Corsair Napisano 5 Października 2007 Share Napisano 5 Października 2007 Jeśli można podłączę się do wstępnej oceny modelu. W/g mojej opinii wypraski pozostawiają sporo do życzenia: Już w trakcie pobieżnej oceny znalazłem kilka skurczy: na kierownicy (pestka do zaszpachlowania),na atrapie przedniej dwa - jeden pod napisem Volvo (do zlikwidowania) drugi pomiędzy żeberkami (tu raczej schody). Wstępnie przymierzając elementy do siebie stwierdziłem, że atrapa ma inny łuk niż podszybie. Wymaga to wypchnięcia, w trakcie klejenia, podszybia w centralnej części. Inna "usterka" to podobny problem z pasowaniem dachu do tylnych pleców kabiny ( tu też trzeba podgiąć ). Minusem w/g mojej opinii jest fakt, że by skleić ramę trzeba wmontować już sklejony silnik (w/g instrukcji producenta). Znacząco utrudni to "zabarwianie" silnika na kolor inny niż rama. Oczywiście nie ma rzeczy niemożliwych ale można to było uprościć. Drugi minus to daszek przeciwsłoneczny wykonany z przeźroczystego plastiku. W oryginale zrobiony jest z ciemnego półprzejrzystego tworzywa. By uzyskać w modelu podobny efekt trzeba się bawić z barwionymi lakierami bezbarwnymi. A to się czasami może nie udać. Sporo roboty będą miały również pilniki. Linie podziału form widoczne są na wielu elementach np.: na piórach resorów. Producent mógł się również wysilić i wykonać chłodnicę z zarysem żeberek a nie wykonać ją jako gładki klocek. Na koniec naklejki: Ciekawy motyw graficzny niestety wykonany w matowym wykończeniu zmusza do lakierowania całości bezbarwnym połyskiem. Użyte kolory są szarawe i wydaje mi się, że nie będą prezentować się należycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 6 Października 2007 Autor Share Napisano 6 Października 2007 W czym pomogą Ci te zdjęcia? seba Będą potrzebne do przebudowy zawieszenia resorowego na poduchy. Dał bym fotki ale coś mi telefon szwankuje, chyba uszkodzone gniazdo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Nie jestem pewien, co do przebudowy zawieszenie. Aktualnie sklejam actrosa, przednie zawieszenie w modelu to resory piórowe, w oryginale jest zawieszenie pneumatyczne. Ale ostatnio na parkingu trafiłem na takiego Merca z piórami. Ciężarówki są konfigurowane pod konkretne zawieszenie klienta wiec niekoniecznie model musi się pokrywać ze zdjęciami, którymi dysponujesz. A może się myle:D Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 6 Października 2007 Share Napisano 6 Października 2007 Niekoniecznie sie mylisz. Kolega taty dostał nowe FM w konfiguracji 6x2 i tylko dwie ostatnie osie są na zawieszeniu pneumatycznym, kolega wozi ryby w basenach więc narzeka.a to na silnik ze ma 400km i skrzynie biegów 6+pół biegi.Lepszy jest zawieszenie "Tandemu" który jest na pneumatyce sterowanej "jakąś dźwignią". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 20 Października 2007 Autor Share Napisano 20 Października 2007 Dawno nic to nie pisałem ;) Robota praktycznie stoi w miejscu, bo chodzę do szkoły /eh:D i niemam zbytnio czasu Jeżeli ma ktoś zawieszenie od dafa to prosze o kontakt, bo nie tak łatwo od podstaw budowac, Co do malowanie niejestem jeszcze przekonany, ale zdaje mi się ze bedzie to błękitny metakik mam jeszcze pytanie odnośnie ramy, jest: a) Matowa b) Półmatowa c) Z połyskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 W FH12 na 90% jest z połyskiem. Szara, albo czarna, ale głowy sobie uciąć nie dam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garek Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 Oj prace coś stanęły, czy nie ma czasu podzielic sie osiągnięciami na forum?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 25 Października 2007 Autor Share Napisano 25 Października 2007 Podziele się jak przyjde ze szkoły przy modelu wiele nie zrobiłem, kabine zchrzaniłlem a od Melona kupiłem zawieszenie od merca ale niemam czasu isc zapłacic a ponadto niemam numeru konta bo sie PW popsuło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melonik Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 Podziele się jak przyjde ze szkoły przy modelu wiele nie zrobiłem, kabine zchrzaniłlem a od Melona kupiłem zawieszenie od merca ale niemam czasu isc zapłacic a ponadto niemam numeru konta bo sie PW popsuło Napisz na GG 7959181 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 26 Października 2007 Autor Share Napisano 26 Października 2007 W końcu jakiś update: Ten biały pasek to szpachla, zrobiłem go bo ten orginalny złączył się z klejem i szlifowanie było... Lampki na górze zaszpachlowanie a teraz ide jeszcze raz pociągnąc podkładem. P.S Mam nadzieje ze zdjęcia ulegną poprawie, zamówiłem Samsunga s630 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 28 Października 2007 Autor Share Napisano 28 Października 2007 Lakier już nałożony ale zdjęcia zamieszcze jak mi s630 przyslą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 9 Listopada 2007 Autor Share Napisano 9 Listopada 2007 Komentarze mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pszczółka Napisano 10 Listopada 2007 Share Napisano 10 Listopada 2007 Kolor fajny tylko, że miejscami nie dopracowałeś kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 10 Listopada 2007 Autor Share Napisano 10 Listopada 2007 chodzi ci zapewne o łączenie globu z bokami kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 10 Listopada 2007 Share Napisano 10 Listopada 2007 witam , co to takie szare jest ? takie plamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 10 Listopada 2007 Autor Share Napisano 10 Listopada 2007 chodzi ci o lewy bok kabiny ?? jest przydarty papierem ściernym ponieważ taśma maskująca uszkodziła lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pszczółka Napisano 10 Listopada 2007 Share Napisano 10 Listopada 2007 chodzi ci zapewne o łączenie globu z bokami kabiny Tak popracuj nad tym jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garek Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 ja proponowałbym ci zmatowac całą kabine i jeszcze raz ładnie pomalowac!! Bo ten kawałek jak tylko pomalujesz może się odznacza!! Kolorek jak najbardziej ok!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 12 Listopada 2007 Share Napisano 12 Listopada 2007 No kolorek jakiś taki śiwo-koperkowy-róż jest najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 12 Listopada 2007 Share Napisano 12 Listopada 2007 no nic bacznie obserwuje postepy sam robie na szybko ten model Fotki wstawie po skończeniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 15 Listopada 2007 Autor Share Napisano 15 Listopada 2007 NO to kolejny update, kabinę poprawiłem ale muszę jeszcze domalowac kalmki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pszczółka Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Oj kolego Bocian znów ci nie wyszlo to łączenie. Postaraj sie cos z tym zrobić bo to wygląda paskudnie. Potem zobaczysz w mojej relacji jak kabina wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian Napisano 15 Listopada 2007 Autor Share Napisano 15 Listopada 2007 przecież mówiłem żę łączenia niebęde poprawiał choc wiem ze je zepsułem poprawiłem tylko lakier koło klamki bo taśma go oderwała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 No fakt nie wyszło ci to, zeszlifuj i popraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edler Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Silnik w Volvie 1 generacji był zielony.Chyba zaden producent cięzarówek nie ma czarnego silnika.Nie jestem pewien co do Dafa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi