Skocz do zawartości

Czyszczenie aerografu H&S ultra

damien77

Rekomendowane odpowiedzi

Jak Wy płuczecie w ten sposób aerograf?

Pytam na serio, bo ja regularnie zatykam dysze i 2-3 już uszkodziłem czyszcząc, więc pewnie źle dbam o mojego Ultra.

Z reguły czyszczę go po pracy przepłukując acetonem, po prostu wypsikując go.

Należy robić coś jeszcze?

Zatkanie palcem Ultra jest kłopotliwe, bo głowica ma 4 duże otwory z boku, wiec trzeba by jakoś to objąć, bądź zatkać dookoła głowicę chusteczką, żeby uzyskać efekt.

Ale to jest dobra metoda, bo może dzięki temu uda mi się oczyścić czubek dyszy. Bodaj w poniedziałek straciłem już drugą dyszę w przeciągu kilku miesięcy, bo igła nie mogła przejść przez otwór, zatkany, jak się okazało, jakimś gęstym świństwem. Widać resztki farby musiały się tam zbierać aż zatkało się.

Ja staram się żeby farba nie zdążyła skrzepnąć, wlewam do zbiorniczka wodę destylowaną i psikam aż cała przejdzie przez aerograf. Jeszcze mi się nie udało zatkać dyszy a aero nie rozbierałem już od lipca

raz na jakiś czas trzeba go sumiennie wyczyścić ja starego dobrego TG-180 rozbierałem,każdą część czyściłem osobno a potem siup do wódy(spirytus techniczny).

Panowie nie używajcie do czyszczenia acetonu.Rozpuszczalnik wamodu wystarczy inaczej mogą wam strzelić uszczelki(oringi)ja swojego Badgera jeszcze nie rozkręcałem nie wiem jak Ultra.

W Ultra nie ma uszczelki.

Tzn. jest (jak się zakupi jako część zamienną) i faktycznie, pod wpływem acetonu łatwo ją zniszczyć, bo się robi bardzo miękka (po odparowaniu wraca do naturalnego stanu), ale... aerograf doskonale pracuje i bez tej uszczelki.

Uszczelki są teflonowe i aceton nie robi na nich żadnego wrażenia. Mój paten na bąbelki to namoczenie pałeczki higienicznej w acetonie, potem delikatnie nabijam ją od przodu na iglicę i puszczam powietrze bo lekkim odciągnięciu do tyłu. potem wystarczy tylko przekręcić i już mamy przy okazji wyczyszczoną zakrętkę ;) Zakrętki na polecam odkręcać, bo uszczelka brudzi się farbą i nieraz puszcza powietrze razem z zawartością zbiorniczka wprost na naszą twarz i wszystko wokół