StanLog Napisano 27 Września 2007 Share Napisano 27 Września 2007 Witam :-) Jest to mój pierwszy model po bardzo długiej przerwie, a dokładnie to 5 letniej przerwie. Na samym początku zaznaczę, że ten model jest testowy i głównie chodzi mi o sprawdzenie areografu. Nigdy wcześniej nie używałem tego, zawsze było malowanie pędzelkami, no ale technika idzie do przodu i teraz można mieć za przyzwoite pieniądze coś co się chciało mieć dawno temu :-D . Wybór padł na stary model Letova. Dlaczego? Dlatego, że to jest model który znalazłem w domu. Kiedyś go dostałem od kogoś niestety bez instrukcji, śmigła i ze strasznymi kalkami. Ogólnie mówiąc cały model straszy swoją jakością. ale na ponowne oswojenie się z modelarstwem wystarczy ;-) tak wygląda pudło tego(najlepsza jest cena na boku 330zł ): A teraz to co się znajduje w środku: Zacząłem od robienia połówek: Po zaszpachlowaniu paru dziur i wyszlifowaniu przyszedł czas na myjkę: Jutro postaram się dać kolejne fotki z relacji Pozdrawiam StanLog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 28 Września 2007 Share Napisano 28 Września 2007 życzę powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 29 Września 2007 Autor Share Napisano 29 Września 2007 dzięki saxot. Mała aktualizacja. Miała być co prawda wczoraj ale niestety mam "bardzo "porządnego" dostawcę internetu... Dobra do rzeczy, tak jak mówiłem nie traktuję tego modelu aż tak poważnie by odzwierciedlić go tak jak w realiach. Prawdę mówiąc bardzo trudno raczej jest zrobić to w tym modelu patrząc na to co zawiera, a ja go traktuję jako naukę, powrót do modelarstwa i sprawdzenie tego czego jeszcze wcześniej nie używałem z technik modelarskich, a inny też powód to taki, że już od jakiegoś czasu czeka na mnie Mustang P51-B do którego się zabiorę już porządnie;-) Konsole: Płozy: Fotel pilota: Zmontowany cały kokpit(nie było tego dużo) połówki: Jutro myślę, że powinny być kolejne fotki Pozdrawiam StanLog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 1 Października 2007 Autor Share Napisano 1 Października 2007 Witam. Widzę, że chyba nikogo ten model nie ciekawi... Połówki są już sklejone i została nałożona szpachla. Mam pytanie. Czym mogę zrobić linie podziału wypukłego? Jakie macie na to metody? Pomalowany został też silnik. Co prawda pewnie tak nie wyglądał, ale nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć silnika . Pozdrawiam StanLog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 2 Października 2007 Autor Share Napisano 2 Października 2007 Ponawiam pytanie, Czym mogę zrobić linie podziału wypukłego? Jakie macie na to sposoby/metody? Pozdrawiam StanLog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 2 Października 2007 Share Napisano 2 Października 2007 nie bardzo wiem czemu wypukłe mają być te linie... ale dodam że z modelarstwem nie miałem nic wspólnego kilkanaście latek... a wtedy się mówiło, ze linii w podziałce 1:72 nie powinno być widać... ale modeliki wyglądają z nimi lepiej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 3 Października 2007 Autor Share Napisano 3 Października 2007 bo ten model nie ma wklęsłych, ma wypukłe i nie może mi wpaść do głowy pomysł jak je zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 3 Października 2007 Share Napisano 3 Października 2007 bo ten model nie ma wklęsłych, ma wypukłe i nie może mi wpaść do głowy pomysł jak je zrobić Spróbuj wyciągnąć nad np. świeczką kawałek ramki z wyprasek. Dzięki tej metodzie uzyskasz plastikowy "drucik" o dowolnej średnicy, który możesz nakleić na model w miejsce np. zatartych przy szlifowaniu linii. Potem wystarczy jeszcze tylko delikatnie przeszlifować drobnym papierem wodnym i powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 3 Października 2007 Share Napisano 3 Października 