Skocz do zawartości

Pz.Kpfw. I Ausf. A Wrzesień1939 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Któryś z kolei na forum Tym razem mój...Takie "cuś" mi się skleiło i pomalowało w sumie 2,5h zajął . Pociemniłem troche krzyże zgodnie z "prawdą historyczną" .Miejsce i czas oczywiście Polska - Koniec kampanii wrześniowej(lekko utyrany) . Malowany pędzelkiem no i ......washowany to od razu odpowiadam jakby się ktoś pytał

P+00.JPG

P+01.JPG

P02.JPG

P05.JPG

P06.JPG

P07.JPG

P08.JPG

P09.JPG

Napisano

No cóż , co by tu powiedzieć ...

Może to wina zdjęć ale widac że posklejany i pomalowany w 2,5 godz .....

Co rzuca się w oczy :

-nie rozwiercone lufy km

-szpary tu i ówdzie

-paskudne łaczenia formy na gąsienicach

-nie pomalowane zawieszenie li tylko zamaskowane brudzeniem

-bardzo gruba warstwa farby

Spróbuj zrobić zdjęcia na białym tle tak jak radzą koledzy .

Napisano

Jumo chyba pękne ze śmiechu - lufy nierozwiercone powiadasz ? A jaki jest sens mordować się w tak mikroskopijnym modelu z malowaniem gumowych części kół gdy zaraz będą utytłane???? .A był malowany , i pędzlem , chemia również przy uzyciu pędzli a nie aero - kumasz już taki był przed malowaniem gąsienic (które i tak zostały zabrudzone z lekka) , drobnych elementów przed washem i brudzeniem.. a po malowaniu bazowym kolorem panzergrau :

wszystkie części (17 sztuk) :

P1170147.JPG

+ kalki P1170142.JPG

i pomalowaniu podstawowym + kalki

P1170487.JPG

P1170472.JPG

P1170475.JPG

P1170469.JPG

Ty to by go pewnie robił pół roku ...Generalnie zklejanie tego modelu tez było proste - mało części nie to co np. w Marderze nie aż tak większym bylło ich około 160dziu i zajął mi z malowaniem i chemią koło 17-18h....P.S. I naucz się cyferek to nie skala 1:35(łatwizna - gigantyczne części i elementy no tylko troche z tym schodzi bo sporotych części jest w 35tce) To jest skala 1:72....

Napisano

Przemalować krzyże za białego koloru na historyczny żółtawy (gorzej widoczny dla Polskich artylerzystów ) też było wyzwaniem w tej skali - ,ale pewnie zrobił byś to o niebo lepiej Jumo - jestem tego pewien ;)....

Napisano
Jumo chyba pękne ze śmiechu - lufy nierozwiercone powiadasz ? A jaki jest sens mordować się w tak mikroskopijnym modelu z malowaniem gumowych części kół gdy zaraz będą utytłane????

hmmmm na przykład dlatego ? :

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=170&t=53191

.A był malowany , i pędzlem , chemia również przy uzyciu pędzli a nie aero - kumasz już

Kumam...tu też skala 1/72 malowana pędzlem :

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=7399

też malowany pędzlem i też skala 1/72 :

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=9162

Tak tylko żeby nie było że nie rozróżniam .

A tu do odmiany aero czyli wg Ciebie pójście na łatwiznę , ale już przy "chemii" jak to powiadasz, osprzęcie saperskim itd. podniosłem sobie poprzeczkę i wziąłem pędzel do ręki :

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=37093

Ps : tak w kolejności od góry to 1 ,2 i 3 mój model w życiu (T-34,Tygrys,Sdek) ..... tak dla porządku

Napisano

Panzer4 - a co ty taki wrazliwy jestes jak (...) No modeliki z linków nawet niezłe - te lufy rozwiercone (napewno nie metalowe?) w tej I-nce robią wrażenie - nie chce się wierzyć...(jako taka kiepska jak dla mnie ) .

Trochę więcej kultury kolego... (MOD)

Napisano

OK Moderatorze. Mam teraz pytanie kulturalne : Jak długo można zmieniać zdjęcia po opublikowaniu postu zrobiłbym nowe jeśli do 15tej jutro udałoby się podmienić na innym tle . Koledzy mogliby się znowu pośmiać z modelarza nie pierwszego formatu a o to przecież chodzi...Ja wstawiam fotki tutaj by je było można odnaleźć po wpisaniu zapytania w googlach grafice...

Napisano

Nie rób popeliny. Wstawiasz modele na forum to co się dziwisz, że je krytykują? Przecież jakbyś zrobił jakiś wypas to by wszyscy piali z zachwytu. Niecierpliwy jesteś i jak by moja ś.p. babcia powiedziała raptus. Trochę luzu. Gąski mogłeś przeszlifować, bandaże pomalować, a i farby jest za grubo... wolniej, dokładniej, a będzie git i nie ma się co spinać.

