pastk4 Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Witam Nie mam dużego doświadczenia z modelami samolotów (jakieś ZTSy w dzieciństwie i jeden Karaś którego można zobaczyć w galerii), dlatego mój świąteczny prezent i postępy w budowie będę prezentował tutaj. Od prawie dwóch lat bawię się z modelami w skali 1/87 ale chciałem poskładać i pomalować coś większego ;) Padło na nowy model Airfixa - Hawker Typhoon: Jest to zestaw typu starter, z dołączonymi pędzlami, klejem, farbami akrylowymi i jednym schematem malowania. Dylematu z wyborem malowania nie będzie ;) Tak ogólnie wyglądają wypraski (części kabiny już usunięte): I dotychczasowe postępy: Model składa się całkiem w porządku, choć czytając recenzje pisane przez Anglików sądziłem że będzie łatwiej ;) Jak widać, już kadłub trochę poszpachlowany, ale nie podoba mi się te miejsce połączenie płata skrzydeł z kadłubem, trochę za dużo szpachli tam pójdzie jak na mój gust i możliwości: Nie wiem czy dobrze zrobiłem malując te wnęki na koła na srebrno. Instrukcja nie jest szczegółowa co do tego miejsca. Z jednej strony wygląda na to że cały element ma być pomalowany na zielono, tak jak wnętrze kabiny. Z drugiej oglądałem zdjęcia egzemplarza muzealnego - i wnęki w nim są szare.. A z trzeciej - srebrne jakoś najbardziej mi się widzą ;) Proszę się nie krępować z uwagami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 8 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2014 Powoli idzie, ale typhoon już w podkładzie: Niestety, na połączeniu części kadłuba nie było idealnie: Więc dziś znów szlifowanie aż do gołego plastiku, więc surfacer będzie jeszcze pryskany ;) Poczytałem trochę na angielskich forach i wnęki na koła pozostawię srebrne. Po stelażach pod skrzydłami widać że zdecydowałem się na uzbrojenie w rakiety cdn. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 Już bliżej niż dalej Typhoon pomalowany farbami tamiya. Kolory pocieniowane trochę jaśniejszym odcieniem - nie wiem na ile widać na zdjęciach. Po położeniu sidoluxa cieniowanie trochę zanikło. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 Bardzo fajnie to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2014 Dzięki ;) Już prawie skończony, jeszcze brudzenie. Kalki kładły się łatwo, są grube i ciężko je spiepszyć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Fajnie to wygląda. Nie zdecydowałeś się na wykorzystanie tych otwartych komór uzbrojenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2014 Dzięki Myślałem o otworzeniu jednej klapy, ale póki co będę sobie sklejal standardowe modele, bez szaleństw ( i bez baboli jeśli się uda ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Czy u Ciebie też wyszedł uskok na połączeniu kadłub - skrzydło? Buduję ten sam zestaw i jakbym nie mierzył i pasował, to ciągle z jednej strony zostaje mi mały uskok. Widzę, że wydechy zrobiłeś czarne. Będziesz jeszcze je brudził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Zwróć uwagę na położenie osłon podwozia, tych przykadłubowych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2014 Był uskok w tylnej części połączenia skrzydło-kadłub, jakis mm. I niewielka szparka. Powycinalem skrawki plastiku z ramek i przykleilem i zeszlifowalem. Wydechy mam plan okopcic z aerografu Klapy poprawie, dzięki za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Ten model tak ma, przejście kadłub - skrzydło jest skopane i wymaga rzeźbienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2014 Model gotowy, galeria tu = viewtopic.php?f=64&t=41752 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi