SebastianC. Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Prace nad TIRPITZ'em wstrzymane, wracam do moich ulubionych maleństw. Padło na dość popularny zestaw horneta z revella. Na dzień dzisiejszy tak to wygląda: 1. Usterzenie odcięte, panele inspekcyjne w kadłubie wycięte, miejsce na hamulec aerodynamiczny zrobione od podstaw: 2. Płyta hamulca sztuk 3 (tak na wszelki wypadek): 3. Trochę zaszalałem z kokpitem , a raczej luźna wariacja w tym temacie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Piękny temat Odetnij jeszcze usterzenie poziome, prosta robota a model dodatkowo zyska na realizmie, przynajmniej w moim mniemaniu. Biorąc pod uwagę Twoje poprzednie modele efekt na pewno będzie powalający. Jakie malowanie planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2013 Tak się właśnie zastanawiałem nad tym usterzeniem poziomym i chyba posłucham Twojej rady i zrobię je jako wychylone. Malowanie będzie z VFA-115 "Eagles" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 27 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2013 Po świętach prace powoli ruszają. Trochę pomajstrowałem przy goleniach: Pomalowałem wstępnie kokpit (tu przymiarka na sucho): Na razie czeka mnie szpachlowanie i szlifowanie wlotow powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 HAHAHA podwozie lepsze niż moje w 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2014 Model pomalowany i z nałożonymi kalkami + dwie warstwy sido. Poczekam 1-2 dni aż porządnie wyschnie i zabieram się za washa: W międzyczasie wystrugałem coś co przypomina radar i końcówkę do tankowania w locie. Na zdjęciu widać też próbne egzemplarze osłon na wloty powietrza formowane z folii aluminiowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Fajna robota. I koniec już niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2014 Powoli składam wszystko do kupy. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: Oczywiście nie obyło się bez kilku wpadek typu zniszczona kalkomania, przetarta farba na krawędziach, paprochy na pomalowanych powierzchniach, za dużo kleju CA itp,itd. Mam nadzieję, że do końca budowy nie przydarzy się jakiś większy wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Ładnie Ci to wychodzi Nie miałeś problemów ze spasowaniem poszczególnych elementów przy montażu, np. stateczników pionowych do kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Dzięki Woit. Spasowanie modelu jest bardzo dobre jedynie od spodniej strony wzdłóż LEX'ów tworzyła się minimalna szczelina łatwa do zaszpachlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Tak mnie to tylko zastanawiało, że wszystko pięknie osobno malujesz, kalkujesz, was:bip:esz, a potem składasz jak klocki Lego. Ja zawsze miałem kupę roboty ze szpachlowaniem a potem szlifowaniem i w życiu bym tego nie zrobił na wykończonych częściach. Jak już dałeś osłony wlotów powietrza to może dasz i kondoniki na dysze? Taki czerwony akcent z tyłu też chyba nie zaszkodzi temu mrocznemu rycerzowi? http://walkarounds.scalemodels.ru/v/walkarounds/avia/after_1950/F18D/F-18Hornet++_40_.JPG.html Ale najlepiej by wyglądały w takiej postaci jak prezentuje poniższy link. Jest czerwień a widać także i dysze, nad którymi możesz się pastwić http://www.cybermodeler.com/aircraft/fa-18/images/ishmael_fa-18a_16.jpg http://www.cybermodeler.com/aircraft/fa-18/fa-18a_walk.shtml Zwróć jeszcze uwagę na element blokujący siłownik hamulca aerodynamicznego, też czerwony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Staram się tak rozplanować budowę modelu żeby nie było konieczności szpachlowania i szlifowania pomalowanych już części. Czasami zachodzi konieczność zrobienia poprawek i podmalówek i przyprawia mnie to o palpitacje serca, wiadomo, że wtedy najłatwiej coś schrzanić. Parę razy już mi się to zdarzyło. A co do dysz to oczwiście że będą czerwone kondoniki na nich prawdopodobnie w wersji tej drugiej którą podałeś. Planuję też zawieszki "REMOVE BEFORE FLIGHT" ale one w tej skali mają ok. 1mm szerokości i nie wiem jak zrobić tak małe napisy, chyba zostawię tylko wstążki w kolorze czerwonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 (...)Planuję też zawieszki "REMOVE BEFORE FLIGHT" ale one w tej skali mają ok. 1mm szerokości i nie wiem jak zrobić tak małe napisy, chyba zostawię tylko wstążki w kolorze czerwonym. Ja też tak to zrobiłem w swoim Tornado (http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=38328), ale może spróbować je pobrudzić lekko białą farbą aby upodobnić to "coś" do napisu... może gąbką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 3 Lutego 2014 Autor Share Napisano 3 Lutego 2014 Znalazłem w zapasach kalkomanie z białymi napisami mniej więcej o tej wielkości, zobaczymy jak się bedą kładły. Z czego robiłeś u siebie? folia aluminiowa spożywcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 3 Lutego 2014 Share Napisano 3 Lutego 2014 Dokladnie, najpierw wycialem pasek odpowiedniej szerokosci, pomalowalem i dopiero cialem na kawaleczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lutego 2014 Share Napisano 6 Lutego 2014 SebastianC. - malowanie szał. Jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 15 Lutego 2014 Autor Share Napisano 15 Lutego 2014 Dzięki M.A.V. Ostatni updejt przed galerią - imitacja silnika F404-GE Zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi