damien77 Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 Nie uszkodzi sie , iglica jest oslonieta dodatkowo.Ale palcem tego nie zrobisz , ja owijam chusteczka i zaciskam w dloni. Cytuj
Solo Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 Jak Wy płuczecie w ten sposób aerograf? Pytam na serio, bo ja regularnie zatykam dysze i 2-3 już uszkodziłem czyszcząc, więc pewnie źle dbam o mojego Ultra. Z reguły czyszczę go po pracy przepłukując acetonem, po prostu wypsikując go. Należy robić coś jeszcze? Cytuj
Solo Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 To robię raz na kilka dni i czyszczę kanał przelotowy wyciorem. Chodzi mi bardziej o czyszczenie dyszy, czy jeszcze coś warto robić. Cytuj
Solo Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 Zatkanie palcem Ultra jest kłopotliwe, bo głowica ma 4 duże otwory z boku, wiec trzeba by jakoś to objąć, bądź zatkać dookoła głowicę chusteczką, żeby uzyskać efekt. Ale to jest dobra metoda, bo może dzięki temu uda mi się oczyścić czubek dyszy. Bodaj w poniedziałek straciłem już drugą dyszę w przeciągu kilku miesięcy, bo igła nie mogła przejść przez otwór, zatkany, jak się okazało, jakimś gęstym świństwem. Widać resztki farby musiały się tam zbierać aż zatkało się. Cytuj
PiotrL Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 Wystarczy lekko odkręcic głowicę. Efekt ten sam co przy zatkaniu dyszy palcem... Cytuj
Solo Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 Racja, potwierdzam. Tylko trzeba bardzo ostrożnie płukać, bo strasznie pryska na wszystkie strony. Cytuj
KrzychuP Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 Panowie nie używajcie do czyszczenia acetonu.Rozpuszczalnik wamodu wystarczy inaczej mogą wam strzelić uszczelki(oringi)ja swojego Badgera jeszcze nie rozkręcałem nie wiem jak Ultra. Cytuj
KrzychuP Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 Ja staram się żeby farba nie zdążyła skrzepnąć, wlewam do zbiorniczka wodę destylowaną i psikam aż cała przejdzie przez aerograf. Jeszcze mi się nie udało zatkać dyszy a aero nie rozbierałem już od lipca raz na jakiś czas trzeba go sumiennie wyczyścić ja starego dobrego TG-180 rozbierałem,każdą część czyściłem osobno a potem siup do wódy(spirytus techniczny). Cytuj
Solo Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 Panowie nie używajcie do czyszczenia acetonu.Rozpuszczalnik wamodu wystarczy inaczej mogą wam strzelić uszczelki(oringi)ja swojego Badgera jeszcze nie rozkręcałem nie wiem jak Ultra. W Ultra nie ma uszczelki. Tzn. jest (jak się zakupi jako część zamienną) i faktycznie, pod wpływem acetonu łatwo ją zniszczyć, bo się robi bardzo miękka (po odparowaniu wraca do naturalnego stanu), ale... aerograf doskonale pracuje i bez tej uszczelki. Cytuj
Czesio Napisano 5 Grudnia 2013 Napisano 5 Grudnia 2013 Uszczelki są teflonowe i aceton nie robi na nich żadnego wrażenia. Mój paten na bąbelki to namoczenie pałeczki higienicznej w acetonie, potem delikatnie nabijam ją od przodu na iglicę i puszczam powietrze bo lekkim odciągnięciu do tyłu. potem wystarczy tylko przekręcić i już mamy przy okazji wyczyszczoną zakrętkę ;) Zakrętki na polecam odkręcać, bo uszczelka brudzi się farbą i nieraz puszcza powietrze razem z zawartością zbiorniczka wprost na naszą twarz i wszystko wokół Cytuj
KrzychuP Napisano 6 Grudnia 2013 Napisano 6 Grudnia 2013 Uszczelka jest tyle, że teflonowa. ach... tego nie wiedziałem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi