grzechuu1 Napisano 2 Lutego 2008 Napisano 2 Lutego 2008 Mnie bardzo interesuje pozdrawiam grzechuu1 Cytuj
Mariusz Napisano 2 Lutego 2008 Napisano 2 Lutego 2008 nie no fajnie wygląda ta prycza tylko te figurki troche nie bardzo powodzenia Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 4 Lutego 2008 Autor Super Moderator Napisano 4 Lutego 2008 Witam. Dzisiaj wykonałem kolejną pryczę. Pozostala tylko jeszcze jedna, po czym zostaną pomalowane i wniesione do schronu. Cytuj
Mariusz Napisano 4 Lutego 2008 Napisano 4 Lutego 2008 o hoho bardzo fajnie to wygląda ciekawy będzie efekt stojących prycz w schronie powodzniea Cytuj
Wicio1d Napisano 4 Lutego 2008 Napisano 4 Lutego 2008 Bardzo ładne prycze, a czy dasz jakieś materace i koce?? Bo chyba pomieszczenia sypialne a w szczególności prycze były w coś takiego wyposażane?? Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 4 Lutego 2008 Autor Super Moderator Napisano 4 Lutego 2008 Bardzo ładne prycze, a czy dasz jakieś materace i koce?? Tak wykonam materace i koce. Choć nie wiem, czy nie wykonać kilku materacy złożonych w pół i kocy w kostkę złożonych. Cytuj
rtoipmodest Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 Projekt zaiste monumentalny Ja gustuję taczej w mniejszych formach. Zamiarujesz użyć tych paskudnych gumiaków? Jeśli tak to pamiętaj, że nasi nie mieli bronii z optyką - to wybitny babol producenta Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 5 Lutego 2008 Autor Super Moderator Napisano 5 Lutego 2008 No wiesz nie posiadam innych żołnierzy, a wszyscy będą w środku i będą mało widoczni. A na tych żołnierzach, to nawet nadlewek nie mogę dobrze zeszlifować, ponieważ guma się odkształca. Cytuj
Wicio1d Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 rtoipmodest, aleś mnie podbudował. Miałem użyć te figurki do budowy makiety kolejowej. Chyba, że znasz jakieś inne firmy produkujących figurki polskich żołnierzy z września '39??? Cytuj
rtoipmodest Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 Ja nie cierpię gumiaków i jeszcze się nie zniżyłem do ich użycia. Jeśli nie robi się okresu napoleońskiego czy wcześniejszych epok to można prawie wszystko zrobić z Preiserów. Jest taki kolo Patric Lapalu (na Missing Links), który wszystkich robi z Preiserów. Polaków szczególnie łatwo przez podobieństwo w broni i ekwipunku. Największy problem to hełm wz. 31 i trzewiki. Jeśli te Haty są OK to można odlać sobie hełmiki samemu (gumiak jako master). Trzeba jeszcze usunąć plisy z kieszeni i gotowe. A najlepiej zrobiś takich luzaków jak moi przy schronie - rogatywki są banane do zrobienia. Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 5 Lutego 2008 Autor Super Moderator Napisano 5 Lutego 2008 Kiedyś pytałem o żołnierzy polskich z roku 39, to podali mi właśne ten zestaw i go kupiłem. nie wiedziałem, że to gumowy zestaw. A w mojej pracy nie zrobię luzaków ponieważ, moi będą w trakcie walki w szczelnie zamkniętym schronie. Co innego jak by było przed walką ale to też nie możliwe ponieważ, zostali zaskoczeni, natomiast po walce zabrano ich do niewoli. Cytuj
ZzB Napisano 6 Lutego 2008 Napisano 6 Lutego 2008 A na tych żołnierzach, to nawet nadlewek nie mogę dobrze zeszlifować, ponieważ guma się odkształca. Hej. A jaki problem zrobić z "gumiaczków" formy a potem skopiować w żywicy ? Wtedy to już będzie można wszystko - i nadlewki spiłować, i pobawić się w dr Frankensteina... Pozdrowionka ZzB Cytuj
rtoipmodest Napisano 6 Lutego 2008 Napisano 6 Lutego 2008 jawkers chcesz powiedzieć, że kupujesz bez pomacania? Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 6 Lutego 2008 Autor Super Moderator Napisano 6 Lutego 2008 A jaki problem zrobić z "gumiaczków" formy a potem skopiować w żywicy ? Jeszcze się w robienie form i odlewy żywiczne nie bawiłem. jawkers chcesz powiedzieć, że kupujesz bez pomacania? Żołnierze byli kupowani w jakimś sklepie internetowym, więc nie miałem okazji dotknięcia ich przed zakupem. Cytuj