2007 nie może mi wpaść do głowy pomysł jak je zrobić Mozesz tez nakleic tasme maskujaca, wyciac w niej rowek na szerokosc ostrza noza, ktorey bedzie biegl, jak linia podzialu, nastepnie zalac to cyjanoakrylem. Potem odrywasz tasme, doszlifowujesz to, co zostalo... Zaznaczam, ze nie sprawdzalem tej metody, wpadlem na nia w tym momencie doslownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 3 Października 2007 Share Napisano 3 Października 2007 nie może mi wpaść do głowy pomysł jak je zrobić Mozesz tez nakleic tasme maskujaca, wyciac w niej rowek na szerokosc ostrza noza, ktorey bedzie biegl, jak linia podzialu, nastepnie zalac to cyjanoakrylem. Potem odrywasz tasme, doszlifowujesz to, co zostalo... Zaznaczam, ze nie sprawdzalem tej metody, wpadlem na nia w tym momencie doslownie. Chcecie robić w końcu wypukłe czy wklęsłe? Bo majek ma dobry patent na wypukłe, ale kładziesz dwie blaszki po piwie a pomiędzy nimi szczelina na szerokość, skalpela lub noża, zalewasz tym cyjanoakrylem i sa linie podziału:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Października 2007 Share Napisano 3 Października 2007 Hej StanLog! Moze model nie jest najlepszej jakosci, ale hydroplan to bardzo ciekawa sprawa. Wlasnie dlatego bede sledzil Twoj watek. Wczesniej jedno ze zdjec podpisales: "plozy" - wydaje mi sie, ze chodzi o plywaki. P. S. Powodzenia w dalszej budowie. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 3 Października 2007 Autor Share Napisano 3 Października 2007 Dzięki:). A nity jak mogę zrobić? Podkreślam, że są one bardzo małe. W ogóle opłaca się je robić? Pozdrawiam StanLog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 3 Października 2007 Autor Share Napisano 3 Października 2007 Wczesniej jedno ze zdjec podpisales: "plozy" - wydaje mi sie, ze chodzi o plywaki. Tak... Nie wiedziałem jak to nazwać. Dzięki Pozdrawiam Stanlog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Cos ucichlo w Twoim watku. Wiesz, myslalem o tych nitach i przypomnialo mi sie jak kiedys rozmawialem z panem Heniem Hemke. Nie moglem uwierzyc, ze odlewa czesci do swoich modeli z plastiku z roztopionych pudelek po margarynie; na dodatek uzywa form z gipsu, a meterial wtlacza starym odkurzeczem! Zapytalem jak odwzorowuje nity - a On mi na to, ze ich nie robi, bo gdyby taki nit w 1/72 powiekszyc te 72 razy, to bylby chyba wielkosci nitu jakie sa na mostach Czekam na nowe zdjecia Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 ze odlewa czesci do swoich modeli z plastiku z roztopionych pudelek po margarynie; na dodatek uzywa form z gipsu, a meterial wtlacza starym odkurzeczem Odlewal czy wytlaczal prozniowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 No dobra nie "odlewal" tylko wtlaczal plastik odkurzaczem, do ktorego rure mozna podlaczyc do "wydechu". Az do momentu kiedy tworzywo wyplynelo otworem odpowietrzajacym. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 17 Października 2007 Autor Share Napisano 17 Października 2007 No niestety, prace na razie stoją z powodu braku czasu. W godzinach między 8 a 15 edukuje się w szkole, a później jestem w pracy. Postaram się w najbliższym czasie coś zrobić w nim i dać fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Nie chce Cie poganiac, ale czekam na dalsze postepy. Na pudelku fajnie wyglada. Ciekawe czy jest model Lublina na plywakach w 1:48. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 17 Października 2007 Share Napisano 17 Października 2007 Nie chce Cie poganiac, ale czekam na dalsze postepy. Na pudelku fajnie wyglada. Ciekawe czy jest model Lublina na plywakach w 1:48.Pozdro, Marudek Jak rozumiem pisząc "Lublina na pływakach" masz na myśli R-XIII ter. Jeżeli tak to Mirage robi/robił takowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi