Skocz do zawartości

Hawker Typhoon 1/72 Airfix (nowe wypraski)

pastk4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Nie mam dużego doświadczenia z modelami samolotów (jakieś ZTSy w dzieciństwie i jeden Karaś którego można zobaczyć w galerii), dlatego mój świąteczny prezent i postępy w budowie będę prezentował tutaj. Od prawie dwóch lat bawię się z modelami w skali 1/87 ale chciałem poskładać i pomalować coś większego ;) Padło na nowy model Airfixa - Hawker Typhoon:

0c4d89f61c19f399.jpg

df9ecd250425c9c4.jpg

Jest to zestaw typu starter, z dołączonymi pędzlami, klejem, farbami akrylowymi i jednym schematem malowania. Dylematu z wyborem malowania nie będzie ;)

Tak ogólnie wyglądają wypraski (części kabiny już usunięte):

c66c27b816940011.jpg

I dotychczasowe postępy:

cbf1acc4f70cb8d5.jpg

4525bb6c5dc77619.jpg

Model składa się całkiem w porządku, choć czytając recenzje pisane przez Anglików sądziłem że będzie łatwiej ;)

Jak widać, już kadłub trochę poszpachlowany, ale nie podoba mi się te miejsce połączenie płata skrzydeł z kadłubem, trochę za dużo szpachli tam pójdzie jak na mój gust i możliwości:

3bba5b4d7512388egen.jpg

Nie wiem czy dobrze zrobiłem malując te wnęki na koła na srebrno. Instrukcja nie jest szczegółowa co do tego miejsca. Z jednej strony wygląda na to że cały element ma być pomalowany na zielono, tak jak wnętrze kabiny. Z drugiej oglądałem zdjęcia egzemplarza muzealnego - i wnęki w nim są szare.. A z trzeciej - srebrne jakoś najbardziej mi się widzą ;)

Proszę się nie krępować z uwagami ;)

Powoli idzie, ale typhoon już w podkładzie:

e9d784ea14c7a7cf.jpg

Niestety, na połączeniu części kadłuba nie było idealnie:

2651d1ca73df8fd6.jpg

Więc dziś znów szlifowanie aż do gołego plastiku, więc surfacer będzie jeszcze pryskany ;)

Poczytałem trochę na angielskich forach i wnęki na koła pozostawię srebrne.

Po stelażach pod skrzydłami widać że zdecydowałem się na uzbrojenie w rakiety

cdn. ;)

Czy u Ciebie też wyszedł uskok na połączeniu kadłub - skrzydło?

Buduję ten sam zestaw i jakbym nie mierzył i pasował, to ciągle z jednej strony zostaje mi mały uskok.

Widzę, że wydechy zrobiłeś czarne. Będziesz jeszcze je brudził?

Był uskok w tylnej części połączenia skrzydło-kadłub, jakis mm. I niewielka szparka. Powycinalem skrawki plastiku z ramek i przykleilem i zeszlifowalem.

Wydechy mam plan okopcic z aerografu

Klapy poprawie, dzięki za uwagę