Skocz do zawartości

Jagdpanther Ausf G1 early - Dragon 6494 1:35 po raz drugi

KAMIL90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i zaczynam kolejny wątek z tytułowym pojazdem w roli głównej Jagdpanther Ausf G1 , poprzedni model trafił do kosza po próbie zmycia farby . Ale postanowiłem , że wykonam ten model jeszcze raz i zaopatrzyłem się w zestaw Dragona 6494 , gąsienice Friulmodel ATL-08 , plandekę od Panzer Artu i zestaw anten tego samego producenta oraz dwa zestawy Abera błotniki oraz osłony boczne. Mam nadzieję , że z tym modelem uda mi się dotrzeć do szczęsilwego końca .Na tym etapie ma złożone całe podwozie oraz założone gąsienice , zawieszenie jest w pełni ruchome.

DSC_0232.JPG

DSC_0233.JPG

DSC_0235.JPG

DSC_0236.JPG

DSC_0238.JPG

temat zacny aczkolwiek ten obrus mi się nie podoba (kwestia gustu) i miałbym prośbę jak byś w następnej odsłonie pokazał trochę spawy jakie wykonałeś na górnej płycie.

Kolejna odsłona z budowy a ,że święta było więcej czasu to podgoniłem z budową . Jak zawsze wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane. Wstawiam trochę więcej zdjęć z budowy niż zawsze.

DSC_0263_zps4990660e.jpg

DSC_0262_zpsa4b4f476.jpg

DSC_0261_zpsa2aa3467.jpg

DSC_0260_zps9b80ed18.jpg

DSC_0259_zps22de3b57.jpg

DSC_0256_zps7634e056.jpg

DSC_0251_zps04b0fae7.jpg

DSC_0250_zps5f03bd3e.jpg

DSC_0249_zpsac59eb60.jpg

DSC_0248_zps9db258ab.jpg

temat zacny aczkolwiek ten obrus mi się nie podoba (kwestia gustu) i miałbym prośbę jak byś w następnej odsłonie pokazał trochę spawy jakie wykonałeś na górnej płycie.

Proszę bardzo

DSC_0257_zps07768e29.jpg

DSC_0258_zps7339bb7d.jpg

Model praktycznie gotowy do malowania , czekam jeszcze na grille od abera i można malować. Jak widać na zdjęciach w modelu wymieniłem tubę na wycior z zestawu dragona od pantery f oraz popracowałem nad plandeką przy jarzmie działa , wygląda chyba lepiej teraz dodałem też uchwyty na drut do maskowania . Brakujące elementy zostały nie przyklejone celowo , zostaną doklejone po pomalowaniu kolorem bazowym.Doszedł również członek załogi i tu moje pytanie w jakim kamuflażu powinien być jego mundur , najlepiej żeby to był jakiś prosty wzór bo to będzie moja pierwsza figurka.

DSC_0265.JPG

DSC_0267.JPG

DSC_0268.JPG

DSC_0269.JPG

DSC_0270.JPG

DSC_0271.JPG

DSC_0273.JPG

DSC_0274.JPG

DSC_0275.JPG

DSC_0276.JPG

DSC_0278.JPG

DSC_0279.JPG

DSC_0280.JPG

Za sprawą dyskusji na innym forum postanowiłem poprawić kamuflaż rozjaśniając kolory , mam nadzieję że teraz wygląda lepiej . W następnej kolejności postaram się stonować kolory przy pomocy filtrów.

Super, jakimi kolorami go malowałeś?

Do wymalowania kamuflażu wykorzystałem farby , piaskowy to AK-Dunkelgelb AK713 , zielony Resedagun 716 , brąz Vallejo Model Air tank brown

numery to przypadek czy celowo?!

Co do numerów to sam nie wiem jak to zrobiłem

DSC_0299.JPG

DSC_0302.JPG

DSC_0303.JPG

DSC_0305.JPG

DSC_0306.JPG

DSC_0307.JPG

DSC_0308.JPG

DSC_0309.JPG

Mnie się osobiście ta pierwsza wersja jakoś bardziej widziała, ale zobaczymy co będzie po filtrach.

Myślę podobnie, ale sądzę, że efekt finalny będzie i tak super Mnie się "obrus" akurat podoba, takie mniej typowe podejście do tematu i jakaś różnorodność na tle zalewu "niemczyzny"

Mnie się osobiście ta pierwsza wersja jakoś bardziej widziała, ale zobaczymy co będzie po filtrach.

Myślę podobnie, ale sądzę, że efekt finalny będzie i tak super Mnie się "obrus" akurat podoba, takie mniej typowe podejście do tematu i jakaś różnorodność na tle zalewu "niemczyzny"

Ja na chwilę obecną też jestem za "obrusem" wiele lepiej wygląda po malowaniu jak i sam model

• 5 months later...

Po dłuższej przerwie w sklejaniu modeli wracam do tego hobby z powrotem . Model postanowiłem wyczyścić z farby i pomalować od nowa mam nadzieję że teraz wygląda lepiej niż poprzednio , zastanawiam się nad wykonaniem jeszcze kamuflażu ale chyba zostawię tak jak jest . Jak zawsze wszelkie uwagi mile widziane . Czas na zdjęcia .

DSC_0010.jpg

DSC_0011.jpg

DSC_0012.jpg

DSC_0013.jpg

DSC_0014.jpg

DSC_0015.JPG

Wymalowałem kamuflaż i położyłem filtr od miga tritional camo oraz namalował odpryski zimeritu do farby podkładowej , wiem że jeszcze dużo brakuje żeby wyglądało w miarę poprawnie . Wiem że zdjęcia są słabe ale jeszcze nad nimi pracuję . Na ostatnim zdjęciu brakuje zasobnika , przez przypadek oderwałem go przy zdjęciach. Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane .

DSC_0019.jpg

DSC_0020.jpg

DSC_0021.jpg

DSC_0022.jpg

DSC_0023.jpg

Edytowane przez Gość