Napisano

Ej Kolego S69 - I Ty Brutusie ...Troche racji jest ,ale bez przesady nie każdy jest mistrzem - i (takie amatory) ,ale pasjonaci jak ja wydaje mi się nie powinni być obrzucani gów.em na forum(demotywujące choć ja już kończę przygodę palce nie te i oczy zostało 5-6 sztuk w planie do zrobienia) a ich modele choćby tu w drugim komencie określone :bip:..ymi (cała ta wylicznka wad to nic innego jak opis : Hu.owy) zero kultury hehe ... ..Herr Sickboy69 Ty przynajmniej konstruktywnie podchodzisz do "tematu"...mimo naszych zaszłości z PWM Coś tam poprawiłem domalowałem bandaże na kołach górnych i dolnych przykurzając je rozwodnioną farbą weathering i starałem się "nawiercić" te lufy km - efekt nie jest powalający , Zdjęcia ostrzejsze najlepsze jakie potrafie zrobić moim sprzętem i w innej tonacji kolorystycznej tła (ale bez retuszu) - No nic lepszy to on już nie będzie - taka karma i zdolności autora - znajmi niemodelarze i tak są w szoku ,że się człowiekowi chce i skleja te maleństwa bez użycia lup okularów i innych powiększaczy..i wcale się nie krzywią jak znawcy experci -to raczej normalne) Na ISM forum też się podobają . pozdro "ziomalu"

P1170739.JPG

P1170755.JPG

P1170765.JPG

P1170747.JPG

P1170775.JPG

P1170781.JPG

P1170766.JPG

P1170764.JPG

Napisano
(cała ta wylicznka wad to nic innego jak opis : Hu.owy) zero kultury hehe

Miałem już zmilczeć w temacie lecz ....

Nie wiem czy mi się wydaje ale kolega zarzuca mi brak kultury , muszę niestety z tym stwierdzeniem zacząć polemizować . Czego jak czego ale braku kultury (w przeciwieństwie do wypowiedzi autora tego wątku) chyba w moim poscie nie można się doszukac .

Wyliczenie wad owszem ale zdaje się , jak zauważyli moi szanowni poprzednicy w wypowiedziach , po to wystawiamy tutaj modele by się czegoś NAUCZYĆ .

Jeżeli kolega przedstawia tutaj swoje prace licząc na same ochy i achy to proponuję założyć swoje własne forum pt. "Moje trendy w modelarstwie jedyne słuszne wykonanie modeli w skali 1/72" , pomysł napewno chwyci .

Radzę jednak wtedy umieścić w regulaminie forum zapis o tym że dopuszczalne są jedynie pozytywne posty chwalące autora za sokoli wzrok , prace bez przyrządów optycznych oraz te które będą go wznosić na piedestał za to że mu sie chce .

Pozostałe posty spotkają się z odpowiedzią podaną niewybrednym językiem lub będą usuwane .

I jeszcze jedno : wszystkim kolegom którzy tu zaglądają "się chce" , chce się niezależnie od skali . I w przeciwieństwie do Ciebie chce im się rozwijać , po to istnieje to forum . Pokazania błedów nie traktują jako obrazoburczy zamach na swoje osiągnięcia i nie wyrażają oburzenia chamskim językiem . Poprostu są kolegami i nie mają rozbujałego ego .

Napisano

"wszystkim kolegom którzy tu zaglądają "się chce" , chce się niezależnie od skali . I w przeciwieństwie do Ciebie chce im się rozwijać , po to istnieje to forum" . Ja cie ! genialne stwierdzenie no naprawde nie wiedziałem - normalnie drugi Kopernik z Ciebie...Niektórzy wiedzą czy mi się chce rozwijać - bo wiedzą jak wyglądały moje modele przed jakimiś 3 laty zanim zacząłem "zagladać na fora" Cóż ty możesz o tym wiedzieć . Umrzesz bez tej wiedzy

Napisano
Umrzesz bez tej wiedzy

Nie potrafię wprost uwierzyć w moje szczęście ...........jeśli chodzi o ta "wiedzę " to ma tutaj w pełni zastosowanie mądre przysłowie "Mniej wiesz dłużej żyjesz " .

Zapewne owi "Niektórzy' posiadwszy tą wiedze żyją w otoczeniu ślicznych białych ścian i nie mogą się zranić się o klamki ......

Napisano

Ok Krakusie - sztama zdaje się że gdybyśmy się spotkali to na drugi dzień bolała by nas głowa ;)

Przepraszam za wszystko