rtoipmodest Napisano 6 Lutego 2008 Napisano 6 Lutego 2008 No to można sprawdzić w necie. Jak napaliłem się na F-104c (kupiony w Niemczech) na Ebay to pierwej go zobaczyłem w necie. Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 6 Lutego 2008 Autor Super Moderator Napisano 6 Lutego 2008 W internecie jak zdjęcie jest oddalone, to nie wiesz czy część jest z plastiku czy z gumy, jeżeli na stronie nie jest to napisane. Trudno jakoś sobie z tymi gumiakami dam radę. Cytuj
ZzB Napisano 6 Lutego 2008 Napisano 6 Lutego 2008 Jeszcze się w robienie form i odlewy żywiczne nie bawiłem. To sprobuj - wbrew pozorom nie jest to wielka filozofia. Sam podchodziłem kiedyś do odlewania jak pies do jeża. A teraz jak mam coś zrobić w więcej niż jednym egzemplarzu to już się poważnie zastanawiam. Jako żywicę można stosować nawet zwykły Distal (trzeba go tylko "upłynnić" gorącą żarówką). Pozdrowionka ZzB Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 6 Lutego 2008 Autor Super Moderator Napisano 6 Lutego 2008 Witam. No może nie jest to filozofia, ale ile taka rozrywka kosztuje? Trzy prycze prawie gotowe, jeszcze jedna warstwa farby i będą ok. Zabrałem się także za łopatę, obsypuję ziemią ścianę czołową i boczną fortu. Cytuj
Mariusz Napisano 6 Lutego 2008 Napisano 6 Lutego 2008 no kurcze te prycze bardzo fajnie wyglądają i ogółem cała dioramka pozdrawiam i zyczę powodzenia Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 6 Lutego 2008 Autor Super Moderator Napisano 6 Lutego 2008 Dzięki Grzechu. A tak będą ułozone prycze w schronie. Cytuj
Mariusz Napisano 6 Lutego 2008 Napisano 6 Lutego 2008 bardzo fajnie to wyglada i naprawde świetnie zrobiony jest ten schron oby tak dalej Cytuj
ZzB Napisano 6 Lutego 2008 Napisano 6 Lutego 2008 Witam. No może nie jest to filozofia, ale ile taka rozrywka kosztuje? Polastosil M-33 + katalizator OL-1 - razem powiedzmy jakieś 80 PLN http://www.silikony.pl/?opt=shop&item_id=42 Ja bawię się w małymi skalami więc po dwóch latach zużyłem niecałe 50% pojemnika. U Ciebie pójdzie go więcej o ile będziesz chciał odlewać całe figurki (po prostu zależy to od wielkości formy). Do tego żywica na same odlewy. Czy drogo ? Po drugiej stronie równania połóż koszt zakupu figurek ze sklepu. O czasie zużytym na ich wyszukiwanie w sieci czy bezsilności że nie możesz kupić takich figurek, jakie są potrzebne nie wspominam. A już całkiem bezcenny jest fakt - że wystarczy wykonać dokładnie JEDEN egzemplarz brakującego elementu osprzętu (jak wspomniany wyżej hełm czy trzewiki) a potem odlewasz sobie ich tyle, ile potrzeba. Nawet dla wojaków, którzy będą ukryci w schronie. ----------------------------------- I już się zamykam. To wątek o schronie a nie odlewaniu Pozdrowionka ZzB Cytuj
ArmiA Napisano 6 Lutego 2008 Napisano 6 Lutego 2008 ZzB, jeszcze tylko jedno pytanko. Przymierzałem się do odlewów z Distalu, o co chodzi z tą żarówką? Cytuj
ZzB Napisano 7 Lutego 2008 Napisano 7 Lutego 2008 ZzB, jeszcze tylko jedno pytanko. Przymierzałem się do odlewów z Distalu, o co chodzi z tą żarówką? Distal jako taki jest dość gęsty. Całkiem przypadkiem zauważyłem, że jak pojemnik z rozmieszanym distalem przysunie się tuż pod zwykłą stołową lampkę halogenową to po minucie robi się zauważalnie płynniejszy. Zwykle "nagrzewam" go koło 3-4 min i dopiero wtedy zalewam formę. No i oczywiście używaj "zwykłego" distalu a nie rapida. Rapid nadaje się tylko do "wycisków" (czyli niewielkich odlewów o nieskomplikowanych kształtach - np łby śrub. Kroplisz distal do formy i zamykasz ją na siłę żeby nadmiar "wycisnąć". Na to klamerka od bielizny do zastygnięcia odlewu) A'ha - skoro już jestem przy żywicach. Do porządnej żywicy dopiero się przymierzam. Na razie na co dzień wystarcza mi żywica poliestrowa (taka do kupienia w każdym hipermarkecie budowlanym). Żywica ma wady - relatywnie spory skurcz (więc muszę pamiętać żeby podczas zalewania zapełnić kanały dolotowe) i śmierdzi jak nieszczęście. Ale ma dwa zauważalne plusy - kosztuje ~20PLN za litr (plus utwardzacz za jakieś 4 PLN) i jest przeźroczysta co w połączeniu z czerwonym utwardzaczem po krótkim treningu pozwala na rozrabianie mieszanki bez użycia wagi - posiłkując się tylko stopniem zaczerwienienia (co w moim wypadku jest bardzo cenne bo wykonuje odlewy ważące po 1-2 gramy) Pozdrowionka ZzB Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi