek dostanie, czy standard? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Zasiadam i podpatruję ciekawa konstrukcja i nawet ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2013 Wczoraj zaczęte: znowu za 9 lat Przewiduję trochę szybciej. Jakiś oryginalny mundurek dostanie, czy standard? Standard, chociaż jakbym zrobił holenderskiego albo Fina też byłoby dobrze. Ten model jest trochę umowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Zaczyna nabierać kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 No i gotowy... Skończę XII-kę i zaczynam malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 4 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2014 W ramach odpoczynku od Sejbra. Najpierw sreberko Gunze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2014 ... a potem preszejding - Tamiya XF-63 i XF-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Kołpak i pas na kadłubie w kolorze Sky (Tamiya XF-21): Nie wiem dlaczego Trumpeter każe malować na biało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 6 Kwietnia 2014 Share Napisano 6 Kwietnia 2014 Przy kolejnym modelu w 1:48 będę próbował porobić taki fajny pre-shading i rozjaśnienia jak u Ciebie niestety mój aero nie ogarnia takich cienkich kresek, chyba pora go wymienić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Przy kolejnym modelu w 1:48 będę próbował porobić taki fajny pre-shading i rozjaśnienia jak u Ciebie Próbuj próbuj, inaczej nigdy się nie dowiesz. Nurtuuje mnie pytanie - Trumpeter sugeruje malowanie goleni, wewnętrznych części pokryw podwozia i całego oprzyrządowania i wnęk na srebrno podczas kiedy na zdjęciu ewidentnie widzę MSG. No i pytanie - czy wnętrze komór nie powinno być też w MSG? Nie udało mi się znaleźć żadnych zdjęć, które by pokazywały wnętrze bezpośrednio - kto ma jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Spód zrobiony na szaro. Gunze H 306 + rozjaśnienia z bardzo mocno rozcieńczonego białego. Wcześniej próbowałem rozjaśniać mieszanką bazy i białego ale wychodziło to mdło. Ponieważ w XIV-ce wszystko mi zgasło po kolejnych warstwach lakierów i washa tym razem pojechałem bardziej kontrastowo, żeby efekt był widoczny na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Efekt świetny ciekawe jak wyjdzie na grzbiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 13 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Efekty dzisiejszego dnia - natrysnąłem cienką warstwę DG. Najpierw próbowałem z ręki pomalować, nie szło mi za specjalnie. Okleiłem zatem górę wałeczkami z patafixu, zaznaczyłem podziały kolorów i teraz czeka mnie pracowite wypełnianie panel po panelu. ciekawe jak wyjdzie na grzbiecie Jestem dobrEJ myśli, póki co muszę zamalować zbyt intensywny preszejding. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 13 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Wmalowałem DG i zmarmurkowałem przy pomocy żóltej farby. Potem z ręki OG i marmurkowanie białym. No i w zasadzie gotowe. Jeśli chodzi o wrażenia z malowanie gunziakami to jednak lepiej się nimi maluje od Tamiyi. Jeśli miałbym zrobić jakikolwiek ranking to najpierw Gunze H, potem Tamiya, a potem długo długo nic i... MM autentyki, ale rozcieńczane leveling thinnerem Gunze. Nie malowałem jeszcze Gunze C, ale zmiana w rankingu może być co najwyżej kosmetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Ciekawy efekt malarski zerkam z zaciekawieniem w oczekiwaniu na finałowe malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Ciekawie sobie poczynasz. Zobaczymy dalej. Wmalowałem DG i zmarmurkowałem przy pomocy żóltej farby. ..zielone wolę bełtać z piaskowymi, wtedy nie wychodzi taki trawiasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Nieźle Będziesz jeszcze czymś "psikał" czy tylko przygotowanie pod kalki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Finalnie po poprawkach: zielone wolę bełtać z piaskowymi, wtedy nie wychodzi taki trawiasty. Mam już koncepcję na Spitfajera i będzie trochę inaczej. Będziesz jeszcze czymś "psikał" czy tylko przygotowanie pod kalki ? Bazę zostawiam jak jest, błysk, kalki, znowu błysk i potem oleje. Zobaczę jak kontrasty będą się zmniejszać przy dalszych pracach. W XIV byłem zachowawczy i poza spodem większość efektów jest ledwo widoczna, tutaj chcę zobaczyć jak w praktyce kolejne etapy wpływają na bazę. zerkam z zaciekawieniem w oczekiwaniu na finałowe malowanie Powiem Ci w sekrecie, że ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Ale ten spitful miał ogromne chłodnice !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Oglądam z ciekawością bo za jakiś czas czeka mnie malowanie RAF w tych kolorach, może coś z plagiatuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Ale ten spitful miał ogromne chłodnice !! Ciekawe czy żaluzje chłodnicy działały jak klapy bo te skrzydłowe strasznie malutkie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Ale ten spitful miał ogromne chłodnice !! Ciekawe czy żaluzje chłodnicy działały jak klapy bo te skrzydłowe strasznie malutkie, dokładnie to mnie zaciekawiło. Pewnie tak. W każdym razie chłodnice w tym samolocie nie urzekają. Nauczyli sie konstruktorzy z Supermarine robić takie pudła już MK 9. I tak już im zostało. Zero wyrafinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 16 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Ciekawe czy żaluzje chłodnicy działały jak klapy bo te skrzydłowe strasznie malutkie Zapewne, biorąc pod uwagę rozmiary żaluzji i klap skrzydłowych. W każdym razie chłodnice w tym samolocie nie urzekają. Nauczyli sie konstruktorzy z Supermarine robić takie pudła już MK 9. I tak już im zostało. Zero wyrafinowania. Kojarzę, że tak zaprojektowana chłodnica generuje dodatkowy ciąg, przewyższający opór aerodynamiczny samej chłodnicy. Meredith effect się to nazywa czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 1 Maja 2014 Autor Share Napisano 1 Maja 2014 Hmm... pierwsze podejście do kalek jakoś tak mało efektywne. Tak to jest jak się człowiek bierze za jakąkolwiek robotę pierwszego maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi