yar75 Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Model zaczęty jakiś czas temu.Z okazji Świąt może będzie okazja w nim podłubać Dołożyłem lufę RB,wymieniłem uchwyty na wieży oraz lufę KMu.Zrobiłem też fakturę na wieży i kadłubie.Wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Fajny temat. Szkoda jedynie że jedyny Persching w 1/72 wydał Trumpeter upraszczając w tym modelu wszystko co się dało, przez co model stał się bardziej zabawką niż modelem redukcyjnym. Sporo jeszcze pracy przed Tobą. Dobrze było by się zaopatrzyć w dobrą dokumentację. Od czego tu zacząć... a od wieży. We włazie ładowniczego zeszlifuj te dwa płaskowniki mające imitować sprężyny i dorób sprężyny z cieniutkiego drucika, albo zastosuj wiórek powstający po wierceniu plastiku małym wiertłem, metodę tą podpatrzyłem u jednego z czołowych Czeskich modelarzy. Dorób też uchwyt do otwierania włazu. Właz dowódczy jest w tym modelu za duży wypadało by go wymienić na pochodzący z Shermanów Dragona, celownik też można by zabrać z blaszki Dragona. Do dopracowania także km 0,5 cal tra by mu zrobić ładny uchwyt, najłatwiej wypiłować i w miejscu uchwytów wstawić drucik albo cienki okrągły profil z plastiku. Na pojemniku amunicyjnym tego km widać ślady po wypychaczach. To było by na razie tyle. Kiedyś była na rynku fajna blaszka do tego pojazdu chyba robiona przez OKB Grigorow, nie wiem czy jest dostępna, można by się o nią pokusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Grudnia 2013 Share Napisano 30 Grudnia 2013 Fakt, wiele firm zaczyna upraszczać modele, ale pozostało jeszcze kilka (dosłownie) jakie robią porządne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Miałem dwa dni wolnego , więc pogrzebałem trochę przy generale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Fajnie się prezentuje. Linę widzę, że sam skręcałeś? Jeżeli tak, to wygląda bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Widzę postęp prac. Lina fajnie Ci wyszła, popraw jedynie trochę jej końcówki widać tam klej. Wykonałeś pewne zabiegi przy wieży ale do finału jeszcze daleko. Pierwsza rzecz, którą teraz spostrzegłem to mocowanie km w pozycji marszowej z tyłu wieży dobrze by było wykonać od podstaw. No i dalej włazy od bidy dowódczy może być, ale ładowniczego to porażka. Podsyłam zdjęcie co prawda późnego Shermana M4A1, ale włazy były te same, przed wieżyczką dowódczą jest też pokazany uchwyt marszowy km. zdjęcie pochodzi ze strony http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/index.html Cały czas kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2014 Udało mi się znowu posiedzieć w warsztacie.Dorobiłem parę drobiazgów i generalnie pomału odstawiam Generała na wózek jadący w stronę lakierni.Chciałem dołożyć na wieżę parę ogniw gąsienicy ale nie znalazłem takowych w moich odpadkach.A może ktoś z kolegów ma na zbyciu trochę takiego złomu?W między czasie skleiłem także koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Ciągle ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 20 Stycznia 2014 Share Napisano 20 Stycznia 2014 Brawo wygląda teraz bardzo dobrze. Przydało by mu się trochę bambetli na tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Szybkie podciągnięcie tematu Położony podkładzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Oraz farba zasadnicza Generalnie b.duży problem miałem z gąsienicami.Prysnąłem je najpierw surfacerem , potem olejną a na koniec pactrą.Farba bardzo słabo trzyma się.Nie wiem czy to przypadłość Trumpetera, bo z gumiakami Dragona nigdy nie miałem problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Z Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 A można wiedzieć od jak wyciąłeś maski na koła nośne(chyba tak to się nazywało)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Ostrym wybijakiem zrobionym z jakiegoś długopisu + taśma malarska oraz mata Olfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Z Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Trzeba będzie kiedyś spróbować patentu z wybijakiem z długopisu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 15 Lutego 2014 Autor Share Napisano 15 Lutego 2014 Posiedziałem sobie trochę przy mdeliku.Sido i kalki. Oraz łosz. Jutro postaram się Go trochę przybrudzić i over. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Lutego 2014 Share Napisano 16 Lutego 2014 Całkiem ładny, tylko kolor wizjerów mi się nie podoba. Chyba lepsze byłyby czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Witam Szkoda jedynie że jedyny Persching w 1/72 wydał Trumpeter Jest jeszcze żywica firmy T&T, choć model nie jest tani to o wiele ładniejszy jak to żywica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 A zgadza się zapomniałem o tym. Swojego czasu jak wychodził prawie razem z SD.Kfz 250 neu był poza moim zasięgiem z uwagi na cenę. Teraz też bym się kilka razy zastanowił czy brać go za cenę ok 100 zł plus przesyłka, a nie dłubać intensywnie w Trumpku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Zgadzam się Juliusz z Twoją opinią model piękny ,a że nie tani, Artur to normalne modele z T&T nie należą do tanich modeli .To mimo wszystko wole kupić tego za 100 niż przerabiać i walczyć bo mi na resztę,, życia braknie'' . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Mareczku, zanim ja się przepchnę przez te gromady Shermanów kłaniających mi się z różnych zakamarków mieszkania razem z teciakami i innym sprzętem na którym wojowali Polacy do tego Perschinga to i tak sporo wody w Wiśle upłynie. A tak przy okazji wystarczy trochę pierdół pozostałych z walki z Dragonowskimi Shermanami i blaszka OKB i wyjdzie piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 I ile to wyjdzie z tą blaszką ,a tu nic nie dokładasz tylko składasz ,ale każdy ma swoje jednemu pasuje ACE i walka a innemu Mars . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 Model uważam za skończony.Z pośpiechu do zdjęć nie przymocowałem siatki maskującej na błotnik.Wszystkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Przyjemny ci on dla oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Bardzo ładnie zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi